La tecnologia permet mantenir un registre de transaccions permanents i cibersegures sense necessitat d’intermediaris | iStock
La tecnologia permet mantenir un registre de transaccions permanents i cibersegures sense necessitat d’intermediaris | iStock

Podem esborrar la nostra empremta digital si hem comprat amb bitcoins?

La tecnologia ‘blockchain’ no permet alterar o modificar les dades contingudes en els blocs

Des de l’aplicació de la RGPD ara just fa un any, les persones tenim el dret a esborrar les nostres dades personals a la xarxa, gràcies al dret a l’oblit digital. Ara bé, la tecnologia blockchain es basa en el principi de la immutabilitat, és a dir, que no és possible alterar o modificar les dades contingudes en els blocs. Així, si hem comprat amb bitcoins algun cop, com esborrem la nostra empremta digital?

Més info: El 'blockchain' també és transparència (i feminisme)

Segons el professor de dret i ciència política de la UOC, Benja Anglès, la tecnologia de cadena de blocs emmagatzema la informació de les transaccions electròniques en blocs, un fet que permet una major seguretat, ja que qualsevol modificació d’un bloc pot ser ràpidament detectat. De fet, aquest és un dels principis sobre el que se sustenta el blockchain i les critpomonedes.

No obstant això, les dades contingudes en els blocs no haurien de suposar un problema pel que fa a la RGPD, ja que tal com explica Anglès, en una cadena de blocs difícilment s’emmagatzemen dades personals, sinó més aviat codis alfanumèrics. Així, no se’ls podria aplicar la normativa de protecció de dades de caràcter personal.

Les dades de la cadena de blocs no haurien de suposar un problema pel que fa a la RGPD, perquè no són personals

Però posem-nos en la situació oposada, en la qual sí que s’emmagatzemen dades personals. Aleshores caldria adoptar alguna solució tècnica, com la possibilitat de tenir una base de dades externa amb les dades personals, fora de la cadena de blocs, de tal manera que es puguin modificar o eliminar algunes dades personals sense alterar el contingut dels blocs.

Més info: Lluïsa Marsal: “El ‘blockchain’ és un Internet distribuït i sense gegants que el monopolitzin”

Una solució que no agrada molt als tecnòlegs i desenvolupadors de blockchain, ja que va en contra dels avantatges d’aquesta tecnologia, com l’agilitat. En aquest sentit, una alternativa seria l’ús d’una identitat digital autosobirana o SSID, gràcies a la qual una persona pot gestionar ella mateixa les seves dades personals.

Un nou repte en tot aquest entorn digital que, aquest cop, afecta com utilitzem la tecnologia blockchain i a les transaccions fetes amb bitcoins.

Més informació
Com seran les finances del futur?
Els 10 projectes de 'blockchain' més freqüents al sector públic
Bitcoin: entre la bombolla i la revolució 'blockchain'
Avui et destaquem
El més llegit