CA | ES

Consells de seguretat online pel Black Friday

El divendres negre és sinònim de compres per internet i, encara que adquirir productes al web és habitual, convé recordar uns principis perquè siguin segures

Black Friday Black Friday

Black Friday i Cyber Monday són sinònim de compres per internet i, encara que adquirir productes al web està a l'ordre del dia, convé recordar uns principis bàsics perquè siguin, sobretot, segures. Comprar en pàgines web i aplicacions oficials o de confiança; usar connexions segures; ser conscients de les dades que proporcionem; pagar amb targeta de crèdit -si és específica per a transaccions online millor- i desconfiar de les grans gangues són algunes de les màximes a tenir en compte.

Pàgines oficials

Aquests dies es multipliquen les ofertes a internet, però l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) recorda que és "molt important" usar pàgines oficials i/o de confiança "amb prestigi contrastat" i connexió segura, és a dir, que l'adreça comenci per "https".

Més info: AliExpress s'estrena a Barcelona pel Black Friday

A la xarxa hi ha clons de pàgines oficials que són difícils de detectar i que poden aprofitar per introduir algun virus, per això, la firma de ciberseguretat Entelgy recomana escriure l'adreça directament al navegador (millor no fer clic en enllaços) i, una vegada més, comprovar que apareix "https" -no "http"- al costat del símbol d'un cadenat.

L'AEPD recomana pensar si s'ha de comprar en una botiga "online" que no identifica al responsable del tractament de dades, la seva adreça i contacte, condicions de venda, devolucions o reclamacions i referències legals.

Aplicacions de confiança

El telèfon mòbil s'usa cada vegada més per realitzar compres a través de múltiples aplicacions que poden simplificar el procés, però cal assegurés que són les oficials del lloc de compra, comprovar qui és el desenvolupador i valorar si és necessària la informació que ens demana.

Contrasenyes segures

Cada vegada són més les pàgines i apps que exigeixen un registre amb contrasenya. En aquest cas, el millor és que estiguin formades per nombres, lletres i caràcters especials, sense dades que es puguin deduir fàcilment (dates d'aniversaris o aniversaris), i mai compartir-les.

Més info: El 'Black Friday' i el 'Cyber Monday' crearan 5.160 llocs de feina a Catalunya

No només es tracta de tenir una contrasenya robusta, sinó que l'empresa de seguretat Proofpoint, aconsella que no s'usi la mateixa per més d'un compte i recorda l'existència d'administradors de contrasenyes.

Wifi, el de casa

Si per fer una compra es va usar una xarxa wifi, el millor és evitar les d'accés públic o gratuït que no són segures, a través de les quals els ciberdelincuentes poden fer-se amb el nombre de les targetes de crèdit, contrasenyes o dades bancàries, per això és millor usar la wifi de casa o la xarxa mòbil del telèfon.

Pagaments web amb targeta

Per pagar les compres del divendres negre o del ciberdilluns, l'AEPD aconsella usar "una targeta de crèdit d'ús exclusiu per realitzar els pagaments a través d'internet", encara que també es pot recórrer a plataformes segures i no s'ha d'enviar diners en efectiu a través de transferències bancàries.

La Policia Nacional assenyala al seu Twitter que cal verificar "regularment" que els càrrecs al compte bancari es corresponen amb les compres. En cas d'un ús fraudulent -indica l'AEPD- cal anul·lar-la la targeta, denunciar-ho i reclamar la devolució dels càrrecs.

Alerta amb els missatges no sol·licitats

A través de cadenes de WhatsApp, xarxes socials o correu electrònic es poden rebre ofertes molt atractives, però alerta! pot tractar-se d'un parany per portar-nos a botigues falses on els delinqüents s'apoderin de les nostres dades.

"Has de sospitar de missatges alarmistes que sol·licitin clicar en un enllaç o descarregar un fitxer adjunt" -diu l'AEPD-, així com dels que demanin dades personals, com les bancàries. Per enviar comunicacions comercials les empreses han de tenir el nostre consentiment previ.

"Duros a quatre pessetes"

Encara que durant aquestes dates les botigues ofereixen grans ofertes, un descompte excessiu en articles de gran valor són sospitosos de frau, doncs, com diu la companyia de solucions de seguretat Eset, "de vegades, la cosa que sembla impossible... és realment impossible".

Més informació
Catalunya lidera la contractació per al Black Friday
Avui et destaquem
El més llegit