Els fons Next Generation impulsen fins a un 60% l'activitat innovadora catalana

Segons el Baròmetre de la Innovació, el finançament procedent dels NGEU va augmentar vint punts en un any

El secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos | ACN El secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos | ACN

L'activitat innovadora de les empreses catalanes va augmentar fins al 59,8% durant el 2023, tres punts més que l'any anterior, segons el Baròmetre de la Innovació elaborat pel Govern a través d'Acció. Aquest increment, segons el Govern, es deu en bona part per l'impuls dels fons Next Generation. En aquest sentit, mentre que el 2022 un 5% de les empreses innovadores havia aconseguit finançament procedent dels fons, l'any passat aquest percentatge es va elevar fins al 23,5%.

El Baròmetre de la Innovació, elaborat a partir d'una enquesta a 1.200 empreses de més de nou treballadors amb representativitat al conjunt de Catalunya, conclou que el 69,7% de les empreses havia innovat en producte, un 53,7% en sistemes de la informació i la comunicació i un 41% en el desenvolupament de negoci. L'estudi també detecta un augment de l'ús de la intel·ligència artificial.

Les previsions del Baròmetre

A més, l'informe apunta que el 62% de les companyes enquestades preveu augmentar l'eficiència, el 59,8% calculen incrementar la facturació i el 54,1% la productivitat al llarg d'aquest any. D'altra banda, el 34,4% espera rebaixar el cost mitjà del seu producte o servei, mentre que un 18,4% vol crear nous llocs de treball. El Baròmetre de la Innovació també destaca la clara vinculació que té amb la internacionalització, ja que el 58,1% va exportar durant el 2023, mentre que entre les que no van innovar aquest percentatge es redueix al 28,4%.

El 62% de les companyes enquestades preveu augmentar l'eficiència

Per trams d’edat, es manté la tendència dels darrers anys: la innovació es concentra en les empreses més joves (el 73,4% de les empreses que tenen fins a 9 anys de vida han innovat el 2023) i les més madures (el 67,4% de les que tenen més de 50 anys han dut a terme alguna innovació).

Un ús creixent de la IA

Per últim, el Baròmetre assenyala l'ús creixent de la IA. Concretament, el 12,6% de les empreses va incorporar aquesta tecnologia per sobre del 8,4% del 2022. En global, el document fet públic aquest dimecres apunta que el percentatge d’empreses catalanes que han invertit en transformació digital ha passat del 35% el 2022 al 38,6% el 2023. Les tecnologies més incorporades han estat l'Internet de les Coses (13,6% d'empreses catalanes), big data (12,1%), intel·ligència artificial (12,6%), 5G (6,3%) i computació avançada (4,7%).

Més info: La IA posa "el món (empresarial) a prova": "Cal redissenyar l'empresa"

Avui et destaquem
El més llegit