Menys d'un terç de les empreses es podrien recuperar d'un ciberatac en set dies

Els ciberatacs són la primera causa de paralització de l'activitat empresarial, segons el darrer estudi anual de Veeam

La ciberresiliència serà una de les prioritats en seguretat empresarial en el futur | iStock La ciberresiliència serà una de les prioritats en seguretat empresarial en el futur | iStock

La ciberseguretat i la protecció de dades s'han convertit en una de les prioritats de les companyies en l'actualitat. L'últim estudi de la firma de softwares Veeam ha mostrat que només un 32% de les empreses creu que es podria recuperar d'un petit atac, crisi o interrupció en el termini d'una setmana. Això vol dir que l'exposició a un ciberatac és molt alta al món empresarial, i de fet aquesta causa ja s'ha convertit en la més habitual a les paralitzacions de l'activitat.

Més info: Els ciberatacs, l'aigua i la geopolítica, els principals riscos empresarials del 2024

Per aquest motiu, les empreses cada cop prioritzen més invertir al sector de la ciberresiliència, a través de plans que integren sistemes de còpies de seguretat modernes i solucions de cyber vault. Aquestes proporcionen l'aïllament, la immutabilitat i la intel·ligència que es requereixen per aconseguir una ràpida recuperació de les dades. És a dir, les companyies no han d'esperar més d'una setmana per reprendre l'activitat i poden recuperar-se amb més rapidesa d'un ciberatac. 

Cada cop més empreses inverteixen en plans de ciberresiliència per recuperar-se ràpidament d'un ciberatac

David López, especialista en cybersecurity product d'IPM, destaca que l'estratègia de recuperació moderna ha d'estar lligada a la seguretat tecnològica, on són claus les capacitats d'identificació de riscos, les anàlisis de vulnerabilitats i la monitoratge 24x7 per prevenir i detectar les amenaces. "Les solucions modernes de protecció de dades s'han d'integrar amb les eines de ciberseguretat i més quan la majoria de les organitzacions han adoptat un entorn de TI híbrid", afegeix.

El model de núvol híbrid i les còpies de seguretat específiques com a solucions

Precisament, el 77% de les empreses a Espanya ja operen en arquitectures de núvol híbrid, i això és un aspecte a considerar, ja que obliga a evolucionar els seus sistemes de còpies de seguretat per garantir la protecció i fiabilitat de les càrregues de treball i el seu trasllat d'unes plataformes a unes altres, fet que les solucions antigues no aconsegueixen.

D'altra banda, per disposar de l'agilitat que cal per operar entorns al núvol i a les mateixes instal·lacions, les empreses estan adoptant una arquitectura de microserveis i plataformes de contenidors. "És una tendència predominant, però l'estudi de Veeam assegura que només el 25% de les empreses fa servir una solució de còpia de seguretat específica per a contenidors, i això posa en risc la represa de l'activitat en cas d'incidència", conclou David López.

Més informació
El Banc Central Europeu examina les mesures de les entitats contra els ciberatacs
L'àmbit sanitari pateix un 43% més de ciberatacs tot i el reforç de prevenció al sector
Air Europa pateix un ciberatac i demana demana als clients cancel·lar les targetes de crèdit
Avui et destaquem
El més llegit