El Grup Enciclopèdia inicia una nova etapa de la mà d’Abacus i Jaume Roures, qui va codirigir Mediapro amb Tatxo Benet fins al passat 27 d'octubre, quan va ser destituït de la presidència. Els entrebancs econòmics que ha fet front el Grup Enciclopèdia durant el darrer any han estat tota una travessia pel desert, de la qual pretén sortir-se’n mitjançant un pla de reestructuració financera que passa per la venda dels seus segells editorials: Galera, Univers, Catedral, Elastic Books, Viena, Ediciones Invisibles, Kaji, Bridge i Rata.
El director general d’Abacus, Oriol Soler, ha explicat que l’acord està “molt tancat”, malgrat confessar que tècnicament encara no està fet. “És una compra pura i dura”, ha apuntat, detallant així que Abacus s’ha anticipat a Penguin Random House, l’altre comprador interessat. “Des d’Abacus tenim interès a crear un grup editorial més sòlid per tenir un pes més important en el sector editorial català”, ha apuntat Soler. D’aquesta manera, l’operació facilitaria la viabilitat econòmica del grup editorial que disposa de més de 50 anys d’història.
El passat desembre, la companyia va emetre un comunicat on afirmava que és "radicalment fals" que es plantegi l'extinció de l'activitat o estigui en venda. Així, va assegurar que disposa de "suficients actius" per garantir la seva continuïtat, dels darrers moviments que han tingut lloc en els darrers dos mesos: una demanda judicial, la venda de la seva de seu de Barcelona i l’ERO presentat per acomiadar a 15 persones.
La crisi de la covid-19 i un deute que s'amplia
La crisi de la companyia es va veure especialment accentuada arran de la covid-19. El 2020, el grup va pactar amb la banca una nova reestructuració del seu deute per quarta vegada consecutiva. El pacte empenyia la companyia a vendre la seu de Barcelona, valorada en 10 milions d’euros, malgrat que va afirmar que “no era una obligació”, però que ho valoraria si fos necessari.
Així, el Grup Enciclopèdia va obtenir un nou crèdit de 3,3 milions d’euros avalat per l’Instituto de Crédito Oficial (ICO), que es va sumar als 9,4 milions de deute acumulat en aquell moment -obtenint un deute total de 12,7 milions d’euros, una xifra gairebé vuit vegades superior al seu Ebitda-. Fins a l’actualitat, després dels refinançaments que la companyia ha anat enllaçant, el deute ha ascendit als 15 milions d’euros amb el crèdit d’emergència de 5,5 milions d’euros concedit per l’Institut Català de Finances (ICF) com a compromís financer prioritari del grup. A aquests números vermells se sumen els 2,8 milions reclamats arran de la demanda judicial per part de 23 editorials afectades per la crisi de distribució de llibres.
Una demanda de 2,8 milions
La demanda ha estat interposada el passat novembre contra Àgora Distribució, propietat del Grup Enciclopèdia i sòcia en un 45% d’Entredós, la plataforma logística de distribució editorial. Els 2,8 milions d’euros reclamats per part dels editors demandants i la direcció de Xarxa de Llibres, s’atribueixen als pagaments de les factures per les vendes del darrer quadrimestre del 2022, l’import dels llibres no retornats als seus propietaris i l’import de les comandes pendents de servir el desembre del 2022. En aquest sentit, les editorials van lamentar que l'empresa no aportés "cap solució ni cap calendari d’actuació per resoldre els impagaments" i el retorn dels llibres que encara tenen a les seves instal·lacions.
23 editorials catalanes van demandar Àgora per la crisi de distribució de llibres
Les editorials, en un comunicat signat per la Xarxa de Llibres, van apuntar que la direcció d’Àgora es va comprometre a facilitar el trasllat dels estocs dels editors al nou distribuïdor, però que "va incomplir el calendari, cosa que va repercutir negativament en la campanya del Sant Jordi 2023 dels segells afectats". "A hores d’ara, en el magatzem d’Àgora-Entredós encara hi ha 350.000 exemplars de llibres propietat de les editorials afectades. A més a més, des del gener d’enguany, Àgora ha deixat de pagar als editors afectats les factures corresponents a les vendes de tardor i hivern del 2022", van denunciar.
La seu del Grup Enciclopèdia, en mans de Bon Preu
A finals del mateix mes de novembre, el grup ha executat un dels moviments clau del seu pla de reestructuració financera: la venda de la seva seu de Barcelona, adquirida el 2004 per uns 10 milions d’euros. Per un import de vuit milions d’euros, l’edifici ubicat al districte del 22@, que disposa de 3.500 m2, va passar a les mans de Bon Preu. Després de l’operació, el Grup Enciclopèdia ha emès un comunicat afirmant que era "radicalment fals" que s’estigués plantejant l'extinció de l'activitat o estigués en venda. La companyia ha assegurat que el grup disposa de "suficients actius" per fer front a les seves obligacions futures i garantir la seva continuïtat.
Un ERO de 15 persones
Així mateix, ha detallat que la venda de la seva seu ha estat un moviment que “ha permès disposar de recursos per afrontar les obligacions immediates i d’un marge addicional de temps per dur a terme altres accions com la posada en marxa d’una reducció de la plantilla a través d’un expedient de regulació de l’ocupació que s’està negociant". Finalment, poques setmanes després del comunicat, el grup ha començat el 2024 presentant l’expedient de regulació de l’ocupació, que es tradueix en l’acomiadament de 15 persones, de les 112 persones que formen part de la plantilla de la companyia.
L'inici d'un nou grup
El nou projecte que el Grup Enciclopèdia emprendrà amb Abacus i Roures, i que comptarà amb els equips editorials i comercials d’Enciclopèdia, integrats per una trentena de treballadors, tindrà prop del 8% de quota de mercat en català a Catalunya i es convertirà en el segon grup editorial en català del país, segons dades de GFK. Fonts oficials d'Abacus apunten a VIA Empresa que des de la companyia valoren "molt positivament" l'acord, ja que estan fent "uns esforços i un gran treball per incorporar aquests segells editorials, que són molt importants per a la llengua catalana".
Per la seva banda, el director general del Grup Enciclopèdia, Joan Abellà, ha explicat que ara s’inicia una due diligence i que en aquests dos mesos s’han de posar moltes coses sobre la taula. “Quan arribes a aquest punt és perquè hi ha una confiança mútua i penso que tot arribarà a bon fi, però s’ha de passar el procés”, ha admès. “Al final no traspassem una empresa des del punt de vista econòmic, sinó unes marques intangibles compostes per un fons editorial i unes persones que saben fer que aquest fons s’activi cada dia a través de noves publicacions”, ha afegit Abellà, qui ha assegurat que l’acord estabilitzarà la situació de “complexitat” que ha viscut Enciclopèdia.