100.000 milions de mòbils connectats

El 5G multiplicarà exponencialment els dispositius endollats a la xarxa l'any 2025 i farà possible la conducció autònoma dels vehicles i evitarà accidents

El 5G revolucionarà la connexió a la xarxa
El 5G revolucionarà la connexió a la xarxa

Baixar una pel·lícula de 100 minuts al mòbil en menys d’un segon, fer videotrucades en 3D amb hologrames, veure la sèrie preferida des del cotxe en temps real són només algunes de les múltiples opcions que oferirà la tecnologia 5G, la nova generació de xarxes de comunicació sense fils que substituirà la 4G i que es podria començar a desplegar a partir de l’any 2020. Segons la companyia de telefonia Huawei, dels 7.000 milions de mòbils que hi ha connectats a internet actualment es passarà a 10.000 milions de dispositius l’any 2025 gràcies a aquesta tecnologia i a la connexió a la xarxa de molts més objectes de la vida quotidiana, com ara cotxes, electrodomèstics, rellotges, etc.

Melià: "La capacitat actual de les xarxes quedarà obsoleta els anys vinents a causa principalment de la connexió massiva de milers de milions de dispositius"

Els experts afirmen que la tecnologia 5G és una necessitat tenint en compte que el nombre de dispositius que es connecten a la xarxa mòbil no para de créixer i que el trànsit de dades augmenta a un ritme d’un 45% l’any. "La capacitat actual de les xarxes quedarà obsoleta els anys vinents a causa principalment de la connexió massiva milions de dispositius, cosa que es coneix com a internet de les coses", explica Joan Melià, professor dels estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació. Xavier Vilajosana, també professor d’aquests graus i investigador del grup de recerca Wireless Networks (WiNe), afegeix que "l’espectre de telecomunicacions no és infinit" i, si hi ha un creixement sostingut de dades com el que hi ha actualment, deixarà de funcionar.

Millora en la velocitat de connexió

Un dels avantatges que percebrà l’usuari final és que guanyarà velocitat de connexió, 100 vegades més ràpida que amb la tecnologia actual, segons destaca Vilajosana. La velocitat real de les connexions dels usuaris amb 5G podria arribar a 1.000 Mbps. Amb 4G és de 300. Així, per exemple, una pel·lícula en format 4K amb la tecnologia 5G trigaria cinc segons a baixar.

Una de les principals millores de la tecnologia 5G serà la reducció de la latència, el temps de resposta que triga un dispositiu des que se li dóna una ordre fins que l’executa, que es preveu que sigui de només un mil·lisegon. El professor Melià explica que amb la tecnologia actual poden passar aproximadament 50 mil·lisegons des que un usuari fa una petició a la xarxa fins que en rep la resposta. "Aquesta diferència, que per a una persona és imperceptible, és vital per al funcionament correcte d’aplicacions que necessiten una resposta immediata", explica.

La reducció del 90% del consum d’energia de la xarxa permetrà que els objectes connectats funcionin més temps. Les bateries de les màquines tindran una vida de fins a deu anys.

Aplicacions pràctiques

La reducció de la latència serà vital per al bon funcionament dels cotxes autònoms i evitar accidents. Ja hi ha vehicles que disposen de serveis de connectivitat a la xarxa, com el nou Ibiza, que té un detector de fatiga, control de distància automàtic amb frenada d’emergència automàtica o protecció de vianants. Vilajosana assegura que la tecnologia 5G farà que via i cotxe estiguin permanentment comunicats per mitjà d’uns sensors i permetrà coses no vistes mai fins ara.

La interent de les coses també se'n beneficiarà de la millora de la velocitat de les dades i la connexió a la xarxa. Segons un informe de l’empresa mundial de seguretat digital Gemalto, la tecnologia 5G multiplica per cent el nombre de dispositius connectats per unitat en comparació amb la 4G LTE: electrodomèstics, sistemes de reg de plantes, alarmes, rellotges, dispositius portables com braçalets, roba o ulleres, etc.

El 2018, primeres proves a l’Àsia

Les dates d’implantació del sistema 5G varien segons els països. S’estima que l’any 2020 es podrien veure les primeres antenes a Europa d’aquesta nova generació cel·lular, si bé els Estats Units o els països asiàtics es podrien convertir en els primers a implantar-la. Corea del Sud treballa per llançar-ne una prova en els Jocs Olímpics d’hivern de Pyeongchang l’any que ve. A Espanya, segons els experts, podria arribar-hi pels volts de l’any 2020, tot i que actualment la previsió del Govern espanyol és completar la cobertura de 4G i de la banda ampla fixa.

La tecnologia 5G afavorirà la creació de 22 milions de llocs de treball abans de l’any 2035

Vilajosana subratlla que la connectivitat a alta velocitat farà que apareguin llocs de treball nous i que aprofitaran l’onada d’aquesta tecnologia, des de fabricants de xips i persones que els integraran als telèfons mòbils fins a noves aplicacions que poden sorgir en camps com el de l’automoció o la telemedicina. Segons Qualcomm, el principal fabricant mundial de processadors, la tecnologia 5G afavorirà la creació de 22 milions de llocs de treball abans de l’any 2035.

Més informació
La innovació, més filosofia que tecnologia
Ja no va només de tecnologia
Les tecnologies d’avantguarda de la propera dècada
Avui et destaquem
Comentaris