Uriach, l'empresa amb salut de ferro

El grup farmacèutic, fundat el 1838, s'acosta als 200 anys de vida renovant l'estratègia per créixer des del consumer healthcare

Unitat, Ressonància, Il·lusió, Ambició, Confiança i Història. Uriach. Aquests són els valors que, reunits en un acrònim, volen definir les claus de la supervivència d'una empresa familiar que pràcticament arriba als 180 anys de vida. "És la farmacèutica més antiga d'Espanya i una de les més longeves d'Europa", explica a VIA Empresa Oriol Segarra, conseller delegat d'Uriach, que porta les regnes de la companyia des del 2012 en una direcció on la família ja no hi intervé.

L'origen d'Uriach se situa al 1838, en una farmàcia al Born de Barcelona. Des d'aleshores fins ara, on el grup compta amb 700 treballadors i 132 milions d'euros de facturació el 2015, han passat moltes èpoques i etapes. Perquè una empresa duri tant, assegura Segarra, s'han de produir una sèrie de condicionants. "L'empresa familiar ha de tenir aquesta vocació de continuïtat, i alhora tenir una gran capacitat d'adaptació. El món ha canviat molt i has de ser capaç de superar les crisis i adaptar-te al mercat", reivindica.

Cinc generacions, cinc etapes
Actualment la família Uriach al capdavant de la propietat ja va per la cinquena generació. "Cadascuna ha anat afegint un canvi rellevant que ha fet evolucionar la companyia", assegura Oriol Segarra. La creació va anar a càrrec de Joan Uriach Feliu, mentre la segona generació "va convertir la farmàcia en un laboratori", diu l'actual conseller delegat.

"La tercera va créixer sobretot amb llicències d'empreses multinacionals que es comercialitzaven a Espanya", continua; mentre que "la quarta va afegir el component d'R D que va generar una etapa de molta expansió amb productes importants sorgits de la investigació com el Disgren". Un camí que avui viu la transformació cap al món del consumer healthcare, "productes que no són de recepta mèdica i que també estan generant una expansió", assegura Segarra.

L'impuls de la recerca i un mercat que s'esgota
A mitjans dels anys 50 del segle passat entra en escena Joan Uriach Marsal, membre de la quarta generació i primer doctor en farmàcia que arribaria a la presidència. La seva formació científica va resultar determinant en l'expansió d'una companyia que d'aleshores ençà va fer una aposta clara per l'R D. "Va ser una època d'expansió molt exitosa gràcies a diversos productes sorgits de la pròpia investigació dins dels productes amb recepta mèdica", indica Segarra.

Cap al 2006, però, la companyia se n'adona que el món dels productes amb recepta mèdica està canviant. "Tots els governs europeus tenen la voluntat de reduir preus i despesa sanitària. La investigació cada vegada és més cara, més llarga i més arriscada. Per una empresa de la mida d'Uriach es fa difícil de mantenir aquesta activitat fent productes realment innovadors", relata Segarra.

Tot això combinat amb els signes de recessió del mercat espanyol, del qual l'empresa era molt dependent, provoca que es comenci a dissenyar l'estratègia de futur i realitzar una sèrie de canvis importants.

L'esforç de canviar el model
"Va canviar el model de gestió i la família va decidir restringir el seu paper al d'accionista abandonant la gestió del dia a dia", diu l'actual conseller delegat. Es va reorientar el negoci per no dependre dels productes propis al mercat espanyol, que "era un model que s'estava esgotant", reconeix Segarra.

Tot i que Uriach ja era present al món del consumer health amb productes històrics com la Biodramina, el també conegut Aerored o la divisió de productes naturals de l'adquirida Aquilea; la companyia s'hi aboca encara més clarament. "Són productes que no depenen tant del finançament públic", evidencia Segarra. Aquesta reordenació de prioritats també deriva en la venda de la part comercial de la divisió ètica (la de productes amb recepta mèdica) a la companyia suïssa Vifor.Un esforç de reestructuració que dura fins al 2012. Aquesta etapa "ha estat dura perquè s'han de prendre unes decisions valentes que a vegades costen en l'empresa familiar". Segarra valora especialment la capacitat d'anticipar-se a l'esgotament definitiu d'un model per preparar amb temps la nova estratègia.

"Va ser una època dura perquè els treballadors veuen que es prenen una sèrie de decisions, que s'està canviant el rumb i els canvis sempre comporten incertesa i nervis", constata. Tot i així, l'elaboració del pla estratègic 2013-2017 va permetre, segons l'actual dirigent, "comunicar molt clarament els plans, tothom va tenir molt clar cap a on anàvem, quins eren els objectius i de què servia tot aquest esforç". Segarra utilitza una metàfora molt clara. "Això és com una molla, que costa prémer-la, però és el que necessita per poder saltar". Superats els anys més difícils i recuperat el camí dels beneficis, el CEO d'Uriach creu que "la gent ha entès aquesta etapa, n'ha vist el sentit; l'ambient és molt bo i es respira optimisme".

Salut més enllà de la farmàcia
Uriach, doncs, s'enfoca ara a productes que també poden anar més enllà de les farmàcies, tots aquells que no requereixen recepta mèdica i s'engloben dins del consumer healthcare. Tot i així, no abandonen altres activitats B2B, "de genèrics que seguim investigant i desenvolupant, comercialitzant a través de llicències productes que provenen de la nostra investigació, i fabricant per a tercers", puntualitza Segarra.

Uriach manté productes d'èxit sorgits de la seva R D com Rupatadina o Disgren. En el consumer healthcare es fa forta amb marques com Biodramina, Aerored, Utabon o Filvit. "Són marques que ens han fet grans i que quasi tothom té a casa", presumeix Segarra. A més, cal sumar-hi Aquilea, una marca paraigua que reuneix tots els productes naturals i complements alimentaris. Finalment, Uriach també compta amb un grup de marques més noves, "algunes comprades a fora com Fisiocrem, que s'estan convertint en emblemàtiques".

Pel conseller delegat de la companyia, el canvi cap al consumer healthcare "no respon al fet que les farmacèutiques tinguin mala o bona imatge i es volgués canviar. Respon a l'evolució del negoci". Assegura que el mercat ha crescut i s'ha diversificat el rang de productes. "Per això es parla més de salut que de farmàcia, és més acurat".

Més oberts al món
A banda del creixement rendible, un dels eixos bàsics de l'estratègia d'Uriach és la internacionalització. "El 2012 teníem menys del 30% de vendes fora d'Espanya. Era una debilitat la dependència d'un sol mercat", indica Segarra.

Per créixer a l'exterior Uriach busca la presència directa en països propers, com una filial a Portugal i amb la compra de la italiana Laborest. A més, potencien les col·laboracions amb diversos socis perquè "venguin els nostres productes en el seus mercats. Ja ho fèiem amb diversos productes i ho hem ampliat amb el consumer healthcare", resumeix. Uriach ja és present a més de 70 països i les vendes fora d'Espanya suposen el 50% del total. "L'objectiu és superar el 66%", avisa Segarra.
Avui et destaquem
El més llegit