• Fun*das bcn, cotxets a la moda

Fun*das bcn, cotxets a la moda

Una mare emprenedora reactiva l'empresa familiar produint fundes pel transport de nadons

Ariana Martín tira del carro de Fun*das bcn
Ariana Martín tira del carro de Fun*das bcn
Aiats Agustí
Periodista
22 d'Octubre de 2015
Act. 23 d'Octubre de 2015
Ariana Marín és la fundadora i estira del carro de Fun*das bcn, una empresa tèxtil del sector de la puericultura dedicada a dissenyar i confeccionar fundes per a cotxets o cadiretes de cotxe per bebè.

Hi ha altres empreses que es dediquen a produir fundes per a cotxets, però "el que ens diferencia és que produïm peces específiques per a cada model, mentre que la competència en fa d'universals que mai acaben d'encaixar bé", apunta Marín. L'equip de Fun*das ha escollit els cotxets de gamma alta amb més sortida i ha creat col·leccions amb estampats originals per cada un d'ells.

De la moda femenina al cotxet pel nadó
Marín havia treballat al sector de la moda femenina. Treballava a l'empresa familiar dels seus pares que tenien la marca Selvatgi fins que va tancar. En aquell moment Marín estava embarassada del seu primer fill. El primer contacte que va tenir l'emprenedora amb aquests "trastos que no coneixia va ser quan vaig voler comprar el maxi-cosi", Marín va trobar que el seient de tacte desagradable i les fundes que hi havia al mercat totes explotaven el tòpic del blau i el rosa. En aquesta situació, Marín va aprofitar la infraestructura de l'empresa dels seus pares, patronistes, teixits, cosidores, etc. per confeccionar ella mateixa unes fundes amb teles sobrants. "Quan les duia als parcs, les fundes causaven furor entre les altres mares".

Amb els estalvis de què disposava i moltes ganes d'emprendre, Marín va confeccionar una primera tirada de fundes amb diversos estampats. "Me'ls vaig endur de vacances a Menorca per provar si tenien sortida comercial", explica l'empresària, que va muntar un petit showroom a casa seva per mostrar els productes a les seves amigues: "Ho vaig vendre tot".

El renaixement de l'empresa familiar
Va ser llavors l'any 2012, quan Marín va decidir aposar per Fun*das bcn. "Juntament amb el tallador que treballava amb el meu pare ens vam posar en una nau industrial a Montigalà i així va començar aquesta aventura", diu l'empresària.

En tres anys de vida i després de començar a produir en més quantitat, cercar clients, agents comercials, haver ampliat la plantilla a vuit persones i obrir botiga online, l'empresa ja ofereix fundes per a 130 models i compta amb unes 1.000 referències combinant models i variacions de color. També produeixen fundes nòrdiques pel bressol i estan ampliant el catàleg de productes dissenyant pijames i roba per nounats.

Una de les fundes, publicada al compte d' Instagram de la companyia.

Les fundes, totes produïdes a Barcelona, ja es troben en unes 400 botigues de puericultura a tota Espanya, sent Catalunya el millor mercat, però també es pot trobar aquest producte a Bèlgica, Holanda i Luxemburg. "Comencem ja a plantejar-nos la internacionalització de manera seriosa, Holanda ja està consolidat i ara busquem qualcú per introduir-nos a França i Alemanya", diu Marín. Enguany l'empresa ha doblat la facturació de l'any anterior, quan van assolir els 600.000 euros de negoci, però "de cara a l'any vinent apuntem al milió d'euros", indica l'empresària.

Pel que fa a la competència, Marín creu que les marques de cotxets són una amenaça pel seu negoci si s'apropien de la idea i que "en aquestes empreses hi treballen enginyers que, tècnicament són molt bons, però no treballen la part estètica". L'empresària estaria disposada a col·laborar-hi: "Tot es pot estudiar i no descartem res".

Aprenent a créixer
En tot el procés de creació de l'empresa, aquesta emprenedora explica que ha tingut diversos "salts de creixement" i que molts cops "no saps si estàs fent les coses bé". Per aquest motiu Marín va atendre al programa de creixement empresarial Learning to Grow de Barcelona Activa: "Quan em va arribar la informació d'aquest curs vaig pensar que era precisament el que necessitava i realment ha estat un revulsiu perfecte".

El taller de confecció i el de tall es troben en la mateixa nau. Aquests dies, Marín està visitant naus industrials per afrontar la mudança: "L'antiga nau se'ns ha quedat petita, i busquem una més gran per estar totes juntes: les tres empreses que participem a Fun*das ens complementem perfectament i no volem separar-nos", diu l'empresària. Les companyies es troben en una nau de 1.000 metres quadrats i, tot i que es pensaven que en tindrien prou "per tota la vida", no ha estat així. "Necessitarem més espai, volem contractar comercials per exportar, seguir produint o tenir espais diferenciats per seguir creixent", diu Marín.