"Sentiment etern", el màrqueting del València CF

El responsable comercial del club, Jorge García, explica les fórmules del VCF perquè "és el món sencer el terreny de joc on els clubs competim per atreure els patrocinadors"

La ponència de Jorge García ha reunit aficionats valencianistes al Fòrum d'Ocupació | NNG La ponència de Jorge García ha reunit aficionats valencianistes al Fòrum d'Ocupació | NNG

L'actitud de Jaume Doménech, el porter del València Club de Futbol que aquest dimecres ha ajudat l'equip a seguir en la competició de la Copa de Rei davant la Cultural Leonesa, és la que busca l'equip. En el terreny esportiu i sobretot en el comercial. Actitud i valentia. Ho ha explicat el seu director de Marketing & Comercial Jorge García aquest dijous en la cloenda del XIX Fòrum d'Ocupació i Emprenedoria de la Facultat d'Economia de la Universitat de València. "Som la part de l'empresa que hi ha darrere dels 11 jugadors que veieu cada diumenge al camp, els responsables de portar els recursos perquè es puga seguir fitxant", reconeix García.

El directiu ha explicat avant un auditori jove, format principalment per joves estudiant d'Econòmiques i (segurament) aficionats al club valencianista, com estructura el València Club de Futbol els patrocinis o l'estratègia comercial amb un discurs que ha apel·lat a les emocions, com ja és marca de la casa: el claim "Sentiment etern" per conquerir dins i fora. Va ajudar el club per construir el relat de l'any del Centenari, aquest 2019 passat en què el club de Mestalla va realitzar nombroses accions comercials i que va tancar aconseguint un títol propi per a l'embogiment de la seua afició, la Copa de Rei davant el Futbol Club Barcelona.

I és que com explica García, "independentment de qui siga el propietari del club, sempre serem una empresa de la terra. Per això hem de ser locals, tenir proximitat local i mai oblidar a les empreses valencianes", apunta. De fet, l'any del Centenari un total de 75 firmes locals van donar suport al club de futbol, que ja compta a més amb 15 patrocinadors que s'ordenen per ordre d'implicació. "Com més a dalt de la piràmide, més actius tenen de la marca", anota. Són marques com Bwin, Sailun, Libertex i Skoda, LaCaixa, Coca-Cola, Energía valencianista i Amstel, entre altres. Aquesta última, per exemple, va patrocinar el tret de la mascletà del 18 de març de 2019, en plena setmana de Falles a València, en homenatge al 100é aniversari de la fundació del club valencianista.

García: "Independentment de qui siga el propietari del club, sempre serem una empresa de la terra"

Però a banda de les accions locals, el futbol ha de xafar gespa internacional si vol competir. "Ara mateixa els clubs de futbol són també empreses internacionals. Dels nostres 15 patrocinadors, hi ha empreses que són de 9 països diferents. El terreny de joc ja no és la Comunitat Valenciana, és el món sencer on els clubs competim per treure els patrocinadors. Estem en el sector de l'entreteniment perquè al final si una família decideix un diumenge de vesprada anar a veure una pel·lícula a Kinepolis, està decidint no anar a Mestalla", argumenta Jorge García.

Jorge García, durant la seua ponència | NNG
Jorge García, durant la seua ponència | NNG 

 

"Un estadi de futbol és del més ineficient que hi ha al món i per això es busquen altres fórmules de rendiment perquè és una mole de ciment que tenim al centre de la ciutat que només obrim cada dues setmanes per a usar durant 90 minuts. Per això va nàixer el tour", explica. De fet, ha explicat que dels 100.000 assistents l'any passat al Tour que recorre Mestalla, i que s'endinsa en l'estadi de futbol més antic de la 1a divisió de futbol espanyola, el 80% eren estrangers.

García: "Estem en el sector de l'entreteniment perquè al final si una família decideix un diumenge de vesprada anar a veure una pel·lícula a Kinepolis, està decidint no anar a Mestalla"

Per això també es vinculen a la ciutat, al turisme que genera i que és creixent en la ciutat de València, tot s'ha de dir. En la ponència, García presenta el vídeo promocional que el seu equip de màrqueting projecta en les sales de reunions del món quan busca patrocinadors internacionals: València, la plaça de la Mare de Déu, les Falles, la platja, el riu... imatges icòniques de la ciutat que relacionen el club amb la ciutat en una narració anglosaxona que evidencia un reclam turístic notori. "No és casualitat. Primer parlem de la ciutat, perquè és un excel·lent actiu poder parlar de la ciutat de la qual també portem el nom. Ens apropiem del seu estil de vida mediterrani i ho exportem. Diem que no guanyem sempre, assumim que no som els millors, de fet expliquem que vam perdre dues finals de la Champions consecutives. Tot això ho transmetem", detalla l'executiu valencianista, qui reconeix que solen usar en el discurs la recomanació del New York Times de visitar primer València abans que la ciutat comtal: "Instead of Barcelona, Valencia".

 

 

La internacionalització del club té un objectiu: seguir creixent. I per això la formació de nous futbolistes també és clau, posant l'exemple de figures com Gaya, Kangin, Soler i Ferran. "Les acadèmies de futbol que muntem pel món depenen del departament de màrqueting i no és casualitat. Els entrenadors ensenyen pel món la nostra metodologia i en Xangai acaben havent-hi 200 xiquets amb la samarreta del València. Això ens ajuda al fet que es conega la marca quan anem a buscar allà patrocinadors". Tot un cercle. Imatge i futbol, gol i futbol. Però sentiment, en el cas del València, sempre hi ha sentiment.

Més informació
Per què les samarretes de futbol valen 90 euros?
Movistar guanya la batalla dels drets televisius del futbol a Mediapro
Economia i futbol (o viceversa)
Avui et destaquem
El més llegit