La rendibilitat de les pimes registra una millora generalitzada en el 2016

El Col·legi de Registradors destaca que aquest bon comportament econòmic es produeix sense que hi hagi un increment de les plantilles

Les pimes han registrat un augment de les vendes respecte de l'any passat Les pimes han registrat un augment de les vendes respecte de l'any passat

La rendibilitat financera de les micro, petites i mitjanes empreses ha registrat una millora en l'exercici del 2016, segons l'estudi Les pime espanyoles amb forma societària 2011-2015 i avançament del 2016 elaborat pel Col·legi de Registradors i dirigit per Juan Antonio Maroto, catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Complutense.

En l'estudi s'indica que aquesta rendibilitat financera o beneficis als accionistes ha millorat per a les micro, petites i mitjanes empreses en un 15,8%, el 15,6% i un 10,4%, respectivament, en relació amb el percentatge de rendibilitat obtinguda en el 2015. Aquesta millora de rendibilitat es dona sense que s'hagi registrat un increment de les plantilles, que en totes les dimensions empresarials de les pimes pràcticament han quedat estabilitzades entre el 2015 i el 2016.

L'estudi del Col·legi de Registradors indica que la rendibilitat financera de les micro, petites i mitjanes empreses al 2016 va augmentar el 4,7%, el 7,7% i el 8,3%, un 15,8%, un 15,6% i un 10,4% més que les rendibilitats obtingudes en el 2015 que van ser del 4%, el 6,7% i el 7,5%, sempre respectivament. 

L'estudi de Maroto s'elabora anualment en base a la valoració de comptes anuals de 490.000 pimes del conjunt de l'estat espanyol. 

Aquesta millora de la rendibilitat financera de les pimes en el 2016 s'ha produït pràcticament amb la mateixa ocupació que el 2015. En concret, a les microempreses les plantilles han augmentat en un molt lleuger 0,01%, en les petites el 0,1% i en les mitjanes s'ha registrat una caiguda del nombre de treballadors de l'1,3%. 

En relació amb l'ocupació, l'estudi també destaca el fet que aquesta estabilitat de les plantilles va acompanyada d'un increment del pes de la temporalitat en contra d'una reducció de l'ocupació estable o amb contracte indefinit. 

La xifra de negocis de les micro ha crescut el 0,7% mentre que en les petites i les mitjanes empreses ha caigut el 5,5% i el 4,9%, respectivament.

En el capítol referit al comportament d'inversió en matèria d'I+D, l'estudi del Col·legi de Registradors destaca que les empreses que més aposten en recerca són les que tenen un nivell més baix d'endeutament. 

Així, les empreses que no tenen endeutament dediquen a la recerca el 14% del valor de l'immobilitzat total. Les empreses que tenen un endeutament que suposa menys de la meitat del seu passiu total destinen l'11,6% i les que tenen un endeutament superior al 50% del passiu total només dediquen el 8,4%. 

El benefici net de les micro, petites i mitjanes empreses ha crescut en el 2016 en un 17,4%, el 7,6% i el 3,8%, respectivament.

Més informació
Pimec i MWCapital s'alien per digitalitzar les pimes
El Garraf presenta el primer film clúster de Catalunya
Comencen les obres per convertir la torre Deutsche Bank en pisos de luxe
Avui et destaquem
El més llegit