Apple presenta Vision Pro, les seves ulleres de realitat mixta

Totes les novetats presentades a la WWDC 2023, una de les Keynotes d'Apple més esperades que es recorden

Vision Pro, les ulleres de realitat mixta d'Apple | Cedida Vision Pro, les ulleres de realitat mixta d'Apple | Cedida

La WWDC 2023, la conferència anual de desenvolupadors d’Apple, on la companyia presenta les novetats dels seus sistemes operatius ha estat de les més esperades que es recorden. Ja fa mesos que, tot i el secretisme al qual ens té acostumats l’empresa de Cupertino, els rumors sobre la presentació d’una nova família de dispositius, unes ulleres de realitat mixta, han anat guanyant força fins al punt que tothom ho donava per fet.

En començar la Keynote, Tim Cook, CEO d’Apple, i gran part de l’staff directiu de la companyia han anat desgranant, a una velocitat vertiginosa, les novetats en cadascun dels segments de producte de l’empresa de Cupertino.

Hardware

Tot i ser una conferència de software, la primera novetat han estat els Macbook Air de 15 polzades, amb una espectacular pantalla retina i fins a 18 hores d’autonomia en només 1,5 kg. de pes, i un preu de sortida de 1.599 euros.

Els següents en debutar, per al públic professional, han estat el Mac Studio i el Mac Pro, amb uns nous processadors M2 Ultra dissenyats per treballar amb vídeo d’alta resolució, modelat 3D o tasques que requereixin una potència de càlcul intensiva. Els preus, similars a la seva potència: a partir de 2.499 euros per al Mac Studio i 8.399 euros per al Mac Pro.

iOS 17

iOS  | Apple
Previsualització del sistema operatiu iOS 17 | Cedida

Un cop presentades les novetats en maquinari, ha començat a desfilar el software. El primer en fer-ho ha estat l’iOS 17, el sistema operatiu que incorporen els iPhone. 

Les novetats més destacades del nou sistema inclouen unes aplicacions de comunicacions redissenyades: la nova app del telèfon, permet dissenyar el nostre propi “poster” de contacte a partir de fotos, o emojis, i incorporar-hi text amb efecte de profunditat, de la mateixa manera que ho fem a la pantalla de bloqueig de l’iOS 16. 

Aquesta imatge és la que veuran els nostres contactes quan els truquem. Per tant, ja no és el destinatari qui escull la foto del nostre contacte, sinó que ho podrem fer nosaltres, com si es tractés d’una targeta de presentació virtual.

Més info: Per què Apple va matar l'iPod?

A més, si no arribem a agafar una trucada i aquesta es desvia a la bústia de veu, mentre la persona que ens truca deixa un missatge, a la pantalla del telèfon ens apareixerà una transcripció en temps real i, en cas que vulguem, podrem despenjar la trucada i recuperar-la.

Si el sistema de Check-in detecta que no ens movem per un període prolongat de temps, o que triguem més del compte, ens demanarà si estem bé

L’aplicació de missatges incorpora una nova funció anomenada Check-in, que envia una alerta als familiars o amics que decidim, quan arribem al nostre destí. En canvi, si el sistema detecta que no ens movem per un període prolongat de temps, o que triguem més del compte, ens demanarà si estem bé. En cas de no respondre, automàticament compartirà informació important amb la persona designada, com ara la nostra ubicació, l’estat de la bateria i si tenim cobertura telefònica.

La nova aplicació de missatges també incorpora una funcionalitat que permet llegir una transcripció de les notes de veu en lloc d’escoltar-les, i l’opció de crear i enviar stickers animats a partir de les Live Photos del nostre rodet.

Amb l’iOS 17, Apple també ha millorat AirDrop, la funcionalitat per compartir contingut sense fils amb aquells que tenim al voltant. Ara, en lloc de buscar els usuaris en una llista, podem apropar el nostre telèfon al de la persona amb qui volem compartir contingut per tal que el sistema el detecti automàticament. A més, una nova funció anomenada NameDrop, ens permetrà compartir el nostre contacte automàticament per proximitat.

Pel que fa a l’escriptura, Apple ha millorat l’autocorrector i el text predictiu, gràcies a un model d’aprenentatge automàtic anomenat Transformers, creat per Google el 2017 i sobre el qual es basa la tecnologia de ChatGPT. Així doncs, el sistema serà capaç de proposar-nos correccions o paraules d’una manera molt més eficient i precisa, basant-se en el que ha après sobre la nostre escriptura. I tot això, sense que les nostres dades viatgin per internet.

El sistema serà capaç de proposar-nos correccions o paraules d’una manera molt més eficient i precisa, sense que les nostres dades viatgin per internet

El nou iOS 17 també incorpora una nova aplicació de Journaling. Segons aquesta costum, cada cop més estesa, el fet d’escriure en un diari els nostres pensaments, experiències, hàbits o gratituds, ajuda al benestar emocional. Amb aquesta nova aplicació, el sistema ens proposarà moments del dia per escriure i ens permetrà enriquir-los amb imatges, vídeos o música.

iPadOS 17

El sistema operatiu dels iPad és molt similar al dels telèfons i, per tant, la majoria de novetats que s’han presentat a l’iOS 17 també estaran disponibles a l’iPadOS. No obstant, Apple ha explicat que la nova versió del seu sistema operatiu per tauletes disposarà de l’aplicació Health, fins ara només disponible per usuaris d’iPhone.

Més info: Treballadors d'Apple a la Xina es rebel·len contra l'empresa

A més, quan editem arxius PDF, encara que els haguem fet amb la càmera del dispositiu, gràcies a l’aprenentatge automàtic, el sistema serà capaç de reconèixer si el document té espais per escriure-hi text i convertir-los automàticament en un formulari editable.

iPad PDF  | Cedida
El nou editor PDF incorporat a l'iPad | Cedida

macOS Sonoma

En aquesta edició, Apple ha escollit el nom d’aquest comptat dels Estats Units conegut per les seves vinyes per batejar el seu nou sistema operatiu per ordinadors.

El nou MacOS permet inserir ginys a l’escriptori. Els ginys –o widgets– fins ara només podien ser presents en una barra lateral que s’havia de mostrar prement una petita icona al costat del rellotge del sistema, motiu pel qual molt poca gent els feia servir.  A més, aquests ginys no només seran informatius, sino que podran tenir certa funcionalitat –com ara marcar un element en una llista de tasques, o encendre un llum–.

La càmera del Mac, incorporarà un nou mode per fer videoconferències que permet sobreimpressionar la nostra imatge –amb un efecte de retall molt professional– quan estem presentant la pantalla, de manera que els nostres interlocutors no es perdin les nostres expressions o gestos, amb l’objectiu que les reunions i presentacions a distància siguin més personals i properes.

 

 

Amb Safari, la companyia continua compromesa amb la seguretat

Pel que fa a Safari, el navegador d’Apple, la companyia continua compromesa amb la seguretat. Ara, el navegador permet bloquejar finestres quan no hi siguem al davant, per evitar mirades indiscretes, elimina els codis de seguiment estadístics que alguns llocs web incorporen al codi o les URLs –les empreses que es dediquen a la publicitat a internet de ben segur que estaran encantades amb això…– i incorpora una opció per “anclar” una web a la barra d’aplicacions del Mac, com si fos una app més.

watchOS 10

El sistema operatiu dels rellotges tampoc s’ha quedat enrere. Apple n’ha redissenyat la majoria d’aplicacions per tal que aprofitin molt més l’espai de pantalla i transmetin una sensació més “envolvent”. A més, el nou watchOS 10 també incorpora ginys –que tot i aparèixer en una pantalla tan petita, semblen útils i fàcils de fer servir–, que s’endrecen automàticament en base al que el sistema considera que és rellevant per nosaltres en cada moment. 

Pel que fa a l’aplicació de Fitness, el sistema incorpora un nou entrenament per bicicleta que permet connectar-se a sensors bluetooth per obtenir dades i millores a l’entrenament de hiking, que ara guarda automàticament la darrera posició on teníem cobertura mòbil, per si en cas d’emergència ens cal tornar-hi.

WatchOS | Cedida
El nou watchOS 10 | Cedida

Salut

Des de fa anys, Apple presenta novetats relacionades amb la salut i el benestar en cada nova versió del seu sistema operatiu, i aquest any no ha estat diferent. 

Mental Health permet registrar el nostre estat d’ànim i detectar patrons que puguin ser indicatius de depressió o ansietat

L’aplicació de benestar Health incorpora dues noves eines. La primera, anomenada Mental Health, permet registrar el nostre estat d’ànim i detectar patrons que puguin ser indicatius de depressió o ansietat. La segona, Vision Health, té cura que no fem servir els nostres dispositius massa a prop dels ulls –i ens avisa en cas que sigui així–. 

Més info: Un nou mirall

Altres plataformes

Pel que fa als Airpods, amb una nova actualització de software, els auriculars –només la versió Pro–, seran capaços d’ajustar automàticament la cancel·lació de so, i decidir de manera intel·ligent què deixen passar i què no. Per exemple, el sistema blocarà el soroll d’unes obres al carrer, però deixarà passar el claxon d’un cotxe que ens adverteixi de perill. A més, si mentre estem escoltant música comencem a parlar amb algú, el volum dels auriculars s’abaixarà de manera automàtica.

El nou sistema operatiu de les AppleTV permetrà, gràcies a la càmera de l’iPhone o l’iPad, fer videotrucades des del televisor de casa, o fins i tot veure sèries o pel·lícules sincronitzades amb els nostres contactes mentre mantenim una trucada de FaceTime.

One more thing: Vision Pro

Després de presentar totes les novetats, Tim Cook ha pronunciat les paraules que tothom estava esperant: “One more thing…”

Aquestes tres paraules, pronunciades per Steve Jobs per primer cop en una conferència l’any 1998 per anunciar que, un any després del seu retorn, la companyia tornava a ser rendible, es van anar repetint al llarg del temps en diverses ocasions com a preludi d’una novetat important i inesperada: La interfície Aqua, l’iPod Shuffle, el MacBook Pro, l’AppleTV, Safari per Windows…

I en aquesta ocasió Tim Cook les ha fet servir per donar peu a la presentació de Vision Pro, les ulleres de realitat mixta d’Apple.

El CEO d’Apple ha començat la presentació recordant com Apple va revolucionar la tecnologia personal amb els Mac, la tecnologia portàtil amb els iPhone i com ara ho faria amb un nou concepte que ha anomenat tecnologia espacial. 

Les Vision Pro permeten disposar d’un llenç infinit sobre la imatge real d’allò que veiem

Aquestes ulleres, que tenen l’aparença d’unes ulleres d’esquiador ultra-futuristes, permeten –segons Apple– fondre les fronteres entre allò físic i virtual. Gràcies a les seves 12 càmeres, 5 sensors i 6 micròfons –i una bateria externa en forma de petaca que penja d’un fil i es col·loca a la butxaca del pantaló–, les Vision Pro permeten disposar d’un llenç infinit sobre la imatge real d’allò que veiem.

El dispositiu es controla totalment mitjançant els ulls –el cursor apunta automàticament allà on mirem–, gestos de les mans –n’hi ha prou amb “pessigar i lliscar” per fer scroll, o allargar el braç i tocar amb el dit allò que vulguem accionar–, i la veu –podem invocar Siri per obrir aplicacions o dictar allò que vulguem escriure.

Un dels grans problemes de les actuals ulleres de realitat virtual és que aïllen l’usuari completament de l’entorn. En aquest sentit, les Vision Pro permeten detectar quan una persona s’aproxima a qui les porta posades, i en projecta a la pantalla exterior –sí, les ulleres tenen una pantalla exterior!–, els ulls de qui les porta, creant una sensació de vidre transparent.

Les Vision Pro permeten detectar quan una persona s’aproxima a qui les porta posades

 

En la seva demostració –doncs les ulleres encara no estan disponibles i no es poden provar–, Apple ha ensenyat diferents casos d'ús. Els primers, orientats al públic de negocis, s’han il·lustrat amb una persona que treballa, des de la seva taula, amb pantalles virtuals gegantines que poden ocupar virtualment tant espai com vulguem.

Seguidament, una noia de peu en una habitació d’un hotel, mantenia una videotrucada en la qual pesentava un document a la resta de participants com si fos en una sala de presentacions. El més sorprenent d’aquest cas és que les ulleres són capaces de crear una representació virtual fotorealista de la nostra cara, que actuarà com el nostre avatar per a la resta de participants, sense necessitat de disposar de càmera.

En el cas de l’entreteniment, Apple ha mostrat una persona asseguda en un sofà veient una sèrie en una pantalla virtual similar a la d’un cinema.

Les ulleres estaran disponibles a principis de l’any vinent a un preu de sortida de 3.400 dòlars

Per acabar, les ulleres també permeten fer fotografies i vídeos i accedir a tota la nostra fototeca en format gegant, convertint les imatges panoràmiques en autènticament immersives.

 

Les ulleres estaran disponibles a principis de l’any vinent a un preu de sortida de 3.400 dòlars tot i que, és de suposar, que aquest preu anirà baixant substancialment en nous models a mesura que Apple aconsegueixi simplificar el procés de producció del dispositiu més complicat que mai ha hagut de fabricar.

Sense haver-les pogut fer servir és difícil predir si les noves Vision Pro seran una revolució que triomfarà entre el gran públic. Tot i la simplicitat i la meravella tecnològica que ha transmès la seva demostració, els humans estem acostumats a interactuar amb interfícies que podem tocar o sentir: un ratolí, una pantalla tàctil… accionar elements que floten en l’aire és, de moment, poc precís i confús, tot i que és d’esperar que Apple ha degut treballar a fons aquest aspecte.

Un altre factor clau és la seva comoditat. Les actuals ulleres de realitat virtual o augmentada, com les Oculus, són pesades i provoquen molta calor al cap de dur-les posades uns minuts, fet que les invalida directament per treballar-hi una bona estona o per veure una pel·licula de dues hores.

Les actuals ulleres de realitat virtual o augmentada, com les Oculus, són pesades i provoquen molta calor al cap de dur-les posades uns minuts

En darrera instància, hi ha el factor estètic. Les ulleres en si són una peça de disseny industrial impecable, però cal veure la fila que farem quan les portem posades, doncs és molt probable que si un dispositiu ens fa semblar ridículs, no ens vingui de gust fer-lo servir –algú recorda les Google Glass?– 

Ens van prometre naus a Mart i…

A l’altra banda de la tecnologia del futur, l’aprentatge automàtic i les ulleres de realitat mixta, Apple també ens ha deixat un parell de perles que semblen una broma i mereixen una menció especial: presentar com a novetat la possibilitat de disposar de més d’un temporitzador al mateix temps –cosa que ja era possible en dispositius Android o Alexa des de fa anys–, o una funcionalitat que detecta i reconeix les cares de les nostres mascotes dins l’app Photos. Sens dubte una feina d’enginyeria sense precedents.

Més informació
La ciutat que porta el mateix nom que la nostra xarxa social
L’audiovisual augmentat: una anàlisi de les tendències que estan transformant l’audiovisual
El futur encara no existeix
Avui et destaquem
El més llegit