• Empresa
  • Sergio Treviño i la missió impossible de Fagor

Sergio Treviño i la missió impossible de Fagor

El director general de la cooperativa d'electrodomèstics busca finançament per evitar-ne el concurs de creditors

Sergio Treviño
Sergio Treviño
Judith Vives
05 de Novembre de 2013
Act. 03 d'Abril de 2014

Set mesos després d'assumir la direcció de Fagor, Sergio Treviño ha hagut d'afrontar la màxima crisi de la companyia basca de fabricació d'electrodomèstics. L'empresa, la major cooperativa de treball associat d'Espanya, està a punt d'entrar en un concurs de creditors que pot suposar el seu final. La cooperativa, amb 5.600 treballadors, acumula un deute de 850 euros. Treviño lidera la negociació per aconseguir finançament per afrontar aquest deute, després que la corporació Mondragón, el grup al qual pertany Fagor, li hagi negat una aportació de 170 milions d'euros.

"El primer i més urgent problema de Fagor és la manca de finançament. Fagor té unes necessitats financeres que és incapaç de cobrir pels seus propis mitjans, i això desencadena la situació preconcursal i la crisi que vivim", explica Treviño en declaracions a El País.

Nascut a Barcelona l'any 1975, Sergio Treviño va ser designat director general del grup Fagor Electrodomésticos el mes d'abril del 2013, en substitució de Fabián Bilbao, que va renunciar per raons de salut. Format a les escoles de negocis d'Esde i Esade, i amb un màster en comerç electrònic per la Universitat de Deusto, en el moment d'assumir la direcció general del grup d'electrodomèstics ja comptava amb experiència dins la companyia. Treviño havia gestionat, des del setembre del 2011, la direcció general de Fagor Brandt a França. Anteriorment va ser el màxim responsable de la Divisió de Cocció del grup, després d'haver dirigit l'àrea de màrqueting a nivell internacional.

Poc feia presagiar, en el moment en què Treviño va assumir la direcció general, el futur negre del grup Fagor, fins aleshores el cinquè fabricant europeu d'electrodomèstics amb una quota de mercat a Espanya del 15,6% i una facturació de 1.277 milions d'euros el 2011.

Per sortir de la crisi Treviño ha elaborat un estricte Pla de viabilitat que de moment ha estat rebutjat. "Estem a la prórroga i amb un clar marcador en contra", admet, tot i que confia que aquest pla pugui fer girar la sort en el darrer minut.