Tecnosolucions: els vigilants del paper

Empreses, institucions i particulars dipositen la seva confiança en aquesta empresa de Lleida; un Centre Especial de Treball, pioner a Catalunya en la guàrdia i custòdia de documents confidencials

El paper encara ocupa espai a les nostres vides. Els arxius mèdics, els documents jurídics i fiscals que contenen dades confidencials necessiten ser guardats. Tant és així que es poden arribar a emmagatzemar fins a set quilòmetres de paper. Aquest és el cas del servei que ofereix Tecnosolucions, un Centre Especial de Treball (CET) adscrit a la Fundació Aspros, dedicada la inserció i a la promoció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental.

Ubicat a Sudanell (el Segrià), Tecnosolucions és l'únic CET de Catalunya dedicat a la guàrdia, la custòdia, la digitalització i la destrucció de documents oficials procedents del Servei Català de Trànsit, l'Agència Catalana de l'Aigua, la Diputació de Lleida, Activa Mútua o la Clínica Montserrat de Lleida. "Encara hi ha molt paper i les empreses i els particulars que estan obligats per llei a conservar-lo no saben on deixar-lo", explica el director executiu de la Fundació Aspros, Enric Herrera. D'aquí sorgeix el servei que presta Tecnosolucions. Nascuda el 2010, compta amb un centre de 350 metres quadrats on treballen 12 persones.

Desbordats pel paper
L'èxit de la iniciativa ha fet que Tecnosolucions s'hagi vist obligada a replantejar el seu pla de creixement. Herrera comenta que necessiten més espai per poder desenvolupar la tasca de guardar i custodiar el paper. "Tenim previst traslladar-nos a una nova nau al polígon industrial de Torrefarrera el proper més d'octubre". A la nova seu, disposaran de 1.000 metres quadrats per emmagatzemar més documents oficials. El canvi possibilitarà una diversificació de l'activitat.

"Fins ara, optàvem al paper que generaven les clíniques, les gestories o els advocats. Amb les noves instal·lacions buscarem altres perfils de clients". La mirada de Tecnosolucions ara es posa en l'administració pública, un autèntic gegant en la generació de documents confidencials que s'han de conservar obligatòriament per la Llei Orgànica de la Protecció de Dades (LOPD). A partir de l'octubre, Herrera anuncia que es presentaran a les licitacions públiques que convoca la Generalitat. "Hi ha una sèrie de departaments, com els de Salut i Justícia, que generen un volum de documents molt important i que amb el nou centre podríem assumir".

L'expansió a Barcelona
L'aposta estratègica de Tecnosolucions en un termini de dos a tres anys és obrir un centre físic d'emmagatzematge a Barcelona per la guàrdia i custòdia de documents i informació confidencial. Herrera assenyala que en el moment d'aterrar a la capital catalana s'estudiaria "la possibilitat de col·laborar amb un Centre Especial de Treball d'allà per crear sinergies".

Una vegada vigilats i custodiats els papers, a Tecnosolucions realitzen la destrucció dels documents. Herrera detalla que, en aquest cas, la normativa és molt restrictiva i rigorosa, de forma que fixa específicament les condicions en els que s'han de destruir. Tot i que a l'entitat tot gira al voltant del paper, el director executiu recorda que pràcticament tota la informació de què disposen es troba digitalitzada al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PciTAL). D'aquesta forma, els set quilòmetres de paper confidencial es poden consultar còmodament des de qualsevol ordinador o 'smartphone' mitjançant un software de gestió de dades.
Avui et destaquem
El més llegit