Vito Corleone

Jordi Tarragona explica la figura del fundador dins la família empresària dels Corleone

Vito Corleone és el protagonista d'El Padrí I Vito Corleone és el protagonista d'El Padrí I

Vito Corleone, el Padrí, el Don, va haver de marxar de nen de Sicília per fugir de la mort. Va arribar als Estats Units amb una mà davant i l'altre al darrere. Va iniciar un negoci aprofitant una oportunitat de mercat que intueix i se li presenta. Crea una xarxa fent favors pels quals no cobra. És el fundador del que podríem anomenar la Família Empresària Corleone, protagonista de la trilogia El Padrí.

El primer tema que es planteja és si podem realment parlar d'una empresa familiar, deixant a banda qüestions ètiques sobre l'objecte del negoci. Reuneix tots els elements: negoci rendible, una família que defineix l'estratègia i una voluntat de continuïtat.

"Podem parlar d'una empresa familiar, deixant a banda qüestions ètiques sobre l'objecte del negoci?" 

El fundador té un gran pes en totes les empreses familiars, com també el té Don Vito. Això es veu clarament en la fixació de valors (no a les drogues), en el constat punt de referència que és de cara als continuadors, i en la visió d'arribar a legalitzar els negocis, una fita que el seu continuador assoleix al final de la seva vida. 

Més info: Robert de Niro, el padrí de la restauració i l'hoteleria

Don Vito és un líder apreciat pels seus seguidors. Els escolta, els compren i té empatia amb ells. És un home d'honor. Té un gran autocontrol. Abans de decidir, demana opinió a les seves persones de confiança. Té com a missió el benestar de la seva família. Vol separar els temes de família dels d'empresa; per això no vol que a taula es parli del negoci.

"Don Vito és un líder apreciat pels seus seguidors. És un home d'honor i té empatia i un gran autocontrol. Té com a missió el benestar de la seva família, però vol separar-la dels temes d'empresa" 

Té una bona comunicació amb el seu continuador, i li recorda la missió, la visió i els valors de l'empresa familiar; a més de donar-li consells operatius, a l'efectuar el relleu. Que sap fer a temps. Un cop efectuat li dóna suport públicament sempre que és necessari, i a ell redreça quan se li plantegen qüestions operatives.

Sense el fundador, l'empresa familiar no existiria. És la figura clau del procés de relleu. Com a predecessor ha de planificar el seu relleu i això vol dir saber valorar la capacitat del continuador evitant la creença de què l'ADN transmet amb seguretat la capacitat i voluntat empresarial. Ha de saber retirar-se a temps de la direcció de l'empresa, donant suport a qui el relleva. Ha de preparar amb temps de què viurà i què farà a l'hora de deixar la direcció de l'empresa.

"Sense el fundador, l'empresa familiar no existiria. És la figura clau del procés de relleu"

Si el relleu és difícil... El del fundador encarà ho pot ser encara més, ja que ni la família ni l'empresa tenen experiència en el procés, i sol endarrerir-se. Els fundadors poden veure l'empresa com una extensió de si mateixos, i poden creure que tenen l'obligació de vigilar l'empresa que han creat fins a l'últim dia.

El relleu no és un esdeveniment, és un procés. El termini s'amplia si resulta que la primera opció de continuació s'evapora com, per exemple, en el cas de la família empresària Corleone, en la que l'hereu designat per tots, Anthony, mor en tràgiques circumstàncies.

Més informació
Robert de Niro obre un hotel a Barcelona
Vendre fum
Tenim un soci encobert?
Avui et destaquem
El més llegit