El primer bus autònom de Catalunya està de gira

El projecte Èrica és elèctric, té capacitat per a 12 persones i circularà per zones restringides d'entre 300 i 500 metres

Bus autònom de Gira Catalana | ACN Bus autònom de Gira Catalana | ACN

El primer bus autònom de Catalunya ja és aquí per cortesia de La Generalitat. El bus (anomenat Èrica per les inicials de les paraules elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable), circularà per vuit municipis catalans entre el 7 de setembre i el 28 d'octubre.

La gira començarà a Sant Cugat del Vallés, i el bus visitarà posteriorment Terrassa, Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic. El projecte ha estat liderat per l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), que reuneix 97 municipis i tres Consells Comarcals, i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.

El president de l'AMTU, Jordi Xena, ha assegurat que els dos objectius principals són donar l'oportunitat de conèixer "un sistema de transport de desenvolupament tecnològic important pel futur" als ajuntaments, i que la població d'aquests municipis i la resta de Catalunya pugui observar en primera persona "els avantatges i possibilitats" del bus sent ells mateixos "els protagonistes d'una experiència innovadora".

En aquest sentit, Xena també ha explicat els requisits per a cada municipi a l'hora de participar a la gira: la possibilitat de recarregar un vehicle elèctric, una zona restringida per a altres vehicles i bona cobertura de GPS.

Una fita històrica

"L'arribada del bus autònom marcarà una fita històrica del nostre país, i que el 7 de setembre de 2018 passarà a la memòria com a un dia transcendental", ha assegurat Xena.

El vehicle, fabricat per l'empresa estatunidenca EasyMile i amb la francesa Transdev com a operadora, és elèctric, té capacitat per a 12 persones, sis assegudes i sis dretes, i la seva velocitat de circulació és de 18 km/h. Les rutes que realitzarà, d'entre 300 i 500 metres, seran enregistrades prèviament amb una sèrie de processos informàtics, d'uns dos dies de durada.

Xena: "L'arribada del bus autònom marcarà una fita històrica del nostre país"

Els recorreguts, totalment gratuïts, només constaran d'una parada d'inici i una de final, i un enginyer especialitzat en el funcionament del bus serà en tot moment a l'interior per "ser d'ajuda als usuaris". A més, una carpa informativa serà a les dues parades de cada municipi, i una enquesta realitzada per la Universitat de Barcelona permetrà a les institucions conèixer les opinions dels ciutadans que pugin al bus.

Pel que fa al finançament del projecte, el director general de l'AMTU, Joan Prat, ha explicat que el cost total de la campanya és d'uns 300.000 euros. D'aquest total, gairebé un 50% és assumit per les institucions dels municipis participants, mentre que la resta està cofinançada per la Generalitat i l'AMTU.

Les institucions, a més, han facilitat un domini web (erica.cat) on tota la informació és a l'abast dels ciutadans.

Més informació
El primer bus de Catalunya que et recull a l'hora que vols
Julià Travel i Expedia volen fer el seu millor tour pel món
Leyre Olavarría (Seat): "Blablacar és un competidor més directe que Tesla"
Avui et destaquem
El més llegit