• Furgo, el Glovo dels voluminosos

Furgo, el Glovo dels voluminosos

La startup transporta paquets de més de 30 kg, fins i tot palets, amb un sistema que connecta transportistes lliures de càrrega i usuaris, principalment 'retailers'

FurgoExpréss és el nou sistema d'aquesta startup nascuda a Barcelona | Cedida
FurgoExpréss és el nou sistema d'aquesta startup nascuda a Barcelona | Cedida
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
Barcelona
03 de Gener de 2018

Aquests dies els transportistes que accepten treballs encarregats per Furgo estan d'aquí per allà portant pernils d'Enrique Tomàs, des dels seus magatzems a les botigues, i movent palets de petits comerços que, en plena campanya de Reis, necessiten ajuda extra. És el negoci de Furgo, una startup fundada a Barcelona fa ara dos anys que mou paquets voluminosos de més de 30 quilograms fora de l'àrea de competència de grans com SEUR, MRW i DHL, entre altres.

 

Com sol passar en aquests casos, la idea de negoci sorgeix d'una necessitat que detecten en la seva vida privada els fundadors. "Havíem viscut en grans ciutats i, cada vegada que havies de moure't d'una ciutat a una altra o canviaves de pis, era un rotllo haver de buscar un transportista, al que no coneixes perquè no estàs habituat a aquest tipus de servei. Has de preguntar al teu entorn, família, amics i et poses en contacte amb gent de la qual no tens referències, etc. i no tens forma de negociar... Al final et consumeix temps", explica Javier Sánchez-Marco, CEO de Furgo.

Aquest gener Furgo necessitarà més de 200 transportistes per l'augment de càrrega de treball  

El seu projecte és "una forma de donar-li al client una solució, que pogués publicar les seves necessitats de transport i que el transportista –la majoria a Espanya són autònoms- que està en carretera fent ruta, pugui completar la seva càrrega". Sense transportistes propis, treballen en aliances amb els milers d'autònoms que hi ha circulant per les carreteres espanyoles. La seva plantilla es limita a un total de vuit treballadors focalitzats en tecnologia, operacions, màrqueting, comunicació i desenvolupament de negoci i, tot i que són reticents a explicar la seva facturació, sí que confirmen que creixen a un 30% mensual. 

 

Com funciona? L'usuari que vol transportar un paquet o fer una mudança, per exemple, posa l'adreça d'origen i destinació. El sistema de Furgo ja té els objectes parametritzats ("si un usuari diu que vol transportar una rentadora, la plataforma ja sap les dimensions, temps de càrrega per pis, grandària de furgoneta, etc.", explica Sánchez-Marco) i dóna un preu tancat que és la suma dels quilòmetres i la manipulació i després dóna a triar les franges horàries, etc. "És igual que si sol·licitessis un Glovo o un Cabify: fiques les teves dades, nosaltres enviem un missatge a tots els transportistes que estan al voltant teu i el primer que ho accepta és el que hi va. És així de senzill", resumeix el seu CEO. D'aquesta manera funciona FurgoExprés, llançat a Madrid, Barcelona i Pamplona i àrees metropolitanes.

Sánchez-Marco: "És igual que si sol·licitessis un Glovo o un Cabify: fiques les teves dades, nosaltres enviem un missatge a tots els transportistes que estan al voltant teu" 

De fet, a través de la web, pots fer una sol·licitud de servei i segons les teves decisions, et porta al sistema de subhasta o al nou. Al primer, amb el qual va arrencar la firma fa un any i mig, és una subhasta on el client publica "de forma molt senzilla, tipus Wallapop i són els transportistes els que s'ofereixen. És una subhasta oberta i el client acaba reservant o el més barat o el que li genera més confiança. Depèn", apunta. Quant al preu, la mitjana d'un transport normal són 150 euros, en FurgoExprés està al voltant dels 60 euros. 

Orígens a Glovo

Sánchez-Marco, sevillà fincat a Barcelona, coneix bé el projecte de Glovo, ja que era un dels seus inversors. Va ser en aquella aventura empresarial on va conèixer l'equip tècnic que treballava en la idea de Furgo. Com que buscava un projecte nou, es va endinsar en la part comercial i va començar a buscar fiançament amb business angels, principalment. La primera ronda de finançament de Furgo va ser de 200.000 euros de capital privat, tot i que també han comptat amb un crèdit ENISA i un de l'ICF. Actualment estan immersos en una 'ronda pont' perquè estan apostant pel nou servei FurgoExprés i necessiten capital per validar les mètriques i donar més consistència a la part de software i dades. "Principalment, necessitem treballs de programació, vam fer una primera adaptació durant el mes de juliol més enfocat al client final però el que és important és arribar a aliances amb els grans retailers i això és més complicat perquè necessites un altre tipus d'eines", apunta el seu CEO.

La competència i la no-crisi

I és que si els grans retailers són el seu objectiu és perquè plataformes com Amazon o, fins i tot, El Corte Inglés s'han posat les piles en el delivery. És la clau, avui dia, de l'ecommerce. "La campanya està sent complicada perquè hi ha moltíssima demanda i la famosa crisi per la qual hem passat ara no existeix com a tal. Hi ha moltíssima demanda i competint estan els grans operadors de missatgeria i després molta startup. A més, Amazon també ha llançat el servei de captació d'autònoms, Amazon Flex, i està posant més pressió encara al mercat". De fet, aquest gener necessitaran més de 200 transportistes per fer front a l'augment de càrrega de treball que els genera el nou servei creat. Una situació que ja s'ha vist d'alguna manera aquest desembre, quan han reforçat la plantilla entre un 15% i un 20%.