Com es prepara el relleu en una empresa familiar? I alguna resposta més

La gestió, la propietat i el lideratge de la família: els tres àmbits que s'han de planificar quan és hora de fer canvis

El relleu a les empreses familiars s'ha de planificar amb temps | iStock El relleu a les empreses familiars s'ha de planificar amb temps | iStock

Aquest és el tercer capítol d'una sèrie d'articles que volen donar resposta a diferents preguntes que ens han fet arribar els lectors de 'VIA Empresa' sobre l'empresa familiar. Tens més preguntes sobre l'empresa familiar? Ens pots enviar un correu a lectors@viaempresa.cat.

Com es prepara el relleu en una empresa familiar?

Planificant. Abans de planificar qui continua, hem d'analitzar si el millor és continuar, vendre o tancar. Si hi ha voluntat i capacitat. S'han de planificar tres relleus: a la gestió, a la propietat i al lideratge de la família; i potser no coincideixen ni en la persona ni en el moment. S'ha de planificar amb temps, i tenint en compte els imprevistos. S'ha de parlar amb les persones adequades i reflexionar sense presses. En la direcció del negoci s'haurà d'analitzar la possibilitat que sigui no familiar. S'ha de fer un vestit a mida per a cada cas concret.

Com es gestiona que no tothom remi cap el mateix costat?

Es gestiona amb antelació, perquè se sol recollir el que s'ha sembrat. Donant formació i informació. Potser ja competien a la infantesa, potser hi ha influència dels afegits. Si volem continuar junts, hem de tenir un motiu, més enllà de guanyar diners, i hem de tenir una visió compartida de com volem que siguin l'empresa, la família i les seves relacions dins una generació.

El principi de prudència ha de ser prioritari en moments d'incertesa?

Sí, però qui no s'arrisca, no pisca. Com tot, és relatiu i subjectiu; no es veuen les coses igual amb 20 que amb 60 anys, com tampoc si no es té res a perdre o amb la responsabilitat de centenars de llocs de treball. S'ha de tenir molta atenció a la caixa, però també són bons moments per trobar oportunitats. Cal recordar que les decisions a futur seran jutjades pel seu resultat.

Quan l'empresa i la família creixen en dimensió, externalitzar la direcció té avantatges; quan és gestionada per la família, també ho ha de ser de forma professional

Què fer si s'ha d'escollir entre empresa i família?

El principi és que "el que és bo per a l'empresa a la llarga és el millor per a la família". El substantiu és empresa, familiar és l'adjectiu.

Quina és la diferència entre empresa familiar gestionada per la família i per un extern?

Té avantatges i inconvenients. Hi ha familiars que són grans professionals. Quan l'empresa i la família creixen en dimensió, externalitzar la direcció té avantatges. Quan és gestionada per la família, també ho ha de ser de forma professional. Hi ha elements que ajuden, com tenir un consell d'administració o assessor amb independents.

Aclariment: aquestes respostes estan sotmeses al millor criteri i fetes amb la informació limitada que apareix a la pregunta; són indicacions genèriques que han de validar-se abans de la seva aplicació a un cas concret, tenint en compte totes circumstàncies del mateix.

Més informació
Mantenir o canviar l'empresa familiar? I alguna resposta més
Tenen futur les empreses familiars? I alguna resposta més
Avui et destaquem
El més llegit