Les peces del teu cotxe també són big data

Tecnomatrix celebra els seus 90 anys amb un programari que els situa com entre els líders en la gestió de dades de la indústria automobilística mundial

Tecnomatrix ha creat un software que gestiona el big data de l'automoció | Cedida Tecnomatrix ha creat un software que gestiona el big data de l'automoció | Cedida

El teu cotxe, abans d’arribar a les teves mans, ha passat uns certs controls. També ho han fet les peces de forma individual abans de conformar el vehicle. Malgrat que cadascuna pot haver vingut d’un lloc diferent del continent, totes han passat per l’estricta lupa de Tecnomatrix, l’empresa familiar de 90 anys de Lliçà de Vall que s’encarrega de verificar la qualitat de les peces i de tractar tot el big data.

Aquesta pime treballa amb grans marques com Nissan, Volkswagen, Ford, Opel... però també Gestamp, Grup Antolín o Zanini, menys conegudes per al públic general. I és que són experts preisament en el disseny, la fabricació i certificació de dispositius de control dimensional en el procés de creació de peces industrials en general, però especialment en l’automoció.

Xavier Conesa Tecnomatrix

Xavier Conesa, director general de Tecnomatrix | Cedida

En 90 anys, la companyia ha estat en mans de tres generacions diferents, ara la dirigeix en Xavier Conesa com a director general juntament amb el seu germà, l'Ignasi Conesa, que s’encarrega de la part operativa. Tots dos porten el timó d’una empresa posicionada entre els líders europeus en el sector, un àmbit que el CEO descriu com “molt atomitzat”.

Innovar des del primer dia

Si d’una cosa poden estar orgullosos, és d’haver-se adaptat als canvis a mesura que la indústria ho anava demanant. Primer, amb eines cada cop més sofisticades; i més recentment, amb un programari pensat per a la nova era digital: Kapture.

Conesa: "Amb els nostres utillatges en mecànica generàvem dades i vam voler aprofitar-ho per donar un valor afegit als clients"

 “Ja fa anys que vam veure que amb els nostres utillatges en mecànica generàvem dades i vam voler aprofitar-ho per donar un valor afegit als clients, hi havia una oportunitat gestionant-les que no podríem desaprofitar”, explica Conesa. I és que aquest software gestiona la qualitat de les plantes industrials, el que significa que du a terme processos com auditories o treballar les dades dels controls de qualitat, però tot des del núvol. “Tecnològicament això era impossible fa cinc anys”, afegeix, i ells van ser dels primers a fer-ho.

Desenvolupar aquesta tecnologia va suposar una inversió de 3 milions d’euros, però també els ha permès ser un referent en l’àmbit, tancar l’últim any amb una facturació de 3,8 milions d’euros i incrementar un 20% l’exportació amb països com els Estats Units, Rússia, Alemanya, el Regne Unit i Mèxic. Uns resultats que també van ser premiats al congrés Advanced Factories del 2017 amb el premi a la millor innovació i, en l’edició d’enguany, a la millor trajectòria empresarial dins de la categoria Factories of the future.

Picar pedra per acabar guanyant

El programari Kapture no és encara la part principal del negoci, ho són els útils de control dimensional, tot i que Conesa reconeix que ho acabarà sent: “Serà el core en pocs anys, triplicarà el volum de la companyia. De moment només arriba al 10% de les vendes, però està creixent a un ritme molt gran”. Un increment que demostra que l’estratègia d’invertir a llarg termini ha estat encertada.

Conesa: “El mercat encara està una mica adormit. Es parla molt indústria 4.0, però hi ha poques eines implementables"

Però el seu convenciment no es troba només en el fet que cada cop són més les empreses que els coneixen i que volen integrar el sistema, també en la consolidació real de la indústria 4.0. “El mercat encara està una mica adormit. Es parla molt de tota aquesta tecnologia, però hi ha poques eines implementables i empreses que vegin que són necessàries. Però la tendència anirà cap aquí”, assegura.

tecnomatrix

Tecnomatrix té 45 treballadors entre Lliçà i Barcelona | Cedida

Perquè si anys enrere els controls sobre les peces es feien cada determinats dies, ara es fan gairebé al moment. El procediment genera una allau de dades de gran utilitat, tot i que difícils de gestionar i de fer que reverteixi en una millora de la producció. En aquest sentit, Conesa esmenta el big data, el machine learning i la intel·ligència artificial com innovacions que poden impulsar el sector i que fan que “la qualitat parli per si mateixa i que no hagis d’anar a buscar les dades, sinó que el sistema ja tregui conclusions per tu”.

És un objectiu ambiciós, tot i que assolible per a ells. Tenen un equip de 45 empleats repartits entre Lliçà de Vall i Barcelona. A la capital catalana és on treballen els desenvolupadors de software, les ments pensants que desenvolupen el producte que ajudarà la companyia a celebrar, si tot va com fins ara, el seu segle de vida el 2028 sent encara pioners al sector.

Més informació
El Big Data català triomfa a Europa
Barcelona, un 'hub' de Big Data
No és Big Data, és innovació
Avui et destaquem
El més llegit