Xavier Queralt, lideratge japonès a la direcció del BBVA

El director territorial del BBVA a Catalunya aplica els coneixements dels seus anys al Japó, per encarar els reptes que suposa ser la segona entitat financera amb més poder a Catalunya

Amb Xavier Queralt al capdavant, el BBVA va passar de tenir una quota de mercat a Catalunya del 7% a l'actual 23%, gràcies a la recent compra de Catalunya Banc i l'anterior adquisició d'Unim. "Era una assignatura pendent i l'entorn ha jugat a favor nostre", comenta el director territorial del BBVA a Catalunya, en una entrevista amb VIAempresa.

Queralt va descobrir que li agradava l'economia mentre estudiava un MBA a Esade. "Havia estudiat dret perquè no sabia a què dedicar-me i vaig pensar que era una carrera amb moltes possibilitats, però no va ser fins que vaig cursar un MBA que ho vaig tenir clar", recorda.

Després de treballar un any en una consultora de Barcelona, l'any 1985 va entrar en un programa de formació d'executius europeus al Japó, patrocinat per la Unió Europea. "Espanya acabava d'entrar a la UE i jo vaig ser el primer espanyol del programa ETP". Era un programa d'un any i mig de durada, en el qual Queralt va viure a Tòquio mentre s'endinsava dins el management i la cultura nipona.

En total van ser cinc anys al Japó, dos com a broker d'actius financers al BBVA, empresa en la qual Queralt va entrar el 1988 i on ja fa 26 anys que hi treballa. "En un principi em dedicava a vendre actius financers del mercat espanyol a inversos japonesos". Ara, Xavier Queralt és el segon banquer de Catalunya.

De la seva experiència al Japó, el directiu català n'extreu una lliçó: "l'individu val en la mesura que aporta al grup". És a dir, una cultura més cooperativa i menys individualista, que Queralt aplica en el seu dia a dia. "Considero que una part de mi és japonesa", afirma.

Un jugador de primera divisió
El 1990, Queralt passa de puntetes per Barcelona com a director de comptes senior a banca corporativa i el 1994, arriba a Lisboa, on exerceix de director d'oficina durant tres anys. L'experiència japonesa s'havia convertit en un actiu molt important en la seva trajectòria professional dins del BBVA.

Tot i haver treballat tota la vida en la mateixa empresa, Queralt assegura que sempre ha fet feines diferents. "Hi ha persones que potser canvien d'empresa tres o quatre vegades al llarg de la vida però sempre fan el mateix. Jo, per contra, no he canviat d'empresa però he canviat de país, de companys d'oficina i de departaments contínuament, des de la intermediació financera, fins a la gestió de les grans empreses o particulars, passant per operacions i estratègia", comenta el directiu.

De Lisboa a Madrid, de Madrid a Barcelona i de Barcelona a Madrid. En menys de 10 anys, Queralt i la seva família canvien tres vegades de residència fins que el 2008 tornen a Barcelona, aquesta vegada com a director territorial del BBVA a Catalunya. "Sempre hi ha d'haver un equilibri entre la part professional i la part personal, la família també necessita estabilitat i per a mi era un nou repte perquè quan vaig arribar acabaven de fer una reestructuració molt gran al grup i Catalunya es presentava com un nou mercat amb molt potencial per l'entitat".

L'adquisició d'Unim va ser l'oportunitat de posar en pràctica tots els coneixements acumulats. Segons Queralt, "quan vam comprar Unnim ens vam trobar una marca neutra. Tant a treballadors com a clients, Unnim no els deia res. Va ser una marca que va tenir una vida molt curta i no va arrelar al territori".

Lideratge transformador
Des de l'any 2004, Xavier Queralt ha estat en posicions d'alta direcció des d'on ha provocat grans canvis dins l'entitat financera. "L'empresa que vaig entrar fa 26 anys no té res a veure amb l'actual". De fet, segons Queralt, la característica principal del BBVA és la seva capacitat d'evolucionar i adaptar-se a les circumstàncies. "Quan estàs a la direcció ets responsable del canvi i de la innovació".

Per al director territorial del BBVA a Catalunya el factor principal d'un líder és la credibilitat: "un líder ha de ser creïble i per ser creïble és molt important ser coherent i conseqüent i poder explicar tot el que fas". Honestedat i humilitat també són dues paraules que van lligades a aquest rol, segons Queralt, que afegeix que "un líder ha de ser conscient que té més obligacions que drets".

A punt de marxar de vacances a Menorca, Queralt repassa els llibres que té a la tauleta de nit: Cabaret Pompeya, una novel·la d'Andreu Martín, i La venganza de la Geografía, una anàlisi geopolítica de Robert Kaplan. "Ja fa temps que vaig aprendre que si no feia un parell de setmanes a l'agost, em quedava sense vacances el que quedava d'any".
Avui et destaquem
El més llegit