• Empresa
  • La gironina Rubau s’adjudica la concessió d’una autopista a Mèxic de més de 200 milions

La gironina Rubau s’adjudica la concessió d’una autopista a Mèxic de més de 200 milions

El contracte és per 30 anys i contempla el disseny i l’explotació de la via entre Silao i San Miguel de Allende

El contracte és per 30 anys | iStock
El contracte és per 30 anys | iStock
ACN | Redacció VIA Empresa
Girona
05 de Setembre de 2024
Act. 05 de Setembre de 2024

L'empresa gironina Rubau, juntament amb la mexicana Vise, ha aconseguit la concessió pel disseny i construcció d'una autopista aMèxic, per valor de 200 milions d'euros. El contracte també contempla l'explotació de la via que unirà les localitats de Silao i SanMigueldeAllende durant 30 anys. Tanmateix, la concessió preveu que les empreses rehabilitin i explotin també el tram d'autopista entre Silao i Guajanato, que ja existeix. Es tracta d'un projecte en el qual es van presentar una quinzena d'empreses, i l'obra suposa una inversió aproximada de 300 milions d'euros, 200 dels quals dedicats a la construcció de la via.

 

L'obra suposa una inversió aproximada de 300 milions d'euros, 200 dels quals dedicats a la construcció de la via

El punt de partida és la remodelació íntegra de l'autopista propietat del país que uneix les ciutats de Silao amb Guanajuato, situades a l’estat de Guanajuato, al centre de Mèxic. De la quantitat total a invertir, per a aquesta actuació es destinaran 27 milions d'euros i consistirà en la reubicació de la zona de peatge i en l'ampliació dels carrils, passant dels cinc actuals fins a vuit. Un cop acabada aquesta actuació, les dues concessionàries continuaran administrant aquesta via, encarregant-se de la seva operació, conservació i manteniment.

 

A banda, la nova autopista entre Silao i San Miguel d'Allende permetrà millorar la comunicació i la connectivitat a l'estat de Guanajuato. Entre altres coses, servirà per agilitzar el trànsit entre les dues localitats, separades per uns 86 quilòmetres. A més, també contribuirà a impulsar i connectar turísticament la regió Valle de la Independencia amb l'aeroport Internacional del Bajío, tota la zona oest de l'estat i la part central de Mèxic.

Rubau i la seva connexió mexicana

La firma gironina està consolidada al país centreamericà. De fet, Rubau es va associar per primera vegada amb la constructora mexicana Vise el 2010, quan les dues companyies van guanyar la licitació de la concessió per 30 anys per rehabilitar, construir i operar el Libramiento de Celaya. Es tracta d’una autopista de peatge que va està plenament operativa el 2013 i que consta d’una circumval·lació de dos carrils de 12,93 quilòmetres i una altra addicional de quatre carrils de 16,45 quilòmetres.

Rubau es va associar per primera vegada amb la constructora mexicana Vise el 2010

El 2014, Rubau va aconseguir el seu segon projecte concessionat a Mèxic, amb el contracte de construcció i operació del Libramiento de Ciudad Obregón, a l'estat de Sonora, amb una longitud de 34,2 quilòmetres. Aquesta autopista es va inaugurar parcialment el 2017 i ha estat l'única valorada amb 500 punts sobre 500 per la Secretaria de Comunicacions i Transports. Finalment, el 2016, Rubau Mèxic va guanyar la licitació per construir els tallers i les cotxeres, així com l'equipament del Tren Interurbà de Mèxic – Toluca per una quantitat superior als 43 milions d’euros.

Actualment, en una Unió Temporal d'Empreses (UTE) al 50% amb la desenvolupadora d'infraestructures Hycsa, Rubau està duent a terme les obres de conservació, rehabilitació i modernització de les carreteres entre MaravatíoIrimbo, IrimboTuxpan i TuxpanZitacuaro. Aquest projecte és propietat de la Red de Carreteras de Occidente. El pressupost d’aquesta actuació és d’uns 84 milions d’euros i està previst que la seva execució acabi el 2026.