• Groupnote, un xat que posa ordre

Groupnote, un xat que posa ordre

Una start-up catalana crea una aplicació per tenir converses unidireccionals que s'encarreguen de fer arribar el missatge a tothom

    Groupnote aconsegueix que el tema central no es perdi entre els missatges
    Groupnote aconsegueix que el tema central no es perdi entre els missatges
    07 d'Octubre de 2015
    Que el correu electrònic, els xats i les aplicacions de missatgeria instantània ens han facilitat la vida és prou clar. Ara bé, fins a quin punt no generen totes aquestes eines un batibull d'informació que fa perdre el tema central del diàleg?

    És un problema que gairebé tothom ha patit i que la start-up Groupnote ha pogut resoldre. Es tracta d'una app que evita els "fils de conversa innecessaris i permet tenir la seguretat que la idea arriba a tothom sense que s'embruti el mur", afirma el CEO i co-fundador, Carlos Aparicio.

    Ells es defineixen com un producte entre el correu electrònic i el Whatsapp. De l''e-mail incorporen "la part formal", però eliminen el fet de ser "lent i feixuc"; mentre que l'app es queden amb "la privacitat i el dinamisme". Una combinació d'èxit que els ha portat a ser escollis per entitats com el RACC i la Vall d'Hebron.

     

    De l'escola a l'empresa
    L'eina es va dissenyar inicialment per a l'ensenyament, on és habitual veure els mestres escriure notes a les agendes dels alumnes per fer arribar alguna informació als pares. "El problema és que no sempre llegeixen els missatges", corrobora el CEO, qui coneix de primera mà l'experiència, ja que la seva família es dedica a l'educació.

    Després d'investigar i parlar amb diversos docents, directes i pares, els creadors de Groupnote van adonar-se que un servei de missatgeria unidireccional podria resoldre aquesta "mancança en ple segle XXI", explica Aparicio. I el seu èxit queda demostrat amb els 20.000 usuaris que han assolit en només sis mesos i els 50 centres educatius que ja treballen amb ells.



     

    Ara, però, treballen a portar el servei a altres àmbits com l'empresarial, les asseguradores o els hospitals, on les proves que han fet demostren que l'eina resol "els problemes de comunicació interna, xarxes comercials extenses o canvis de torn en grans plantilles".

    Missatges unidireccionals
    "És com un grup de Whatsapp on la majoria pot rebre, però no respondre". Amb aquesta frase resumeix de forma senzilla el co-fundador la base de l'app. Permet configurar les dades personals, el perfil i agregar altres usuaris, però l'emissor del missatge és l'únic que pot parlar. En paral·lel, hi ha l'opció d'enviar missatges privats, que és on l'emissor permet al receptor iniciar un diàleg.

    "Tenim una freqüència de missatges molt bona, cada setmana hi ha 3 o 4 missatges de mitjana per professor. Això, en l'e-mail, seria spam, pel que resolem aquest problema, com també el de perdre la privacitat del Whatsapp si s'utilitza a l'escola o a la feina", comenta Aparicio.

    Un futur encara per dibuixar
    L'app és gratuïta i està disponible per a iOS i Android. Segons el CEO, en cap moment han contemplat cobrar per oferir el servei, ni pensen a fer-ho en un futur: "Si poséssim un preu, seria com comprar un paquet de sms i estaríem comprometent la comunicació, pel que preferim donar un servei sense cost i il·limitat".

    La decisió de com monetitzar l'app es troba encara en fase de plantejament. Aparicio apunta, de manera temporal, a sobreviure amb les rondes de finançament, a la que van tancar el passat mes de febrer i a la que preveuen obrir abans d'acabar l'any. I com que estan encara en una fase embrionària, no descarten col·laboracions: "Seria ideal comptar amb una persona que posi diners i que ens assessori, el que vindria a ser smart money".

    L'empresa s'ha constituït amb tres socis i fundadors –Sergi Galiano, Óscar Aparicio i Carlos Aparicio- i amb un capital inicial de 20.000 euros. Amb la primera ronda de finançament, però, el nombre de socis va créixer fins als vuit.

    L'embranzida del 2.0
    La internacionalització és un dels objectius que ja s'han marcat, juntament amb el de créixer a Catalunya i Espanya. No es tracta d'ambició, és realisme: "Parlem d'una empresa 2.0, una app, el que significa que és fàcil estar en molts països".

    Tot i que no tenen recursos ni una estratègia definida, tenen clar que Groupnote ha de tenir presència a fora i oferir el servei en altres idiomes.