Roba amb una segona oportunitat

L'empresa d'inserció social Roba Amiga gestiona a Sant Esteve Sesrovires la planta de reciclatge tèxtil més gran d'Europa, que dóna feina a 45 persones

Tres entitats sense afany de lucre, que treballen per contribuir a la inserció social de persones en risc d'exclusió, han creat l'empresa d'inserció Roba Amiga, que gestiona la planta de reciclatge tèxtil més gran d'Europa, ubicada a Sant Esteve Sesrovires. Aquest centre de producció, ubicat al polígon industrial Anoia, processarà 4.500 quilos de roba usada cada any.

El projecte Roba Amiga neix de la unió de tres entitats socials especialitzades en la recollida i tractament de roba: la Fundació Formació i Treball, la Coordinadora contra la Marginació de Cornellà i la Cooperativa Roba Amiga. La planta ocupa una superfície de 6.000 metres quadrats, la major part dels quals es destinen a producció i la resta, uns 1.100 metres quadrats, corresponen a dependències per a formació i per als treballadors.

Treballadors amb capacitats
El primer objectiu de l'empresa és la creació de llocs de feina per a persones en risc d'exclusió social i el segon reciclar la roba, sabates i complements que es recullen als més de 1.500 contenidors taronges que Roba Amiga té distribuïts a 300 municipis catalans. Actualment, treballen a la planta de Sant Esteve Sesrovires 45 persones, 31 de les quals estaven en situació de risc d'exclusió social i han estat derivades des dels serveis socials municipals.

El gerent de l'empresa, Chema Elvira, explica que la previsió és que durant el primer any de funcionament de l'empresa es puguin tractar 3.000 tones de roba usada i que la xifra arribi a les 15.000 tones l'any 2017, el que permetrà incrementar la plantilla fins a arribar als 150 treballadors, dels quals 100 seran persones en risc d'exclusió.

La planta es nodreix de la roba que els particulars dipositen als contenidors i que recullen els treballadors de l'empresa amb una flota de camions pròpia. Els residus arriben a la planta de Sant Esteve Sesrovires, la posada en servei de la qual, aquest mateix any, ha comptat amb un pressupost d'un milió d'euros.

Robotització i selecció manual
El responsable de l'empresa destaca la robotització de la planta, fonamentalment en tasques de càrrega i descàrrega, unes feines que es fan amb robots que funcionen amb làser i radiofreqüència, encara que la tasca de classificació es fa de manera manual.

Elvira apunta que cada persona pot arribar a seleccionar en una setmana tres tones de roba. A la planta es fan fins a 200 seleccions diferents en funció, per exemple, del públic objectiu, del material amb què està feta la roba, ja sigui llana o cotó, per exemple, a la qualitat i al nivell de conservació. "Fem un tractament integral dels residus familiars i acabem donant un ús fins i tot al plàstic de les bosses", comenta el gerent de l'empresa.

El 7% de la roba que es recull és de primera qualitat i després d'algunes millores es pot destinar al mercat del primer món, ja sigui a les mateixes botigues de Roba Amiga o a d'altres de roba de segona mà d'onegès a les que les ven. "La crisi ha incrementat la demanda de roba de segona mà encara que també hi ha un augment de la demanda de productes tipus vintage", explica Elvira, que reconeix que la cultura de la roba de segona mà està menys estesa a Catalunya que a altres països europeus, com Bèlgica o França, que tenen un llarg recorregut vinculat a entitats del tercer sector.

El 55% de la roba recollida està en bon estat i es pot reutilitzar però no compleix els requisits per introduir-la al mercat europeu i es destina a l'exportació, fonamentalment a Àfrica, on es ven a preu de saldo". "No regalem la roba perquè el nostre objectiu és ser competitius i donar l'oportunitat de treballar a persones que ho necessiten", diu Elvira. La finalitat és que les persones contractades adquireixin les habilitats necessàries que els facilitin el seu posterior salt a l'empresa ordinària.

El 27% de producte restant, que no és apte per a la venda, es converteix en filatures, borres, feltres, farcits i aïllaments bioclimàtics. Amb aquesta optimització del procés s'ha aconseguit reduir el percentatge de residu destruït, que és inservible, d'un 50% de la roba tractada a un 8% i l'empresa es marca com a finalitat arribar al 3% l'any vinent.

Avui et destaquem
El més llegit