Els Tous abandonen la Fundació Rosa Oriol

L'entitat passa a anomenar-se Fundació del Convent de Santa Clara

Rosa Oriol i Salvador Tous i les seves quatre filles, en una imatge corporativa Rosa Oriol i Salvador Tous i les seves quatre filles, en una imatge corporativa

La Fundació Rosa Oriol ha celebrat aquest dimarts el seu Patronat i ha procedit a la renovació de la major part dels seus membres. A més, s'ha acordat canviar la denominació social de l'entitat, que passarà a dir-se Fundació del Convent de Santa Clara, així com també la seva seu social, que serà el Convent de Santa Clara, a Manresa. D'aquesta manera, la família de la joieria Tous es desvincula de l'entitat i Gabriel Prat –de l'empresa bagenca Selba- en serà el nou president en substitució de Rosa Tous. Segons informa la Fundació en un comunicat, l'objectiu del nou Patronat, "nodrit ara per membres amb perfils tècnics en l'àmbit social", és el "d'iniciar una nova etapa que doni resposta a l'actual realitat de la Fundació que ha experimentat un fort creixement". La Fundació Rosa Oriol va estar al centre de la polèmica a finals del 2017 per la decisió de la presidenta de l'ens de fer fora del Patronat a Pilar Rahola i Helena Rakosnik per la seva vinculació amb l'independentisme.

Més info: Tous expulsa Rakosnik i Rahola de la fundació per evitar el boicot espanyolista

La Fundació Rosa Oriol ha renovat aquest dimarts a la tarda el seu Patronat "un cop finalitzat el mandat de la major part dels seus membres, tal com estableixen els estatuts fundacionals", segons ha explicat l'entitat a través d'un comunicat. A la mateixa sessió s'ha procedit a formalitzar el nomenament del seu president, Gabriel Prat, així com també a canviar la denominació social de l'entitat i la seva seu social.

La Fundació s'establirà al Convent de Santa Clara, lloc on va néixer de la mà de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, i "es pretén connectar amb una tradició d'acollida als més vulnerables que es remunta al segle XII i que es va convertir el 2008 en un projecte d'acció social directa sota el paraigües de la Fundació Rosa Oriol".

Gabriel Prat serà el nou president de l'entitat que ha renovat la major part dels seus membres

egons informen a través del comunicat, l'any 2009 es va decidir dotar al projecte d'un paraigua jurídic i es va crear una Fundació que es va batejar amb el nom de Rosa Oriol "en reconeixement a la implicació, compromís i ajuda rebuda per part de la família Tous, que des dels inicis es va implicar en el projecte". 

Actualment la Fundació compta amb la col·laboració d'una cinquantena d'empreses del territori i un actiu de 250 voluntaris. També compta amb la Residència Rosa Oriol per a persones sense llar i el servei de dutxes, així com els projectes de la Plataforma d'Aliments, el projecte Cosidor i el programa Invulnerables. Alhora també gestiona el magatzem distribuïdor del Banc d'Aliments de la Catalunya Central. 

De la seva banda, la família Tous ha assegurat en un comunicat que l'entitat, malgrat el seu nom, "mai ha estat una fundació corporativa, sinó una entitat social sense ànim de lucre que sufraga els seus costos a través dels recursos de l'empresariat manresà". "El benestar de les famílies beneficiàries és una prioritat per ala família Tous, motiu pel qual, en el mateix acte de renúncia dels seus càrrecs, s'han compromès, a títol personal, a obrir un període transitori durant el qual seguiran prestant ajuda a les famílies beneficiaries", s'assegura al comunicat. 

Avui et destaquem
El més llegit