Sabadell guanya 393 MEUR i reclama "neutralitat" a l'impost a la banca

El grup confirma la tendència alcista però no s'aventura a predir la situació econòmica més enllà de la tardor

González Bueno i Alvear a la presentació de resultats de Banc Sabadell | Cedida González Bueno i Alvear a la presentació de resultats de Banc Sabadell | Cedida

Banc Sabadell tanca el primer semestre de 2022 amb uns beneficis de 393 milions d'euros, més de 170 MEUR per sobre dels guanys nets del mateix període del 2021. Amb un augment superior al 18% en el marge recurrent, l'entitat catalana clausura la primera meitat de l'exercici substancialment per sobre dels objectius del seu pla estratègic. Els ingressos del negoci bancari han arribat durant el semestre als 2.468 milions d'euros, una alça interanual del 3,8%; mentre que el marge d'interessos s'eleva fins als 1.757 milions d'euros, un 4,2% més que fa un any. D'aquesta facturació, 729 milions d'euros provenen de les comissions netes, amb una acceleració propera al 3% si es compara amb el primer semestre del 21.

El ROTE, per la seva banda, arriba fins al 7%. Els bons resultats han accelerat una rednibilitat que, segons els objectius del pla estratègic definit a mitjan 2021, haurien de voltar el 6%. El conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, es mostra "satisfet" amb aquest desenvolupament, tot anuniciant que augmentaran les expectatives de rendibilitat per superar aquests set punts que, segons les previsions del passat exercici, no haurien d'haver arribat fins al 2023. El cost de capital, però, es manté superior a la rendibilitat, "al voltant de les dues xifres, com a la resta del sector", segons ha explicat el director financer de Sabadell, Leopoldo Alvear. "El ROTE per sota del cost de capital explica que el valor en borsa estigui per sota del valor als llibres del banc", raona el CEO.

Sabadell avança les projeccions de rendibilitat pels bons resultats del semestre i augmenta l'objectiu de ROTE per sobre del 7%

Els plans d'eficiència de l'entitat deixen un balanç encara més positiu, amb una reducció de despeses del 4,8%, fins als 1.440 milions d'euros, principalment per l'execució dels plans d'eficiència. Entre el març i el juny, l'estalvi, segons l'entitat, ha estat d'uns 110 milions d'euros –que esperen que s'elevin fins als 130 MEUR durant el mateix període de l'any vinent. Els recursos totals dels clients de l'entitat comparteixen la tendència alcista de la resta de magnituds amb un increment del 3,8% interanual, fins als 163.391 milions d'euros. En els darrers mesos, la bona evolució dels comptes a la vista i els dipòsits a termini han impulsat un creixement concentrat de l'1,3%.

Pel que fa al crèdit, Sabadell ha anunciat un rècord en els prèstecs a clients, amb un crèdit viu de 158.074 milions d'euros. La producció hipotecària, així, ha superat durant el semestre els 1.501 milions d'euros, el millor resultat històric del grup. Si bé l'acceleració en les hipoteques aixeca comparacions amb la situació prèvia a la crisi financera del 2008, Alvear argumenta que "ens trobem en una situació molt difefrent a la de la bombolla": tant la taxa d'esforç del deute particular com el preu de l'habitatge es toben molt per sota dels de fa 14 anys. "Encara no trobem cap indicador que ens porti cap a una bombolla", etziba. El crèdit al consum mostra un comportament similar, amb un increment del 17% en el darrer trimestre, fins als 805 milions d'euros.

Per la seva banda, la facturació de targetes ha assolit els 5.541 MEUR i la de TPVs ha trencat la barrera dels 12.000 MEUR. En aquest darrer cas, si bé Sabadell compta amb prop del 20% de la quota de mercat de pagaments a l'Estat, González-Bueno ha confirmat que "busquen socis industrials" per ampliar els serveis tecnològics en el punt de pagament. "El món del TPV s'està transfomrant, i cada cop s'hi donen més serveis", explica.
La ràtio de capital de l'entitat se situa en el 12,48%, el que suposa un augment de tres punts bàsics des de principi d'any; mentre que supera els requisits reguladors de capital amb un MDA Buffer de 415 punts bàsics. Pel que fa a la liquiditat, el banc català registra una cobertura de disponible del 225%. El cost del risc de Sabadell retrocedeix en 13 punts bàsics, fins als 40; moderat en part per les bones dades pel que fa a morositat, que cau fins al 3,31%.

TSB, a l'alça

Per sisè trimestre consecutiu, l'aportació de la filial britànica de Sabadell, TSB, ha estat positiva. La contribució positiva als comptes de la branca a les illes ha estat de 54 milions d'euros, uns 15 MEUR més que durant la primera meitat del 2021. Els beneficis abans d'impostos han arribat als 103 milions de lliures, mentre que el resultat net s'ha quedat en els 61 milions de lliures.

El Conseller Delegat de Banc Sabadell, César González Bueno, amb el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear | Cedida

El Conseller Delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, amb el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear | Cedida

 

El marge d'ingressos dels britànics arriba fins als 464 milions de lliures, un 11% més en termes interanuals, mentre que les comissions creixen a un ritme similar i s'enfilen fins als 54 milions de lliures. Els costos, per la seva banda, es contrauen en prop d'un 6% interanual i cauen fins als 376 milions de lliures.

Dubtes amb el nou impost

Si bé encara no s'han concretat els detalls del nou impost extraordinari a la banca, i el banc català encara no ha fet previsions dels costos que suposarà la taxa, González-Bueno ha reclamat a l'Estat que el tribut s'apliqui amb "neutralitat". El conseller delegat de Sabadell exigeix a l'executiu que compleixi amb el principi de competència entre totes les entitats financeres. L'impost als beneficis extraordinaris de la banca, així, "no ha d'excloure a cap banc ni s'ha de definir un mètode de pagament que afavoreixi o perjudiqui a cap empresa en concret". El conseller delegat considera imprescindible, a més, que la base imposable sigui igual per a tots els actors del mercat.

Si bé ni González-Bueno ni Alvear han expressat una posició explícita contra el nou impost, el CEO ha constatat que els "benficis extraordinaris" als que addueixen des del govern central per justificar el tribut responen més a una normalització del mercat bancari que a una tendència alcista que no correspongui al mateix negoci. "No hi ha uns beneficis extraordinaris, hi havia una manca de beneficis històrics i una mancade remuneració del capital", que ha reduït la rendibilitat del sector financer espanyol en els darrers exercicis i que ara s'estan recuperant.

González-Bueno: "No hi ha uns beneficis extraordinaris, hi havia una manca de beneficis històrics i una mancade remuneració del capital"

El conseller delegat avisa, a més, que la nova càrrega impositiva caurà sobre una majoria de petits inversors. "El 50% del capital de Sabadell està en mans de 224.000 accionistes particulars, amb una inversió mitjana de 1.950 euros", recorda González-Bueno, tot reflexionant al voltant de les conseqüències de la taxa. La banca, a més, encara tot i els beneficis, suporten una càrrega impositiva elevada, amb una xifra total de 800 milions d'euros d'impostos entre tots els seus mercats l'any 2021, sobre un benefici total de 530 milions d'euros.

González-Bueno ha recordat, de fet, la situació del sector bancari en els darrers anys en relació a la d'altres sectors econòmics, especialment al voltant de l'economia productiva, que s'han trobat amb creixements pronunciats, especialment en la seva valoració en borsa. En els darrers cinc anys, apunta el conseller delegat, l'índex Ibex Banca ha caigut un 50%, per un 25% de l'índex general, principalment causat pels tipus d'interès negatius que es mantenen des de ja fa sis anys. "El sector està en vies de normalització, una normalització a la baixa", front d'una energia que ha pujat en borsa un 25% o un sector de la construcció que tanca una tendència alcista del 30%.

Projeccions, només a curt

Ni González-Bueno ni Alvear s'han atrevit a fer projeccions més enllà de la tardor convulsa que auguren les institucions financeres internacionals. "La visibilitat que tenim es queda a la segona part de l'any", destaca el director financer, que es mostra optimista sobre els mesos que queden de 2022, principalment a causa dels bons resultats de sectors com el turisme o els serveis, en plena recuperació durant l'època estival. Així, Sabadell preveu un bon estiu abans de la incertesa del setembre.

Alvear: "La pujada de tipus no arribarà sencera a la part de sota del compte de resultats"

Si bé la continuïtat de l'espiral inflacionista i l'efecte de la pujada de tipus d'interès sobre els consumidors particulars pot posar en perill la salut dels actius del banc, González-Bueno "no veu indicis de deteriorament de la morositat", principalment gràcies a la cobertura de capital de molts dels receptors dels crèdits ICO, empreses de restauració i serveis que estan disparant els seus resultats gràcies a la reactivació del turisme.

L'empitjorament de la situació dels clients provoada per la pujada dels preus de consum i l'encariment del crèdit, però, hauria d'amortir-se gràcies a la recuperació dels tipus positius. Segons explica Alvear, "l'impacte de la pujada de tipus d'interès dona per assumir els forts deterioraments a la qualitat dels actius". La compensació d'una pitjor base financera, però, farà que l'augment del cost del crèdit no es vegi reflectida tant com podria als resultats nets de l'entitat. "La pujada de tipus no arribarà sencera a la part de sota del compte de resultats", constata el director financer.

Més informació
El Banc Sabadell renova la seva aposta pel Club d'Esports Sabadell
Primer Hackathon de Sostenibilitat del Banc Sabadell
La Fundació Banc Sabadell premia dos investigadors en envelliment i nanorobots
Avui et destaquem
El més llegit