La Fundació Banc Sabadell premia dos investigadors en envelliment i nanorobots

Maria Mittelbrunn rep el guardó per les seves recerques sobre el paper del sistema immunològic en el control de l’envelliment dels òrgans i teixits

María Mittelbrunn i Samuel Sánchez, guardonats amb els Premis Fundació Banc SaBadell | Fundació Banc Sabadell María Mittelbrunn i Samuel Sánchez, guardonats amb els Premis Fundació Banc SaBadell | Fundació Banc Sabadell

¿Quina és la connexió entre el deteriorament del sistema immune, la inflamació i les malalties associades amb l’edat?. ¿És possible combatre els càncers més comuns amb nanorobots?. Dos especialistes en aquests camps, com María Mittelbrunn, investigadora del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa (CSIC-UAM) de Madrid, i Samuel Sánchez, professor de l’ICREA i sotsdirector de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, han estat guardonats per la Fundació Banc de Sabadell. La primera, pels seus treballs sobre immunologia cel·lular, i el segon, per l’ús de nanorobots en farmacologia.

Mittelbrunn ha guanyat el Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica pels seus treballs sobre el paper clau del sistema immunològic en el control de l’envelliment dels òrgans i teixits. En concret, per demostrar un envelliment anticipat en tot l'organisme causat per una alteració en el sistema immunitari cel·lular. 

En l’actualitat, investiga els mecanismes moleculars pels quals les cèl·lules immunes envellides contribueixen a la inflamació crònica i les malalties relacionades amb l'edat, així com la importància del metabolisme vascular en el desenvolupament d'aneurismes aòrtics. Dades recents suggereixen que el metabolisme vascular pot ser rellevant en malalties neurodegeneratives d'origen autoimmune, com l'esclerosi múltiple.

Mittelbrunn  és doctora en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universidad Autónoma de Madrid, científica titular del Consejo Superior de Investigaciones Científicas i investigadora principal del laboratori “Inmunometabolismo e Inflamación” del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa.

Dades recents apunten al metabolisme vascular com a desencadenant de malalties neurodegeneratives d’origen autoimmune, com l’esclerosi múltiple

Per la seva banda, Samuel Sánchez ha guanyat el Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l'Enginyeria per les seves investigacions interdisciplinars. És líder en l'àrea de nanorobots. El seu treball inclou des d'aspectes fonamentals de la química fins a les aplicacions, tant en el camp biomèdic com en el mediambiental. 

Samuel Sánchez és doctor en Química per la Universitat Autònoma de Barcelona, professor de l’ICREA i sotsdirector de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya. A més, és professor honorari de l’Institut de Tecnologia d’Harbin (Xina) i professor adjunt de la Universitat de Ciències i Tecnologia de Pohang (Corea del Sud). Amb anterioritat, va treballar als instituts Max Planck i Leibniz d’Alemanya i també al Japó. Ha rebut nombrosos premis pel seu treball pioner en nanorobots.

Mittelbrunn  i Sánchez rebran els respectius Premis Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica i a les Ciències i l'Enginyeria en un acte convocat pel 5 de juliol.

La Fundació Banc Sabadell també convoca els seus “Ajuts a la Investigació Científica” per a aspirants predoctorals de nacionalitat espanyola que estiguin realitzant la tesi doctoral en qualsevol universitat espanyola o estrangera. Aquests ajuts estan destinats a la promoció i el desenvolupament de treballs científics o estades en universitats o de recerca, preferentment en camps del coneixement econòmic, empresarial i social. Enguany s'han lliurat 15 ajuts per desenvolupar treballs que ajuden a entendre els grans desafiaments culturals, econòmics, polítics o socials.
 

Més informació
Bayer inaugura LifeHub, un espai d'innovació de salut digital i transformació agrícola
El lobby català de la salut demana una regulació 'fast track'
Teladoc Health oferirà els serveis digitals de salut mental de l'NHS britànic
Avui et destaquem
El més llegit