La UE premia la rehabilitació de la Torre Aigües del Besòs

Representants de la CE a Catalunya i de l'Ajuntament destapen la placa del Premi Europa Nostra 2021, atorgat a Barcelona en el marc del programa Creative Europe

L'acte de descobriment de la placa del Premi Europa Nostra 2021 | Cedida L'acte de descobriment de la placa del Premi Europa Nostra 2021 | Cedida


La Unió Europea reconeix amb el Premi Europa Nostra 2021 la rehabilitació de la Torre Aigües del Besòs. El conjunt històric llueix des d'aquest divendres una placa commemorativa que ha estat descoberta en un acte en què han participat diverses autoritats d'Agbar i l'Ajuntament de Barcelona juntament amb la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears.

El guardó és un dels més importants entregats per la Unió, en aquest cas en el marc del programa Creative Europe. L'organització valora, amb aquest premi, el treball realitzat pel col·lectiu multidisciplinari BCN Water Tower Team. L'equip format pels arquitectes Antoni Vilanova, Eduard Simó i Joana Olona i la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer ha portat a terme la recuperació d'aquest monument, que l'Ajuntament de Barcelona considera "un símbol indiscutible de la memòria històrica i industrial del Poblenou, el districte de Sant Martí i tota la ciutat".

La recuperació de l'entorn, que antigament estava ocupat pel complex industrial de fabricació de trens MACOSA-Alstom, va començar a planificar-se a finals dels 90. A partir de 2007 es va iniciar el procés de rehabilitació dels edificis que formen el conjunt, quan es va gestar la instal·lació a l'interior de la Casa de les Vàlvules de l'obra Himmelsrichtungen de l'artista alemany Blinky Palermo.

El primer tinent d'alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha celebrat una rehabilitació que ha aconseguit "preservar la memòria de la revolució industrial a Barcelona i Catalunya, del moviment obrer i dels avenços tecnològics que ha deixat a la ciutat". Per la seva banda, el president d'Agbar, Àngel Simon, ha destacat que "el model que representa ha estat i està sempre al costat de la ciutat". Per Simon, la recuperació de la Torre de les Aigües del Besòs "ajuda a transmetre el passat històric industrial del Poblenou a tota la ciutadania".

Més informació
La graduació del talent d’Agbar
L'"escolta activa" d'Agbar
Avui et destaquem
El més llegit