
El Sindicat Espanyol de Maquinistes Ferroviaris (Semaf) ha denunciat una "bombolla" en el negoci de formació de maquinistes i ha advertit que el sector ha entrat en una "perillosa deriva". "El que en el seu dia va ser un mecanisme planificat per rejovenir el col·lectiu de conducció, avui s'ha convertit en un negoci que factura més de 21 milions anuals". En aquest sentit, assenyala que en deu anys s'ha passat de 3 a 18 escoles autoritzades per l'Agència Estatal de Seguretat Ferroviària i que s'estan formant més de 1.000 nous maquinistes tot i que no hi ha tanta demanda. "L'actual oferta formativa triplica el nombre d'incorporacions previstes per als pròxims tres anys", avisa el sindicat de maquinistes en un comunicat.
Així per exemple, Semaf explica que en la darrera Oferta Pública d'Ocupació de Renfe de 470 places s'hi van presentar més de 1.000 aspirants. Al seu entendre, es va tractar d'"un punt d'inflexió", ja que se'n van quedar fora 584 candidats, molts d'ells amb més de dos anys d'espera des que van obtenir la seva llicència.
"La formació de maquinistes ha deixat de respondre a les necessitats del sistema ferroviari i s'ha transformat en una indústria orientada exclusivament a facturar, per sobre de la seguretat i la qualitat del servei", ha apuntat el secretari general de Semaf, Diego Martínez, que afegeix que és un "model esgotat" i que "no només frustra expectatives laborals sinó que posa en qüestió l'accés ordenat i segur a una professió sensible per al ferrocarril".
Semaf explica que en la darrera Oferta Pública d'Ocupació de Renfe de 470 places s'hi van presentar més de 1.000 aspirants
En el comunicat, el sindicat calcula que actualment hi ha més de 900 professionals a la bossa de maquinistes, als quals se n'hi sumarà un miler aquest any. Per Semaf, és una "xifra insostenible que superarà els 2.000 maquinistes sense sortida professional cara".
90% de relleu completat a Renfe
Semaf indica que actualment ja s'ha completat el 90% del relleu generacional previst a Renfe i que la contractació ara ja serà "molt limitada". "Quan desapareguin les promocions militars i ja no hi hagi jubilacions massives, les noves incorporacions seran amb comptagotes", ha insistit Martínez.
El sindicat reitera que les empreses privades no tenen capacitat per absorbir l'excés de maquinistes i que la rotació s'ha estancat un cop les plantilles de les empreses privades han anat millorant els seus convenis.
"Ens preocupa profundament que s'estiguin generant falses expectatives entre els joves. Hi ha aspirant que, després de pagar més de 21.000 euros per la seva formació, passen anys sense treballar en la seva professió, si és que ho arriben a fer", ha comentat Martínez, que lamenta que "el futur professional de centenars d'aspirants es dirigeix cap a un carreró sense sortida".