Catalunya, primera regió europea en fons per a projectes d'innovació

El territori capta ajudes per a 246 empreses, un 4,5% del total que ofereix la Comissió Europea, segons Acció

L'exterior de la Comissió Europea, en una imatge d'arxiu | iStock L'exterior de la Comissió Europea, en una imatge d'arxiu | iStock

Catalunya és la primera regió europea en nombre de pimes que han captat ajuts per a projectes d'innovació de la Comissió Europea, amb 246 i el 4,5% sobre el total, segons Acció. La segueixen la Llombardia, amb 220 (4%); Madrid, amb 181 (3,3%), l'Illa de França, amb 154 (2,8%) i l'Emília-Romanya, amb 152 (2,8%). Concretament, les empreses catalanes han obtingut per concurrència competitiva 108 milions d'euros del programa SME Instrument de la CE, que va començar el 2014 i va finalitzar el 2020 en el marc de l'Horizon2020, segons ha explicat el conseller delegat d'Acció, Joan Romero, durant la inauguració de l'Horizon Europe Week, que aquesta setmana acostarà les oportunitats de finançaments de la UE a les empreses catalanes.

Romero ha subratllat el creixement de la participació catalana els darrers anys en els programes europeus "amb resultats excel·lents" i ha destacat el nou programa Horizon Europe, "que comptarà amb 100.000 milions d’euros de pressupost entre el 2021 i el 2027 i que serà el més ambiciós a escala mundial de suport a la innovació i la recerca".

Romero ha destacat que tot i que Catalunya representa l'1,5% de la població europea, les 246 pimes catalanes suposen el 4,5% del total de beneficiàries de tot Europa a l'SME Instrument. Per volum de finançament captat, els 108 milions d’euros que han aconseguit les pimes catalanes representen el 3,8% del total del pressupost concedit. D’aquesta manera, Catalunya ha concentrat el 27,7% del volum obtingut per l’Estat espanyol i el 26,4% del nombre d’empreses.

Les 246 pimes catalanes que han captat fons de l'SME Instrument -que en global ha comptat amb un pressupost de gairebé 3.000 milions d'euros- han obtingut ajuts directes d’entre 50.000 euros i 2,5 milions d’euros per empresa per dur a terme estudis de viabilitat del seu pla de negoci o desenvolupar les proves pilot necessàries per portar la seva tecnologia al mercat.

Més informació
Barcelona i Quebec signen una aliança per la innovació
Aliança entre Catalunya i Austràlia per innovar en l'empresa
Avui et destaquem
El més llegit