L’emprenedoria és un cervell col·lectiu. Qualsevol ecosistema empresarial, i més en el cas de l’entorn startup, està format per nodes, neurones, creatives i amb potencial, però que necessiten connectar-se per funcionar. Amador Hernández, el CTO del fons Oryon Universal, és clar sobre el paper del seu nou vehicle de corporate venturing: "Talent Shakers neix per donar prioritat a aquestes connexions". Les innovacions disruptives i els projectes més competitius es trobaran acompanyades dins el projecte per experts, professionals i corporates, però també entre elles. Oryon busca, amb aquesta iniciativa, agrupar el talent emprenedor amb el potencial de les grans empreses. Per això, l'eix vertebrador del projecte és Talent Shakers Ban, un club d'inversors i directius amb 50 membres que aportaran la seva experiència i projecció de mercat a les startup.
Oryon, un inversor amb gran experiència tant amb startup com entre grans empreses, vol situar-se amb Talent Shakers en el centre de l’ecosistema: formar emprenedors i inversors, oferir assistència i acompanyament als projectes i posar en contacte les empreses naixents amb més potencial del país. "Oryon serà la part més empresarial, la part d’inversions. Talent Shakers s’encarregarà de dinamitzar". El complement entre corporate i startup enriqueix, en la visió d’Oryon, tant les emergents com les grans empreses. Les noves idees amplien els horitzons de les companyies, i els emprenedors troben en els grans referents corporatius solidesa, capital i projecció de mercat que seria molt difícil assolir per sí mateixes.
En aquest sentit, la col·laboració de Talent Shakers amb Indra es mostra essencial. El manager de Ciutats i Territoris Intel·ligents de Minsait-Indra, Eduardo Martínez, destaca el paper central que ha de representar Talent Shakers per al sistema d’emprenedoria català. "És important – afirma Martínez – no només remoure el talent, connectar-lo, sinó especialment incentivar l’ecosistema per generar coses en comú". La sinergia entre startup i corporate ja és un gran actiu de la consultora, el vehicle mitjançant Indraventure, i el suport d’aquesta i altres grans empreses a Talent Shakers cimentarà, entenen des d’Oryon, els projectes emprenedors i les seves possibilitats de mercat.
Un projecte formatiu transversal
L’emprenedor Marc Pierre – CEO de Renty, un popular software que centralitza en un espai digital les operacions de lloguer d’objectes d’ús diari – considera molt rellevant el projecte de Talent Shakers. "És molt important que des d’un inici hi hagi un projecte que acompanyi les idees empresarials". Una perspectiva que comparteix el CEO de l’escola en línia d’emprenedoria Founderz i embaixador d'startup Pau García-Milà. "Té molt de mèrit – diu Milà – crear en aquest context un projecte com aquest, que acompanyi els emprenedors des del començament fins a l’èxit".
Talent Shakers acompanyarà els emprenedors amb una oferta formativa que complementarà els coneixements de l'empresari, i fins i tot el posarà en contacte amb experts que puguin complementar-los en altres àmbits. "Una startup és un gran puzzle, i cadascú portem una peça de casa", afirma García-Milà. Ampliar la formació dels empresaris, no només a l’inici del procés sinó durant la recerca d’inversió, la millora del producte o l’elaboració d’estratègies de mercat, és essencial pel vehicle d’Oryon. Segons explica Hernàndez, els projectes acompanyats no només podran accedir a cursos amb temàtiques diferents, sinó també concertar sessions privades amb experts de diversos àmbits per complementar projectes concrets.
El potencial formatiu de Talent Shakers va, de fet, més enllà dels mateixos emprenedors i inversors. García-Milà identifica una de les principals traves a l’emprenedoria en una cultura que penalitza excessivament el fracàs. "Per molt que ens preparem per emprendre – lamenta el CEO de Founderz – no podem lluitar contra la realitat que la majoria d’idees no funcionen". L’ambaixador de startup veu problemàtic un entorn que no accepta que el fracàs és una possibilitat real i que, a més, només celebra l’emprenedoria que aconsegueix grans beneficis. "Hem de treballar amb la idea no només de buscar l’èxit per l’empresa, sinó a fracassar ràpidament i el més barat possible". Una cultura empresarial que acceptés el fracàs com una possibilitat de qualsevol projecte ajudaria a cancel·lar projectes quan no van bé i limitar pèrdues, en comptes d’enfonsar-se amb el vaixell. Segons García-Milà, Talent Shakers té el potencial, pel seu èmfasi en la formació i la comunicació, de "acabar superant l’entorn negatiu que existeix per emprendre".
La salut al centre
Talent Shakers està format al voltant de quatre verticals temàtiques, amb embaixadors dedicats a cadascun dels sectors empresarials en què se centraran les seves activitats. D’aquests eixos destaca especialment la inversió en el sector de la salut i el healthcare, un espai "tradicionalment estanc" pel que fa a inversions, segons l’ambaixador de Health a Talent Shakers Patricio Fraile. L'ex directiu d’Almirall, considera que cal un canvi disruptiu en un sector "en què només les grans companyies estan acostumades a invertir". Les noves necessitats d’una societat, diu, que "exigeix compromís, innovació i inversió en salut" generen un entorn procliu a les noves idees. "Al sector farmacèutic segueixen funcionant les grans famílies que havien invertit fa un segle, i això és bo, però també cal renovar, que les empreses generin disrupció".
El healthcare és un sector, defensa Fraile, paradigmàtic pel que fa a la col·laboració entre grans corporate i projectes més petits i innovadors. "La gran empresa del sector salut genera – afirma Fraile – innovació a partir del seu contacte amb l’ecosistema startup". Un ecosistema que, a més, continua creixent pel que fa a inversions fins i tot en un període d’estancament com el que porten patint les startup espanyoles en els darrers tres anys. Les rondes d’inversió, però, no cobreixen totes les necessitats d’unes empreses emergents que són la principal font d’innovació pel que fa a teràpies i nous dispositius sanitaris. El focus en la salut de Talent Shakers sorgeix d’aquesta necessitat, que és també una exigència social. "La societat exigeix un compromís amb la innovació, la inversió i l’emprenedoria en salut", referma Fraile.