Talent Cambra, els premis al talent català

Els guardons reconeixen les millors innovacions empresarials de l’any a Catalunya, des de la neteja fins a l’alimentació i les begudes

Imatge de la presentació dels Premis Talent Cambra 2020 | ACN Imatge de la presentació dels Premis Talent Cambra 2020 | ACN

Catalunya sempre ha estat un entorn industrial bullint per la innovació. El talent empresarial català destaca, sovint, per trobar solucions creatives i eficients a problemes específics, com és el cas del pal de fregar Vileda, patentat per Jordi Vila el 20 de novembre de 1975, el mateix dia de la mort del dictador Francisco Franco. L'empresari recorda, en una de les dates assenyalades de l'Estat espanyol contemporani, "només poder pensar en tota la feinada que tenia al davant".

Més de 40 anys després, de fet, Vila, que ha continuat amb aquesta innovació que caracteritza l'ecosistema empresarial del país, és un dels darrers guanyadors dels Premis Talent Cambra. L'empresari es va fer amb un dels guardons pel seu projecte Entre dues aigües, una galleda de frega revolucionària que, mitjançant un mecanisme que impedeix que bolqui, separa l'aigua bruta de la neta -una capacitat especialment útil en la neteja dels centres sanitaris durant la pandèmia-. "Em va sorprendre el guardó, perquè van valorar el projecte en sí i no el meu perfil, que sóc un emprenedor de 70 anys".

Els Premis Talent Cambra, creats l'any 2015 per la Fundació Impulsa Talentum, compten amb el suport de la Cambra de Barcelona des de l'edició de 2018. Els guardons, així, reconeixen els actors més destacats de l'economia i l'empresa catalanes durant el darrer any, amb l'objectiu de "fer valdre el talent actual i històric del teixit industrial del país".

Més info: Projecte Singulars: el pont del talent jove

L'edició de 2020 va tenir uns 30 premiats, repartits entre diversos sectors econòmics i empresarials del país. Empresaris d'àmbits des de la indústria fins al coneixement, passant pel turisme, la tecnologia, el comerç o la ciència van passar pel certamen, ja consolidat sota el patrocini de la Cambra de Barcelona, per representar el ric ecosistema empresarial del país.

Innovació variada

Un dels projectes més destacats entre els guanyadors dels guardons de 2020 va ser Nippo, un "nou concepte de tomàquet" creat per l'empresa Semillas Fitó. Segons Jordi Ballester, un dels creadors del projecte, a més de CEO i mànager de Let It Out Food Creativity, Nippo és "una categoria de tomàquet que no existia al mercat. Es fon completament quan te'l poses a la boca".

El Premi Talent Cambra, a més de reconèixer fites i trajectòries econòmiques i empresarials, també pot ajudar a una empresa amb un bon producte a enlairar-se. De fet, el mateix Ballester destaca que haver guanyat el premi en la categoria d'Alimentació i Begudes els "ha donat més visibilitat, perquè explicar a un supermercat o a una cadena que el tomàquet ha guanyat un premi com aquest ajuda molt".

El període d'inscripcions d'enguany, obert des de principis de l'estiu, es va tancar el passat 31 d'agost. Els reconeixements que prepara Cambra de Barcelona per als Premis Talent Cambra 2021 estaran dividits en cinc àmbits principals: sostenibilitat, economia, humanisme, tecnologia i projectes artístics.

Més informació
Innobus, el talent jove porta a porta
Empresa impulsa l'emprenedoria amb el Programa Primer
Avui et destaquem
El més llegit