Aistech, el Henry Ford del sector espacial

Aquesta start-up pretén tenir una constel·lació de 25 satèl·lits en òrbita per donar serveis a empreses

"A Aistech volem ser el Henry Ford del sector espacial", diu Carles Franquesa, CEO d'aquesta empresa. La companyia es dedica a la fabricació de microstatèl·lits que posarà en òrbita per donar serveis a empreses. "Volem democratitzar l'espai i fer-lo accessible a institucions i empreses per poder utilitzar la informació captada de la superfície terrestre", explica l'emprenedor.

Control marítim i imatge tèrmica
Henry Ford deia que volia que tots els americans tinguessin la disponibilitat d'un cotxe assequible i que se'l puguin canviar cada tres anys. Aquesta és la missió de l'empresa. "I això ho fem perquè volem un món millor", afirma Franquesa. Però com es duu a terme això? "Amb la nostra petita constel·lació de satèl·lits volem captar dades, per transformar-la en informació de valor per transmetre-les a institucions i clients que estiguin interessats per solucionar problemàtiques que actualment no tenen solució", explica l'empresari.

"Ens volem centrar en control marítim i imatge tèrmica", concreta Franquesa. Aquests dos sectors obren moltes portes a diverses aplicacions per a navilieres, ports, gestors de trànsit marítim, governs, agents de defensa, marines, organismes oficials, etc. El cost per accedir a aquest tipus de dades es reduiria en comparació amb l'actual.

Perquè clar, els Estats ja tenen satèl·lits, però les empreses no. Franquesa posa un exemple: "Oferim un canal de dades amb tarifa plana per, per exemple, una companyia que li interessa conèixer el trànsit pel Canal de la Mànega".

Aistech es troba actualment en la fase de construcció dels satèl·lits i el primer el posaran en òrbita a finals de 2017. "L'objectiu és tenir dos satèl·lits abans del final de l'any vinent i planegem tenir una constel·lació de 25 satèl·lits de cara al 2019-2020", diu Franquesa. Aquest tipus de màquina orbitarà a una òrbita baixa, no com els satèl·lits propietat dels estats, cosa que permet oferir aquestes dades a un nivell més competitiu i, a més, el diferencial de cost és molt més petit. Aquest fet també té un avantatge competitiu, i és que aquestes màquines es poden actualitzar tecnològicament de manera molt més ràpida.

L'equip d'Aistech amb una maqueta d'un dels seus satèl·lits

Emprenedor en sèrie
La idea de posar en òrbita una sèrie de satèl·lits per després vendre'n els serveis derivats ha estat gràcies a "la reducció de costos i facilitat de trobar components del sector espacial". Segons aquest enginyer químic i "emprenedor en sèrie", l'actual cost més baix de les peces i la tecnologia espacial ha permès posar en marxa Aistech. Tant és així que les diferències de costos entre un satèl·lit "convencional" i un d'Aistech és 100 vegades menor.

Franquesa treballa juntament amb en Guillermo Valenzuela, enginyer i MBA, i quatre persones més des de fa un any i mig per posar en marxa aquest projecte. El capital inicial de l'empresa va ser de 100.000 euros –entre recursos propis i ajudes de Barcelona Activa- i ja preparen una ronda de finançament per tal d'aixecar dos milions d'euros més.

Democratitzar l'espai
L'empresa, que es troba incubada a l'ESA BIC, la incubadora de l'agència espacial europea, participarà en la propera edició del 4YFN. Segons explica Franquesa, d'aquest certamen esperen principalment "donar visibilitat al projecte per accedir a inversors qualificats, que no solament ens aportin capital, sinó també ens complementin i ajudin a complementar l'empresa en aspectes mes competitius", diu Franquesa.

El lloc pel llançament dels satèl·lits encara no està definit, però abans de finals del 2017 Aistec estarà en òrbita per "democratitzar l'espai".
Avui et destaquem
El més llegit