• Empresa
  • Xavier Pérez, un pare per l'Aplec del Cargol

Xavier Pérez, un pare per l'Aplec del Cargol

Lleida acull cada any l'acte gastronòmic més important del país, amb una assitència de 200.000 persones en els darrers anys

Xavier Pérez, president de la Federació de Colles de l'Aplec
Xavier Pérez, president de la Federació de Colles de l'Aplec
19 d'Agost de 2013
Act. 03 d'Abril de 2014
El primer Aplec del Cargol es va organitzar ara fa 34 anys en la ribera esquerra del riu Segre de Lleida i ja s'ha convertit en la festa més multitudinària i participativa de la ciutat. En XavierPérez "només" fa 33 anys que hi està involucrat, pel que no se'l pot considerar el pare biològic de la criatura, més aviat, és un pare per dedicació. "Sóc autònom i no tinc fills, així que cuido l'Aplec com si ho fos", reconeix el president de la Federació de Colles de la festa (FECOLL).

Més de 12.000 penyistes, 250.000 visitants i 12 tones de cargols consumits en el decurs de tres dies, són les xifres de l'Aplec. D'acord que aquesta festa imperdible de la ciutat de Lleida no es pot considerar directament un projecte empresarial, però a banda de ser l'acte més important de la capital del Segrià, el seu impacteeconòmic sobre la ciutat és incomparable amb cap altre esdeveniment. "Només en inversió directa de les colles, la ciutat rep 1,4 milions d'euros, i en els darrers anys estem rebent uns 200.000visitants que omplen els hotels i consumeixen a la ciutat", explica Pérez.

En l'edició d'enguany, l'estratègia ha passat per potenciar la mobilitat. Renfe va oferir descomptes d'un 30% en els trajectes de tren amb destinació a la Lleida, durant el cap de setmana del 24 al 26 de maig i, els taxistes de la capital del Segrià cobraven un euro menys per trajecte.

Interès nacional
El creixement de l'acte ha estat imparable en els últims anys, sobretot des que el 2004, el govern el va declarar Festa d'Interès Turístic Nacional. Pérez no dubta en qualificar la trobada com "l'esdevenimentgastronòmic més important del país", el que obliga a donar-lo a conèixer. "El fet de ser considerats d'interès nacional i el creixement constant de l'Aplec ens ajuda a portar-lo per tot l'estat amb visites i xerrades", explica.

Per tal de mantenir viva la cultura del cargol més enllà del dia de l'Aplec, la FECOLL organitza petites activitats durant tot l'any i reprodueix la festa en versió reduïda de l'Aplec a la tardor. "Ho fem per no fer tan llarga l'espera a les 100 colles que hi participen", bromeja Pérez.