• Empresa
  • Com permet el 'renting' a les empreses estar a l'última en mobilitat i tecnologia a preu raonable?

Com permet el 'renting' a les empreses estar a l'última en mobilitat i tecnologia a preu raonable?

Cada cop més companyies opten per pagar una única quota mensual a canvi de garantir els vehicles i els equips informàtics d'última generació als seus equips

El renting de cotxes és cada cop més habitual a les empreses | iStock
El renting de cotxes és cada cop més habitual a les empreses | iStock
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
21 de Maig de 2025
Contingut de marca

Ja és una realitat: el renting ha arribat per quedar-se. Aquella moda que va encetar-se a mitjans de la passada dècada pels particulars s'ha anat consolidant 10 anys després entre les empreses. Especialment amb els vehicles: durant el primer trimestre del 2024, la inversió total va ascendir a 1.811 milions d’euros, segons estadístiques de l'Associació Espanyola de Renting (AER). Aquesta xifra representa un dels increments més destacats, ja que en el mateix període de 2023 la despesa en adquisicions va ser de 1.639 milions, és a dir, un 10,69% inferior. Entre les diferents categories de vehicles, les furgonetes continuen sent les més sol·licitades. En aquest segment, el renting -també el destinat a empreses- ha representat el 46,05% de les matriculacions en el canal empresarial.

 

Així doncs, la tendència s'ha normalitzat i, de fet, cada cop penetra amb més força en el mercat. Segons les dades d'AER, el pes dels vehicles de renting dins del parc automobilístic ha experimentat un creixement notable: si el 1996 només representaven un 2,08% del total, actualment ja arriben al 26,66% de la quota. Pel que fa als usuaris d’aquest servei, les grans empreses continuen sent les principals impulsores. Tot i això, el perfil d’usuari és força diversificat. Les petites empreses representen un 23,14% del total, les mitjanes un 17,61%, i els particulars també tenen un paper destacat, amb un 16,36% de participació.

Però no tot té a veure amb cotxes, furgonetes o motocicletes. El renting abasta molt més que els vehicles: telèfons mòbils, tauletes, equips informàtics (portàtils, ordinadors de torre, impressores...), audiovisuals (pantalles, projectors, so i edició) o fins i tot aparells de control i gestió (TPV, GPS, caixa d'efectiu...). Avui, aquesta opció de finançament permet accedir al material indispensable pel funcionament d'una empresa a canvi d'una quota mensual assequible. D'aquesta manera, les companyies poden estalviar-se inversions molt sensibles i acomodar els seus comptes al format del lloguer.

 

Tot plegat ha generat una indústria al voltant d'aquesta nova tendència. Ja hi ha companyies que es dediquen únicament a proveir empreses (i particulars, en alguns casos) del material necessari amb tarifes especials. Moltes d'elles inclouen avantatges com ara assegurances, obsequis o descomptes per quantitat. Un altre gran element diferenciador són els productes disponibles: avui, les empreses volen tenir els millors dispositius del mercat a l'hora de contractar un servei de renting, però no totes les empreses ofereixen els mateixos aparells.

Telefónica Renting (participada per Telefónica i CaixaBank) va començar a operar el 2022 i l'any següent ja va generar un benefici de 217.000 euros

Malgrat el sorgiment d'aquests negocis, els bancs continuen sent un dels canals més fiables per a les empreses perquè són fiables: ofereixen una única quota i s'encarreguen de la gestió, sense sorpreses. Les grans entitats financeres s'han adonat de l'auge d'aquesta modalitat i ja ofereixen plans i gestions personalitzades als seus clients. Una de les més ràpides va ser CaixaBank, que l'any 2022 va unir-se amb Telefónica per crear Telefónica Renting, una filial de lloguer de dispositius que està participada al 50% per les dues firmes (en el cas del banc, ho fa la filial CaixaBank Payments & Consumer).

En concret, ofereixen telèfons mòbils, tauletes, rellotges intel·ligents i ordinadors, a més d'altres productes més relacionats amb l'oci com televisors o videoconsoles. En qualsevol cas, l'aliança va funcionar molt bé: l'any 2023, Telefónica Renting va generar un benefici de 217.000 euros, segons dades de CaixaBank. Per aquesta raó, només dos anys després del seu inici, totes dues companyies van efectuar una ampliació de capital de 400.000 euros a la filial.

El servei integral de CaixaBank

Més enllà d'aquest cas d'èxit, CaixaBank Empreses és un dels referents quant al renting entre el sector bancari espanyol. Fa uns anys va engegar una estratègia particular dins dels serveis propis que dona el banc, on s'inclouen els vehicles. Des de l'entitat recorden les bondats d'aquest format, entre els quals es troba l'accessibilitat als productes, la liquiditat que genera no haver de gastar tant a l'hora d'adquirir productes i la ja esmentada garantia de deixar aquest servei en mans d'una institució confiable com són els bancs.

CaixaBank ofereix el 'renting' a través de diferents canals, serveis i productes |iStock
CaixaBank ofereix el 'renting' a través de diferents canals, serveis i productes |iStock

Cal dir, a més, que la quota pactada amb qualsevol entitat financera és deduïble en impost de societats o IRPF, mentre que la periodificació de l'IVA en cada rebut és compensable. Alhora, el servei permet una reducció dels costos administratius a través d'una sola factura que ja inclou tots els serveis (lloguer, impostos, assegurança, manteniment, reparacions i assistència). Ara bé, CaixaBank ofereix un gestor especialitzat per cada client i serveis de valor afegit a través de la plataforma Mycaixarenting. En el cas dels cotxes, també s'inclou el manteniment del vehicle i els pneumàtics, assistència en carretera 24 hores durant tot l'any i fins i tot un servei de gestió de multes en línia.

Entre els cotxes que ofereix CaixaBank, es poden trobar tres opcions: un espaiós Nissan Qashqai per 373,03 euros al mes durant quatre anys (IVA no inclòs, però sense entrada inicial) i un màxim de 15.000 quilòmetres anuals; una furgoneta Renault Kangoo per 325,62 euros al mes (mateixes condicions que el Qashqai); o bé una opció més prèmium com un BMW IX1 elèctric per 556,39 euros al mes. Novament, s'apliquen les mateixes clàusules que en els dos casos previs.

A banda dels vehicles, el banc també disposa d'un lloguer d'equips informàtics durant 60 mesos amb serveis bàsics inclosos: assessorament, actualització tecnològica, assegurança de danys propis, portal del client, web inventari amb informació dels contractes i un centre d'atenció. D'altra banda, es poden contractar tasques addicionals, com ara la gestió d'avaries, de comandaments, de manteniment i de retirada dels equips un cop finalitzat el contracte. Tot plegat acaba de conformar un servei integral que es pot gestionar en línia o bé a les més de 5.700 oficines que CaixaBank té distribuïdes per tot l'Estat.