Toc d'alerta: la confiança empresarial a Catalunya cau al comerç i l'hostaleria

Les zones del país on més baixa la confiança són a Girona i Tarragona

La confiança empresarial indica el grau d'optimisme de les empreses | ACN La confiança empresarial indica el grau d'optimisme de les empreses | ACN

L’índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) ha caigut un 2,2% de cara al quart trimestre de l’any respecte al tercer, segons les dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Tots els sectors empitjoren la confiança, però el que ho fa més és el del comerç, amb una disminució del 3,2%, seguit de l’hostaleria i el transport (-2,5%) i la resta de serveis (-2,2%). La confiança a la construcció cau un 1,8% mentre que a la indústria baixa un 1,4%.

L’índex es redueix a tots els establiments, ja siguin grans o petits, excepte als d’entre 200 i 999 assalariats, on es manté estable. Les zones on més baixa la confiança són Girona i Tarragona. En concret, i d’acord amb les dades de l’Idescat, la confiança cau un 5,9% a les Cambres de Girona, un 3,7% a les de Tarragona, un 1,4% a la de Barcelona i un 1,1% a la de Lleida.  En comparació amb el mateix trimestre de l’any passat, però, la confiança ha augmentat en un 1,5%, sobretot al comerç (2,7%) i la indústria (2,6%). A l’hostaleria i el transport ha pujat un 1,2% i un 0,9%, mentre que a la resta de serveis s’ha mantingut pràcticament estable amb un 0,7%. 

Finalment, l'índex de confiança empresarial harmonitzat sintetitza l'opinió dels empresaris sobre la situació actual i futura de l'activitat del seu negoci amb l'objectiu d'anticipar l'evolució de l'economia. La variable utilitzada en el càlcul és la marxa del negoci de l'establiment en el trimestre finalitzat (situació) i en el trimestre entrant (expectatives). Les dades per al càlcul provenen de la integració de la mostra de l'Enquesta de clima empresarial, que elabora l'Idescat amb la Cambra de Comerç de Barcelona, i de la mostra per a Catalunya de l'enquesta Indicadors de confiança empresarial, que realitza l'INE.

Més informació
L'índex de confiança empresarial cau a Catalunya
Foment reclama "diàleg" a Sánchez i Aragonès per recuperar la confiança empresarial
La confiança empresarial es dispara amb l'empenta de la vacunació
Avui et destaquem
El més llegit