Cockroaches vs Unicorns: les 23 'spin-offs' de la UB es retroben

Neix un nou espai de trobada de les empreses participades de la Universitat de Barcelona

Primera trobada d’spin-offs de la Universitat de Barcelona: Cockroaches vs Unicorns | Cedida Primera trobada d’spin-offs de la Universitat de Barcelona: Cockroaches vs Unicorns | Cedida

La Universitat de Barcelona ha ajudat a crear més de cinquanta spin-offs al llarg de la seva història. Actualment compta amb 23 empreses participades que el 2021 van facturar 9.355.608 euros entre totes, el que representa un 31% més respecte a l’any anterior, el 2020, quan la facturació total va sobrepassar els set milions d’euros. Les 23 empreses participades de la UB, que proporcionen més de 160 llocs de feina, s'han reunit a l'esdeveniment Cockroaches vs Unicorns, una jornada de treball organitzada per la mateixa universitat que ha servit perquè els emprenedors al capdavant dels projectes es coneguessin entre sí, poguessin compartir experiències i crear sinergies entre ells. 

Aquest esdeveniment neix amb la vocació de ser un punt de trobada anual i ha tingut lloc al Parc Científic de Barcelona, la seu on es troba la Fundació Bosch i Gimpera, el centre de transferència de tecnologia i coneixement de la UB. La trobada ha comptat amb la presència del rector de la UB, Joan Guàrdia, el president del Consell Social de la UB, Agustí Corominas, la  vicerectora d'Emprenedoria, Innovació i Transferència, Mercè Segarra i la directora de la Fundació Bosch i Gimpera, M. Carme Verdaguer. Segons el rector de la UB, Joan Guàrdia, “les spin-off formen part de la universitat del segle XVII. El que han generat de transferència i innovació en aquests anys és part de la universitat del futur i tindrà un creixement exponencial”. En la mateixa línia, la directora de la Fundació Bosch i Gimpera, M. Carme Verdaguer ha destacat que “la transferència de coneixement a la societat és la quarta missió de la universitat. Cal seguir-hi apostant perquè les tecnologies de la UB formin part de la solució a reptes que tenim per endavant en àmbits que són molt diversos.”

Més info: Juncà: "M'agradaria que hi hagués 10 startups catalanes amb 1.000 treballadors el 2026"

Cockroaches vs unicorns

El nom de la trobada fa referència a dos conceptes amb els quals es poden definir les startups o spin-offs segons el seu creixement i la capacitat d’adaptació al canvi. Les cockroaches, com l’insecte, són empreses emergents dures, resilients, que suporten els canvis del sector empresarial i econòmic. L’objectiu de les cockroaches és créixer a llarg termini, pas a pas, i augmentar els ingressos de manera sostenible. Des del punt de vista de l'inversor, una panerola és una inversió de baix risc (almenys en comparació amb un unicorn). Les empreses unicorns són aquelles que tenen un creixement més exponencial en un període curt de temps, i que sovint es fixen més en la cerca de capital que en el producte.

Més informació
Startups que innoven en la nàutica d’oci
Quinze startups de set països en el nou Innovation Dock del Saló Nàutic
Les 5 startups catalanes que revolucionaran el sector turístic aquesta tardor
Avui et destaquem
El més llegit