• Empresa
  • Sant Tomàs, més de mig segle millorant la vida de les persones amb discapacitat d'Osona

Sant Tomàs, més de mig segle millorant la vida de les persones amb discapacitat d'Osona

Sant Tomàs va néixer als anys 60 per atendre persones amb discapacitat i ara triomfa amb productes com les seves patates

Sant Tomàs atén més de 2.000 persones amb discapacitat | Cedida
Sant Tomàs atén més de 2.000 persones amb discapacitat | Cedida
Bernat Bella
Periodista
11 de Setembre de 2023
Act. 12 de Setembre de 2023

Als anys 60 les persones amb discapacitat intel·lectual sovint passaven la vida tancades a casa. Sense oci ni possibilitat de treballar, fins i tot a vegades eren amagades per vergonya. Dècades després la situació és totalment diferent i és gràcies a projectes com Sant Tomàs.

 

Va ser el 1967 quan un grup de set famílies amb fills amb discapacitat d’Osona va decidir unir-se per crear una associació que atengués els seus fills per millorar el seu benestar. Gairebé seixanta anys després, atenen més de 2.000 persones, donen feina a unes 330 persones amb discapacitat i gestionen un pressupost de més de 26 milions d’euros. Una història d’èxit que aspira a transformar i millorar la vida d’aquest col·lectiu.

Gorgals: “No hi havia cap servei”

“En aquells temps no hi havia cap servei, normalment les famílies tenien els fills amb discapacitat a casa seva i els cuidaven com podien”, explica Ricard Gorgals, director de l’àrea d’empresa social de Sant Tomàs. Un fet que va marcar el projecte va ser, des de ben aviat, la implicació de tota la societat civil d’Osona.

 

Des del seu naixement i fins a principis dels 90, Sant Tomàs va ser una entitat dedicada exclusivament a l’atenció de persones amb discapacitat. I fent-ho a través de tot el seu cicle de vida: des de l’atenció precoç, una escola d’educació especial, centres ocupacionals i de dia, residències, habitatges, acolliment i molt més. A més, opcions d'oci i lleure. “Tots aquests serveis estructuren la vida de la persona i ajuden a la família, que sap que el seu familiar està bé i algú se n’està ocupant”, afegeix Gorgals.

I, molt important, “saben que algú se’n cuidarà quan ells ja no hi siguin”.

El primer contracte laboral

A partir dels 90, Sant Tomàs va fer un pas més i va endinsar-se en el món laboral. Amb el mateix objectiu de millorar la vida de les persones amb discapacitat i oferir-los oportunitats. Així, el 1992 van signar el primer contracte laboral: “Les primeres activitats eren manipulats i serveis industrials a tercers”.

I a poc a poc es van anar afegint nous serveis: jardineria, neteja, bugaderia o cuina. “Al principi, ho fèiem per nosaltres mateixos. I un cop en saps, et veus en cor de portar-ho al mercat”, explica el responsable. Gorgals reconeix que al principi “costava molt” convèncer a empreses i ajuntaments de contractar un servei dut a terme per persones amb discapacitat: “Havies de demostrar que ho podies fer bé i a un preu raonable”.

Atendre la discapacitat, l’objectiu

Però amb la seva bona feina i organització es van guanyar la confiança de moltes institucions fins al dia d’avui, que treballen per una cinquantena d’institucions i administracions públiques, una quinzena d’escoles i amb més d’una vuitantena d’empreses. Tot plegat serveix per mantenir la part assistencial de Sant Tomàs i donar feina a persones amb discapacitat segons les seves necessitats i capacitats. I és que funciona com una Fundació sense ànim de lucre on es reinverteixen tots els beneficis.

A més, també tenen una borsa de treball per ajudar persones amb discapacitat a inserir-se al mercat laboral ordinari en empreses: “La societat ha avançat molt i cada vegada més oberta, també les empreses”.

La xocolata i les patates

patates sant tomas
Les patates Sant Tomàs FOTO | Cedida

Però la crisi de 2008 va afectar de ple alguns dels serveis que oferien i els ingressos van caure. “Vam fer la reflexió que calia algun producte propi”, recorda Gorgals. I van començar a fer xocolates i altres snacks, que venien sobretot en botigues i restauració d’Osona.

I el 2022 van engegar el negoci de les patates fregides de bossa Sant Tomàs. En el seu primer any de vida han elaborat 8.000 quilos de patates a través de 70.000 bosses que han venut a més de 330 punts de venda de Catalunya i Andorra. “Ens agrada que el producte estigui al mercat i la marca sigui la pròpia entitat, que es digui Sant Tomàs, perquè ens ajuda a explicar la nostra història”, detalla.

A l’inici van fer-se un lloc en el comerç de proximitat d’Osona: “Ens van obrir les portes de forma extraordinària, hi estem molt agraïts”. Després van entrar a Bon Preu, que tenen la seu central a la comarca. I ara també estan en espais com l’Ametller Origen. Primer en establiments d’Osona i ara a la resta del país.

Orgals: “El producte s’ha de defensar sol i l’han de comprar perquè és bo”

“A Osona hem venut molt, perquè la gent ens coneix. A fora també ha anat bé, però hem de fer molt esforç comercial”, reconeix el director de l’àrea d’empresa social. Una cosa que tenen clar és que més enllà de la seva tasca, volen fer un bon producte: “El producte s’ha de defensar sol i l’han de comprar perquè és bo i competitiu”.

De fet, destaca que segueixen una producció artesanal, utilitzant productes de qualitat. “I produïm segons encàrrec, perquè volem que el consumidor es mengi les patates acabades de fer”, emfatitza. I, a banda del bon producte, hi ha la història i el projecte de Sant Tomàs.

Un projecte de vida

Una història que ha millorat el benestar de milers de persones amb discapacitat i les seves famílies de la comarca d’Osona, des de que són ben petits i fins al final de la vida. Atenció, oci i feina, els pilars fonamentals. Per ajudar-los a desenvolupar-se en tots els sentits de la vida. “Un món de possibilitats”, resumeix Ricard Gorgals, que va començar per la iniciativa de set famílies osonenques preocupades pels seus fills.