• El Foro España-Italia reivindica l'aliança d'ambdós països per fer-se forts a Europa

El Foro España-Italia reivindica l'aliança d'ambdós països per fer-se forts a Europa

Els comissaris Fitto i Ribera coincideixen en la necessitat d’adoptar consensos per crear eines adequades per enfortir la UE

Algunes de les personalitats presents al Foro España-Italia | Cedida
Algunes de les personalitats presents al Foro España-Italia | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
05 de Desembre de 2024

La segona i última jornada del Foro España-Italia, celebrada a la seu de Foment del Treball, ha comptat amb la presència del conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de CatalunyaJaume Duch. El conseller ha estat l'encarregat d'obrir la jornada, tot destacant que “el sud de la UE haurà de saber estar a l’altura”, tot demanant que Catalunya i Itàlia construeixin una Europa més integrada i resilient.

 

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha manifestat que “els dos països són un eix real i han d’ocupar el seu espai en el projecte d’èxit que és Europa”. Pel president Illa, “els informes Draghi i Letta ens diuen què hem de fer i ho farem perquè volem ser a Europa”. Els coordinadors d’aquest fòrum, l’exdiputat Josep Antoni Duran i Lleida i l’ex primer ministre italià Enrico Letta, han coincidit que la col·laboració entre Espanya i Itàlia és rellevant i necessària, i també la voluntat de sumar.

Letta, després d’“agrair que s’hagi arribat a tanta concreció en l’anàlisi” durant el fòrum que avui ha finalitzat, ha subratllat que “no hi ha Europa sense Barcelona com a gran ciutat i sense una Catalunya dintre del procés europeu”. Per la seva banda, Duran ha mantingut que “s’han posat en evidència moltes coincidències”, i ha indicat que “Itàlia i Espanya tenen l’obligació d’acostar les seves posicions polítiques i assumir la seva responsabilitat davant l’última oportunitat que té Europa”.

 

    Durant la segona jornada d’aquest XX Foro España-Italia també s’han tractat els desafiaments estratègics que demanen la necessària aposta europea per la investigació amb Maria Chiara, presidenta del Consell Nacional de Recerca italià, Eloísa del Pino, presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Santiago Íñiguez de Onzoño, president de la IE University, i Paola Severino, presidenta de la LUISS School of Law.

    Sobre agricultura i sostenibilitat de recursos hídrics, s’ha comptat amb Yvonne Colomer, directora executiva de la Fundació Triptolemos, José Manuel Entrecanales, president d'Acciona, Isabel García Tejerina, exministra d’Agricultura i assessora sènior d’EY, i també amb Enrico Resmini, chairman d’ACEA. Tots han convingut que la gestió dels recursos hídrics necessita urgentment un equilibri entre la creació d’infraestructures, la innovació i la inversió.