• Innovació
  • L’Ajuntament, MWCapital i Fira de Barcelona llencen un repte per optimitzar la distribució horeca

L’Ajuntament, MWCapital i Fira de Barcelona llencen un repte per optimitzar la distribució horeca

El projecte guanyador rebrà fins a 100.000 euros de finançament per a l'execució del pilot a Barcelona

    el CEO de MWCapital, Francesc Fajula, la primera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i el director de Màrqueting i Projectes Estratègics de Fira de Barcelona, Joan Angulo | Cedida
    el CEO de MWCapital, Francesc Fajula, la primera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i el director de Màrqueting i Projectes Estratègics de Fira de Barcelona, Joan Angulo | Cedida
    Redacció VIA Empresa
    Barcelona
    12 de Maig de 2025

    L'Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i Fira de Barcelona posen en marxa el repte de mobilitat "Optimització de la distribució horeca a la ciutat de Barcelona". Aquesta iniciativa busca transformar el model actual de Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) a la ciutat, alineant-se amb l'objectiu de reduir en un 50% les emissions generades per aquesta activitat per al 2030.

     

    El repte es llança des del Barcelona Innova Lab Mobility (BILM), la iniciativa liderada per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Àrea de Mobilitat, amb el suport de l’agència municipal d’innovació urbana, la Fundació BIT Habitat, Fira de Barcelona i MWCapital per potenciar i facilitar l’execució de proves pilot i nous projectes en l’àmbit de la mobilitat urbana intel·ligent i sostenible.

    Amb aquest repte, que es resoldrà al darrer trimestre d’aquest any, el BILM impulsa el desenvolupament de solucions tecnològiques amb capacitat per transformar l’actual model de distribució urbana de mercaderies (DUM) a la ciutat, especialment en el sector de l’hostaleria, la restauració i el càtering (HORECA).

     

    Tecnologia per avançar cap a una mobilitat més eficient i sostenible

    Les solucions que presenti l’ecosistema innovador hauran d’emmarcar-se en quatre àmbits d’actuació: l’organització de la distribució de mercaderies, la mutualització de les entregues, els horaris i el canvi modal. Totes les propostes hauran de comptar amb un component innovador i diferencial, d’alt impacte, executables a curt termini i hauran de ser replicables i escalables. L’objectiu del repte és una nova organització del flux de mercaderies que en minimitzi les externalitats, una nova manera de fer, que agrupi les mercaderies i fomenti la col·laboració entre empreses i distribuïdores.

    La iniciativa s’emmarca en un context de creixement de la mobilitat professional al centre de les ciutats. La diagnosi realitzada sobre la DUM a Barcelona estima que la distribució de mercaderies representa el 17% de la mobilitat a la ciutat. Aquesta mobilitat es tradueix en externalitats en forma d’emissions en gasos contaminants (31% PM10 i 34% NOX), l’ocupació de l’espai públic o la indisciplina, entre d’altres. Alhora, segons un estudi de l’Ajuntament de Barcelona, realitzat conjuntament amb Barcelona Regional, B:SM i l’AMB, el sector de l’horeca representa el 22,2% dels repartiments de DUM.

    Es finançarà amb 100.000 euros al projecte guanyador per a l’execució del seu pilot en espais reals de la ciutat

    El repte fomenta la col·laboració publicoprivada per trobar innovacions eficients i sostenibles que contribueixin a la millora de la mobilitat a Barcelona, implicant a empreses, startups i centres d’innovació. A més, es finançarà amb 100.000 euros al projecte guanyador per a l’execució del seu pilot en espais reals de la ciutat.

    Aquest serà el quart repte impulsat des del BILM amb el suport de Fira de Barcelona, després dels projectes realitzats per reduir la sinistralitat de les motocicletes, per optimitzar la circulació de les flotes d’autobusos municipals a la ciutat millorant la fluïdesa dels carrils reservats per aquests vehicles i, el darrer, per minimitzar l’impacte acústic del trànsit alhora que facilitar la presa de decisions per millorar mobilitat a la ciutat.