Catotron, el primer motor de síntesi de veu en català

La cooperativa Col·lectivaT crea una eina que permetria que els assistents Alexa, Siri o Google parlessin en llengua catalana

Una persona parla amb un assistent de veu, en una imatge d'arxiu | iStock Una persona parla amb un assistent de veu, en una imatge d'arxiu | iStock

La cooperativa Col·lectivaT ha creat Catotron, el primer motor de síntesi de veu en català. Amb aquesta nova eina es podrà fer parlar aplicacions i dispositius com Alexa o Siri en llengua catalana, una opció que fins ara no es trobava disponible. A més, Catotron utilitza programari lliure i, per tant, es posa a l'abast de qualsevol desenvolupador de software. "Totes les versions amb llicències obertes es basen en l'anglès; [...] ara s'obren infinitat d'oportunitats per fer parlar català qualsevol dispositiu o aplicació d'una forma molt poc costosa", explica la cooperativa en un comunicat emès aquest dimarts.

Segons Col·lectivaT, el seu ús es pot estendre a productes infantils, de conducció o per a persones que volen aprendre la llengua. Catotron ha estat creat per experts tecnològics de la cooperativa Col·lectivaT, en col·laboració amb investigadors de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Politècnica de Catalunya, juntament amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística.

La cooperativa té la seu a Barcelona i està formada per un equip tecnològic d'origen turc que desenvolupa tecnologies innovadores sobre llengües minoritzades. L'equip que ha desenvolupat Catotron està format pel lingüista computacional Alp Öktem i l'enginyer de dades Baybars Külebi.

Més informació
Un assistent de veu públic que parli català
Siri, el primer assistent de veu que parlarà en català
Avui et destaquem
El més llegit