L'amic invisible de la gestió de residus

Entorna3 és una consultoria socioambiental especialitzada en la gestió de residus municipal

Go Zero Waste i els comercials del Poble Nou s'alien pel comerç crític i la reducció de residus | iStock Go Zero Waste i els comercials del Poble Nou s'alien pel comerç crític i la reducció de residus | iStock

Llençar la brossa pot semblar el final de la vida dels productes que consumim. Però des del moment en què ja no estan amb nosaltres comença una de les etapes més importants de tot el nostre sistema de consum. La gestió de residus és una branca fonamental en la nostra relació amb el medi ambient, però sovint poc visible. És justament en aquesta branca en la qual la consultoria mediambiental amb seu a Barcelona ActivaEntorna3, s'ha especialitzat.

L'any 2017 l'Alba Fort, l'Alícia Grima i la Maria Lluna López van fundar Entorna3. Prèviament havien coincidit treballant en altres projectes i van veure com les qualitats de totes elles es complementaven molt bé. La complicitat entre totes les va animar a fundar la seva pròpia consultoria. "Durant el primer any van compaginar les nostres feines amb l'empresa, que anava creixent a poc a poc per finalment fer la transició total a Entorna3", recorda Alícia Grima.

Els inicis de l'empresa van ser sufragats amb els recursos propis de les tres emprenedores. "Vam necessitar molt poca inversió, ja que amb els nostres ordinadors i poc més tiràvem endavant", explica Grima. En aquest primer any de vida Entorna3 va anar creixent i consolidant-se com un projecte viable i ho va mostrar amb els seus primer clients. "Els nostres clients són principalment les administracions públiques i ja hem treballat amb Ajuntaments com el de Lleida, Tarragona, Barcelona o l'Agència de Residus de Catalunya entre altres", remarca la fundadora.

"Perquè un model de gestió de residus tingui èxit s'ha de comunicar bé i s'ha d'incloure la participació de la ciutadania"

Tres grans potes versàtils

Dins de la seva especialització en la gestió de residus Entorna3 treballa sobre tres grans potes. Per una banda el disseny del servei de gestió de residus, amb el qual s'estudia quina mena recollida de residus encaixa més amb la població. "Amb això podem aconseguir reduir el malbaratament alimentari o maximitzar els recursos del municipi amb la recollida selectiva", exemplifica Grima.

Per altra banda, Entorna3 també treballa en l'àmbit de la participació i la comunicació ambiental, un espai que consideren essencial. "Perquè un model de gestió de residus tingui èxit s'ha de comunicar bé i s'ha d'incloure la participació de la ciutadania en la seva definició", remarca la fundadora.

I finalment, la gestió de deixalleries també és un pilar per a la startup. En aquest àmbit han participat en la creació d'un software que millora la traçabilitat dels residus, fet que ajuda a adaptar el servei a les necessitats del municipi, de la ciutadania i de l'empresa de deixalles . En el cas de totes les potes que treballen hi ha una constant que no les abandona i és la seva versatilitat i capacitat d'adaptació a les realitats tan diverses dels pobles i ciutats catalanes. Per això també elaboren projectes tècnics a mida per les administracions.

"Tenim clar que no volem canviar la nostra essència, ens agrada el treball de proximitat i el contacte amb el client"

Balanç positiu de l'adversitat

La Covid-19 també ha deixat la seva empremta sobre Entorna3, en aquest cas limitant molt la seva activitat en l'àrea de participació i comunicació. "Molts dels projectes que tenim de participació són amb actuacions presencials i s'han quedat aturats de cop", lamenta Grima.

Malgrat això les joves emprenedores prefereixen fer un balanç positiu de la seva activitat aquests últims mesos. Un dels motius és que la crisi del coronavirus ha obert el camí a replantejar-se la gestió de residus, fet que les interpel·la directament. "El que tenim clar és que no volem canviar la nostra essència, ens agrada el treball de proximitat i el contacte amb el client, dos elements que en cap cas variaran", conclou Grima.

Més informació
Quin és el cost de no reciclar?
El repte del plàstic a les empreses: reduir, reutilitzar, reciclar i conscienciar
Avui et destaquem
El més llegit