Apple aposta per la IA i abandona els cotxes elèctrics

El gegant tecnològic no veu demanda al mercat d'aquests vehicles i sí al de la intel·ligència artificial

Una bandera amb el logotip d'Apple penja davant d'una Apple Store | EP Una bandera amb el logotip d'Apple penja davant d'una Apple Store | EP

Apple deixa la cursa dels cotxes elèctrics. L'empresa fundada per Steve Jobs hauria cancel·lat el seu projecte de desenvolupar un vehicle autònom i s'estaria centrant a potenciar l'àrea d'IA generativa, segons diversos mitjans nord-americans. L'esperat Apple Car podria no veure la llum mai després de la desacceleració que ha patit el sector aquests últims anys.

L'empresa estatunidenca ja hauria comunicat aquesta decisió internament als seus 2.000 empleats, segons ha avançat Bloomberg. Fa una dècada, Apple va crear un departament encarregat per dur a terme el conegut com a Projecte Tità. El Grup de Projectes Especials (SPG) tenia la funció d'estudiar referents i produir un producte propi. D'allà havia de sortir el famós Apple Car, un vehicle elèctric i totalment autònom amb un interior similar al d'una limusina i que comptés amb navegació guiada per veu. Estava previst que el cotxe costés uns 100.000 dòlars. Ara, però, aquesta àrea hauria desaparegut, i els treballadors implicats s'haurien reubicat a diferents divisions. El principal destí hauria estat el de la intel·ligència artificial, que encapçala l'executiu John Giannandrea. Tot i això, el gegant tecnològic no descartaria prescindir de personal.

Els cotxes elèctrics ja no venen tant

La decisió és fruit d'un canvi de tendència al mercat dels vehicles elèctrics. Fa una dècada, aquest sector semblava més viu que mai. L'empresa Tesla d'Elon Musk portava la capdavantera del negoci, i segons Financial Times, precisament ha estat el descens de la demanda dels seus productes el que ha motivat que Apple s'hagi replantejat la seva estratègia. Però no ha estat l'únic factor. També l'impacte en el ritme de vendes dels tipus d'interès més alts i l'augment de la competència han jugat un paper clau. En aquest sentit, el mateix Musk ha reaccionat a través de la seva xarxa social X, on ha citat la notícia amb els emojis de salutació militar i un cigar.

L'augment de la competència i el rtime de vendes dels tipus d'interès més alts, altres factos que han desaccelerat el mercat

De fet, Apple no és l'única empresa dels Estats Units que s'ha repensat la seva aposta pel sector. També dos referents com Ford i General Motors hi han pausat els seus plans per ampliar la capacitat de fabricació de cotxes elèctrics, i companyies com Rivian, que es dediquen plenament als vehicles d'aquest tipus, han anunciat retallades d'un 10% de la seva força laboral.

Doble aposta per la IA generativa

La inversió d'Apple al sector de vehicles elèctrics, però, no es quedarà sense destí. Els mitjans especialitzats apunten a un reforç econòmic considerable al departament d'intel·ligència artificial. La reubicació de la plantilla de SPG ja dona pistes de les seves intencions. Està previst que Apple anunciï nous detalls d'aquesta àrea molt aviat. La idea és dotar els telèfons intel·ligents de més eines amb IA, tal com estan fent els seus competidors Samsung i Google. Segons dades de la firma d'investigació Counterpoint, els telèfons amb IA generativa superaran els 100 milions d'unitats aquest 2024, i la xifra es dispararà fins als 500 milions en tres anys. De moment, Apple ja ha llançat al febrer uns nous auriculars de computació espacials, els Vision Pro.

Més informació
Apple presenta els nous dispositius i la seva aposta sostenible a l''Apple Event'
Amagar la IA: les ulleres d’Apple
Apple presenta Vision Pro, les seves ulleres de realitat mixta
Avui et destaquem
El més llegit