Clarity, la startup que “endevina” de seguida el diagnòstic de malalties respiratòries

L'empresa emergent està d'enhorabona i forma part de les 50 startups amb més projecció de Catalunya

Mila Berja i Alba Muñoz, membre de l'equip | Clarity Mila Berja i Alba Muñoz, membre de l'equip | Clarity

Has tingut mai una patologia respiratòria aguda i crònica? Per a molts pacients és complicat poder assistir a l'hospital per tal que li facin una valoració adequada. Alguns dels professionals confessen que arriben tard al diagnòstic i les complicacions poden arribar a ser perjudicials en col·lectius vulnerables com ara els nens i els més grans. De fet, una xifra que posa en alerta: a Espanya, en només un any, més de 260.000 persones han requerit un ingrés hospitalari per una malaltia respiratòria.

Per aquest motiu, tres emprenedores durant l'abril del 2020 i, amb l'auge de la pandèmia de la covid-19, van crear Clarity, un dispositiu que si te'l poses al pit o a l'esquena t'escolta i recopila els sons respiratoris per compartir-los amb el metge i evitar el desplaçament i aconseguir un diagnòstic de seguida. El febrer de 2021 van aconseguir validar-lo i ja, el juny de 2022, van participar en un programa de preacceleració de Barcelona Activa. El 2023 volen començar amb l'assaig clínic, desenvolupar del tot la intel·ligència artificial i el 2024 aterrar als mercats proposats. És el moment de facturar i esperen que el 2025 puguin assolir els 12 milions d'euros.

Qui hi ha a darrere?

Jacqueline Torres és la CEO de la companyia, acompanyada d'Ines Alejandra Betancourt com a COO i Patricia Alejandra Peña, com a CMO. Es defineixen com un equip multidisciplinar, mentre que una és empresària, l'altra metgessa i l'altra sociòloga, ubicades a Barcelona amb un "enfocament científic i humanístic". De moment, l'empresa emergent busca apropar-se a Espanya, França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Estats Units i el Japó. Els pacients amb malalties cròniques respiratòries diagnosticades arriben als 124 milions de persones i, entre el públic objectiu, hi ha la població més vulnerable com ara els menors de 10 anys o els majors de 64 anys.

Les fundadores: “La nostra solució té una configuració universal i de baix cost, ja que transformem un telèfon mòbil en un estetoscopi"

Entre els competidors principals hi ha StethoMeTytoCare, eKuore, StethlO. En comparació amb els seus competidors, el dispositiu Clarity destaca per la seva senzillesa d'ús, el fet que està adreçat a persones de totes les edats que disposen d'una plataforma d'IA, i que es pot utilitzar sense cap connexió a la plataforma i fins i tot de manera real en el temps.

Més info: Les 50 startups amb més potencial de Catalunya

De moment, el model de negoci combina la venda a empreses i a particulars. Així, a banda d'usuaris individuals, el servei s’oferiria a centres mèdics o farmacèutiques, donant-los accés a la monitorització d’un grup d’usuaris determinats. La idea és iniciar les vendes el 2024. Per fer-ho, requereixen un finançament de 2,7 milions d'euros durant el 2023.

“La nostra solució té una configuració universal i de baix cost, ja que transformem un telèfon mòbil en un estetoscopi i permet l'avaluació de l'usuari per part del personal sanitari mitjançant una trucada convencional o missatge de veu gravat”, expliquen a VIA Empresa les fundadores en el marc del 4YFN del Mobile World Congress 2023. I estan d’enhorabona: formen part de les 50 startups amb més projecció de Catalunya per part d’Acció.

Més informació
Quin és el millor amic d'un CEO?
Catalunya es fa gran al 4YFN
Avui et destaquem
El més llegit