• Innovació
  • Convertir en start-ups els projectes dels estudiants

Convertir en start-ups els projectes dels estudiants

Incubio ha engegat un programa per ajudar estudiants d'informàtica de la UPC a impulsar els seus projectes de Big Data i convertir-los en start-ups

    Fede Montes i l'equip d'Incubio Research
    Fede Montes i l'equip d'Incubio Research
    Redacció
    23 de Juliol de 2014 - 02:04

    La universitat és un departament de talent potencial. Per això Incubio, la incubadora de projectes Big Data, ha creat Incubio Research, una àrea d'R D dedicada a la captació i formació de talent universitari perquè els estudiants, abans fins i tot que acabin els estudis, puguin fer realitat els seus projectes tecnològics de finalització de carrera o de finalització de màster.

    En col·laboració amb l'Espai Emprèn UPC de la Universitat Politècnica de Catalunya, l'equip d'Incubio Research analitza projectes dels estudiants d'informàtica que tenen interès a desenvolupar productes i serveis reals basats en Big Data; i els ajuda a desenvolupar-los. L'objectiu és localitzar projectes tecnològics disruptius i posteriorment traslladar-los a la incubadora com a start-up.

    "Estem trobant estudiants amb una extraordinària formació tècnica i grans idees, però que necessiten un major coneixement sobre com traslladar aquests projectes al món de l'empresa. Des d'Incubio Research proporcionem una visió de negoci que els estudiants necessiten a l'hora de realitzar els seus projectes i complir els seus somnis", comenta Fede Montes, director del programa.

    "La idea d'emprendre des de les Facultats d'Informàtica és poc comuna a Espanya, però s'ha demostrat com una de les millors maneres de llançar projectes nous i disruptius gràcies a que els estudiants vénen amb idees fresques, molta força, il·lusió i sense por", afegeix.

    Casos d'èxit
    Des del llançament del programa, al febrer de 2014, han estat tres els projectes que han passat per Incubio Research. Un d'ells, Datosphera, ha estat validat en menys de sis mesos i ha passat a formar part de les companyies incubades d'Incubio.

    Es tracta d'una eina perquè els inversors identifiquin les millors oportunitats del mercat a través del Big Data. Gràcies a aquest programa pioner d'Incubio Research, aquests estudiants han aconseguit donar forma, validar, demostrar la viabilitat i crear un equip de treball mentre compaginen la creació del projecte real amb els seus estudis.

    De fet, la metodologia d'Incubio Research es basa en el concepte "d'aprendre fent" com a principi formatiu fonamental. El procés s'inicia amb una entrevista personal on l'emprenedor ha de demostrar amb passió què l'ha portat a idear i tenir la necessitat de crear aquesta solució Big Data disruptiva.

    Quan l'estudiant entra a formar part d'Incubio Research és guiat a través de la metodologia 'Lean Start-up' - basada en la millora i la validació contínua- , compaginant-ho amb els seus estudis. Després d'un rigorós procés de validació tècnica i de negoci, els millors projectes passen a formar part d'Incubio amb l'objectiu últim de llançar l'empresa o solució al mercat, o incloure's en altres empreses incubades.

    A més dels tres projectes que ja formen part d'Incubio Research, durant la segona meitat de l'any entraran a participar en aquest programa sis noves idees. Per donar a conèixer i fomentar aquest esperit emprenedor durant el curs 2014-2015 es preveu la realització de 'hackatones', concursos i altres esdeveniments entre els estudiants de la UPC. Està previst que els dimecres de 12 a 14 hores es realitzin una sèrie de ponències com a iniciació als principis tècnics d'Incubio Research.