Lluita de titans i unicorns tecnològics

Glovo podria superar la valoració dels 1.000 milions de dòlars durant el 2021

Presentación del informe de GP Bullhound Global Insights en el Banc Sabadell. | Cedida Presentación del informe de GP Bullhound Global Insights en el Banc Sabadell. | Cedida

Deia Steve Jobs que "els que estan prou bojos per pensar que poden canviar el món són els que ho fan".

Silicon Valley és Silicon Valley. Però, Europa també és molta Europa. Tant és així que el sector tecnològic europeu creix més ràpid que el d'Estats Units i comptarà amb el seu primer tità, amb una valoració superior als 50.000 milions de dòlars, al 2021. Spotify (Suècia) i Adyen (Països Baixos) es disputen aquest honor i no es descarta que siguin tots dos qui ho aconsegueixin. Així ho posa de manifest un informe realitzat pel banc d'inversió GP Bullhound Global Insights presentat a les oficines del Banc Sabadell a Barcelona.

Jobs: "Els que estan prou bojos per pensar que poden canviar el món són els que ho fan"

"Però Silicon Valley no és només aquest lloc amb densitat de talent. Silicon Valley és sobretot una mentalitat i converses que porten a la innovació", defensa Marc Bonavia en un article d'opinió a VIA Empresa. Cultura de risc, ètica sobre l'esperança, optimisme contagiós, pensar en gran, impacte global...

Més info: Silicon Valley no existeix

Europa està generant un nombre sense precedents d'unicorns. O el que és el mateix, companyies de recent creació valorades en més de 1.000 milions de dòlars. Dels 30 unicorns que hi havia a Europa al 2014 i que van aixecar 3.000 milions de capital fins als 84 que hi ha a l'actualitat i que van aixecar 28.000 milions de dòlars al llarg de 2018. En només quatre anys, el seu valor agregat s'ha multiplicat per 3,4, dels 89.000 milions de dòlars de 2014 fins als 302.000 milions de dòlars d'avui.

El talent d'Europa

"Europa ha fet avanços importants al llarg de l'últim any, i està retallant distàncies amb Estats Units. Existeixen tots els ingredients perquè Europa segueixi creixent de manera exponencial, impulsant-se en pilars com el talent, la millora en l'accés a finançament, i la creixent ambició dels emprenedors", explica Miguel Kindelán, responsable de GP Bullhound per a Espanya i Portugal.

Les xifres marquen tendència. L'ecosistema tecnològic a Europa està creixent més ràpid que el nord-americà, amb un valor agregat de les companyies de 1.000 milions de dòlars que va augmentar un 28% en l'últim any, en comparació al 20% registrat a Estats Units. Només al Regne Unit ja hi ha 27 unicorns que aconsegueixen els 80.000 milions de dòlars de valoració agregada i per darrere, Alemanya i Suècia amb 11 i 8 unicorns, respectivament, segueixen l'estela britànica.

Kindelán: "Europa ha fet avanços importants al llarg de l'últim any, i està retallant distàncies amb Estats Units"

L'informe explica que les megarondes (per sobre dels 100 milions de dòlars) són "crucials" per créixer i aconseguir el status d'unicorn. Fins a 32 negocis ho han aconseguit aquest any i la gran majoria de les megarondes s'inverteixen en programari per a empreses que és el segment de major creixement a Europa.

"Al seu torn, Espanya està guanyant cada vegada més pes dins d'Europa, pujant posicions de manera consistent any rere any. A més de grans projectes com Cabify o Glovo, existeix un gran nombre de startups d'altíssim qualitat, que en els propers anys donaran lloc a una nova onada d'unicorns", explica Kindélan.

Més info: 'Delivery' gratuït i premiar el client físic, l'última milla del consum

Barcelona segueix la seva pròpia filosofia emprenedora i ja comença a recollir els fruits de la seva collita tecnològica. Segons GP Bullhound que té en compte variables com l'escalabilitat, la velocitat per aixecar rondes o el talent de l'equip, Glovo podria convertir-se en un unicorn en menys de dos anys. Pero sense finançament és complicat i és precisament aqui on entren inversors com els bancs.

En aquest sentit, la directora de BStartup, Yolanda Pérez, ha explicat que l'entitat ja ha destinat més de 220 milions d'euros en finançament de startups i ja compta amb més de 3.000 clients d'aquest tipus d'empreses i més de 76 startups en cartera. De fet, Banc Sabadell cobreix l'àrea de finançament, inversió en capital i innovació de les startups.

La direcció de BStartup es va crear el 2013 amb oficines especialitzades arreu d'Espanya així com BStartup10 com a vehicle d'inversió. Durant el 2015, es va crear Sabadell Venture Capital per a inversions en capital i Venture Debt de fins a 2 milions d'euros en startups en fases Seed i Sèrie A. El 2017 neix Innocells, el hub de nous negocis digitals.

Glovo i altres possibles unicorns

Des de GP Bullhound posen damunt de la taula els noms de TravelPerk, Wallapop, JobandTalent, RedPoints, Typeform, Idealista o Fintonic, entre d'altres, com a potencials candidats a convertir-se en unicorns. Però val més evitar caure en el cofoïsme. Ja ho advertia el professor Xavier Ferràs en un article d'opinió a VIA Empresa: "No és important el que ja hem fet, i els extraordinaris casos d'èxit que tenim, sinó el que cal fer i a quina velocitat es mouen el món i els nostres competidors"

Per la seva banda, el CFO de Glovo, Eduard Ros, defensa que mai s'han deixat portar per la valoració de mercat, sinó per una estratègia de multicategoría i creixement en diferents països. "Volem créixer però d'una forma rendible", assegura. De fet, Glovo està intentant crear un hub tecnològic a Barcelona i la seva intenció és fer els lliuraments de les comandes tan ràpid com sigui possible. Qüestió de temps.

Ros: "El talent sempre ha estat aquí i cal empènyer els equips a fer negoci rendible i sostenible"

Ros que va aterrar a la companyia capitanejada per Oscar Pierre al setembre de 2017 després d'haver fundat Nutrino Health recomana als emprenedors: "ser ambiciosos i crear un bon equip". En dues frases: "El nostre mercat és el món" i "has de contractar gent que sigui millor que tu, no ets un bon manager si tens por que et treguin el lloc de feina". Gas!, que es diuen uns als altres a la cuina d'operacions de Glovo.

"El talent sempre ha estat aquí i cal empènyer els equips a fer negoci rendible i sostenible", conclou Ros.

Silicon Valley, Europa i Barcelona.

Més informació
eDreams i com fer volar el gran unicorn
No caiguem en el cofoïsme
Avui et destaquem
El més llegit