Per facilitar la incorporació de persones noves a l'equip es pot assignar un company de referència | iStock
Per facilitar la incorporació de persones noves a l'equip es pot assignar un company de referència | iStock

És possible fer un bon 'onboarding' a distància?

Per facilitar la incorporació de persones noves a l'equip es pot assignar un company de referència, fer presentacions a distància o vídeotrucades 360º

La situació excepcional que estem vivint planteja molts reptes per les empreses. Un d’ells és la digitalització de molts sistemes i processos que fins ara eren presencials. Però n’hi ha d’altres, com l’onboarding, que d’entrada presenten més complexitat. Com fem que la nova incorporació de l’empresa tingui una bona experiència d’inducció a la companyia a distància?

El nostre objectiu és traslladar totes les etapes del procés a nivell online. Com ho fem? Doncs aplicant creativitat i capacitat d’adaptació. Comencem pel principi:

Ja he escollit la persona ideal. I ara què?

Un cop tenim clar que aquella és la persona que volem al nostre equip, cal fer una oferta detallada, una carta que comprengui tots els detalls de la posició i condicions laborals (incloent salari i beneficis socials), però també els valors i cultura de l’empresa.

Per fer-ho, sigueu originals! Podeu ensenyar-li el lloc de treball per vídeo-trucada, o càmera 360º… Ho deixem a les vostres mans.També és molt important generar confiança, i no ignorar la situació que estem vivint. Els canvis professionals poden espantar qualsevol persona, però amb la incertesa col.lectiva d’aquests dies, encara es pot accentuar més. Hem de ser conscients de les preocupacions que pot tenir aquest nou membre de l’equip, i saber-les adreçar.

La tecnologia, la creativitat i la capacitat d'adaptació jugaran un paper clau en l'èxit de l'onboarding online

És el primer dia de feina. Com ho fem?

Com fem que la persona se senti acollida i integrada a l’equip? Evidentment, ens haurem d’ajudar de la tecnologia, i intentar replicar la benvinguda que hagués tingut al arribar a l’empresa el primer dia, com per exemple a través de vídeo-conferència, i que la resta de l’equip es presenti dient diferents aspectes d’ell, com la seva trajectòria, funció a l’empresa o hobbies. Proporcionar-li un directori amb tots els números de telèfon i correus electrònics per poder estar perfectament comunicat.

Ja ha començat la seva vida laboral a l’empresa. Com enfoquem les primeres setmanes?

Simplement mantenir present quins serien els propers passos si estigués a una oficina dins l’empresa, i procurar proporcionar-li les mateixes eines i coneixements. Parlem, per exemple, de tota la informació i formació necessàries per desenvolupar les seves tasques. El millor és que tingui una persona de referència per qualsevol dubte, i se senti acompanyat, però alhora que les diverses persones responsables de cada àmbit li vagin explicant com utilitzar les principals eines o portals de treball. Fer les vídeo-conferències individualment li donarà l’oportunitat de conèixer millor l’equip i anar agafant confiança. Això sí, assegureu-vos que al directori surt el número d’informàtica… Perquè segurament el necessitarà!

Com veieu, el procés d’onboarding online presenta els seus reptes afegits, però no és un impediment per fer d’aquest una experiència enriquidora pel candidat. Que la situació actual no sigui un impediment per incorporar nous membres al vostre equip que poden arribar a jugar un paper clau en un futur!

Més informació
Buscar talent: un hàbit que no hem de perdre mai
Honestedat radical: una arma de doble fil
L'encaix professional a la llarga: seleccionar per motivadors
Avui et destaquem
El més llegit