Els floristes exigeixen més regulació en la venda de roses al carrer

El Gremi de Floristes de Catalunya ven 7 milions de roses durant la diada i factura vora 600.000 euros

Parada de roses al Passeig de Pere III de Manresa durant Sant Jordi | Parada de roses al Passeig de Pere III de Manresa durant Sant Jordi |

Més de 7 milions de roses venudes per un import superior als 600.000 euros. És el balanç del Gremi de Floristes de Catalunya de la diada de Sant Jordi, tot i que matisa que en aquest còmput no pot sumar el total de venda en la resta de parades. "Llàstima que no venguem només les floristeries perquè tot el benefici recaigués al sector", apunta Joan Guillem, president de l'entitat.

Més info: D’on vénen les roses de Sant Jordi?

Darrere de l'alegria pel que el Dia del Llibre suposa per a la tresoreria del sector, també s'amaga una queixa, ja que la proliferació de particulars venent roses als carrers de Catalunya perjudica, i molt segons Guillem, al sector florista. "És una festa per traslladar les floristeries al carrer, però hem de tenir menys parades. Per exemple a Barcelona aquest any hi va haver 4.000 permisos i molta gent ocupant més espai a la via pública", apunta. Segons Guillem, "el que no té cabuda és el venedor particular. S'ha de reduir el número de parades de llicències d'ocupació de via pública perquè es produeix una situació d'irregularitat", denuncia.

Només floristes i entitats

En opinió del màxim representant dels floristes catalans, en la Diada només haurien de tenir permís per vendre roses al carrer els floristes i les entitats socials i onegés, però aquesta distinció s'ha de fer amb uns distintius visibles molt clars perquè la Guàrdia Urbana tingui clars quins són i quins no. "És competència deslleial la que ens fan perquè nosaltres tributem, i a l'hora de posar un preu a les roses, tot i que tenim l'IVA reduït del 10% -i no en tot- hem de tenir-ho present, igual que els contractes, la Seguretat Social, etc.", recorda. 

Tanmateix Guillem recorda que la normativa vigent data del 1994 i "la ciutat de Barcelona i la festa de Sant Jordi no és mateixa abans que ara", per tant, s'hauria de revisar per saber cap on volem arribar. "El segon problema és que, amb tanta llicència, la ciutat també es massifica i amb les amenaces terroristes que hem viscut i els atemptats de l'agost, no podem no ser conscients i facilitat les massificacions", alerta.

Més informació
Mercabarna preveu vendre un 20% més de roses per Sant Jordi
Els majoristes esperen mantenir els 6 milions de roses per Sant Jordi
Avui et destaquem
El més llegit