Daniel Sieberg: "Estima la tecnologia, però no incondicionalment"

El cap del NewsLab de Google és també un gran defensor dels hàbits saludables amb la tecnologia i adverteix la necessitat de fer 'dieta' dels dispositius mòbils

Daniel Sieberg ha estat durant anys periodista especialitzat en tecnologia a les principals cadenes de televisió nord-americanes i avui dia ostenta un alt càrrec dins de Google, liderant el seu NewsLab. Aquest currículum, però, no és incompatible amb el fet que Sieberg també sigui un dels més fervorosos defensors de la desconnexió digital.

No es considera una persona anti tecnologia, més aviat al contrari, però sí en recomana un ús responsable. "Amb la tecnologia passa una mica com amb el menjar", explica, "hem de moderar-ne el consum en funció de com ens afecta". En aquest sentit, Daniel Sieberg ha desenvolupat la teoria de la "dieta digital", que desglossa al llibre The Digital Diet (2011) i que ha presentat a Barcelona en el marc de l'Eurecat Mobile Forum.

Siebreg ha dedicat els darrers anys a predicar per tot el món els beneficis d'una vida menys lligada a la tecnologia, però sense renunciar-hi completament. En aquesta entrevista amb VIA Empresa, Sieberg explica els beneficis de realitzar aquest complicat exercici de dosificació.

Com és de greu és estar "sobre-connectat"? Pot ser perjudicial per a la nostra salut?
Certament pot ser perjudicial per a la nostra salut si no ens prenem el temps per trobar l'equilibri. Podem acabar per no dormir prou, per no ser prou productius a la feina, o que les nostres relacions interpersonals se'n ressentin. El més important és generar la nostra pròpia consciència i que cadascú sàpiga quan és el moment de posar les pantalles en negre durant una estona.

Creu que la gent, en general, és prou conscient d'aquests riscos?
Crec que les persones són cada vegada més conscients dels perills que implica estar sobre-connectat; però hi ha molta feina per fer tant amb els adults com amb els nens. Hi ha beneficis meravellosos en el fet d'estar més connectats; però el meu lema és: estima la tecnologia, però no incondicionalment.

Sieberg ha estat un dels ponents destacats a l'Eurecat Mobile Forum. Cedida


The Digital Diet va ser publicat l'any 2011. Creu que la nostra relació amb la tecnologia és ara pitjor o millor?
Des del 2011 moltes més persones tenen telèfons intel·ligents, el Wi-Fi és més present que mai i la tecnologia ha arribat a llocs del món on no existia prèviament. No estic segur que la situació avui dia sigui necessàriament "pitjor"; però certament la tecnologia està més generalitzada i afecta moltes més persones.

Com pot afectar la realitat virtual a aquesta relació? Ens aïllarà encara més?
Jo estic fascinat amb la VR (Virtual Reality) i crec que hi ha oportunitats increïbles per crear experiències empàtiques. Però també és cert que la realitat virtual és una altra tecnologia que pot treure'ns molt de temps si no sabem gestionar-la de manera eficaç.

Per tant, és optimista o pessimista respecte al futur?
Sóc optimista! Les relacions humanes són molt importants pel nostre benestar i crec que, com a societat, trobarem un camí correcte i respectuós en aquest àmbit.

Creu que les noves generacions (com ara els millennials) gestionen o gestionaran la tecnologia d'una manera més saludable que la majoria de gent avui?
La veritat és que m'he adonat que la generació millennial està fent una bona feina pel que fa a la gestió de la seva tecnologia. Entre ells fins i tot pot arribar a ser molt poc "cool" estar massa absorbit pel telèfon. Crec que els millennials són molt conscients del problema que suposa la sobre-connexió; i és d'esperar que continuïn tractant la tecnologia de la manera correcta.



Quin paper hi té l'educació en tot plegat?
És molt important. Crec que els pares i els mestres juguen un paper clau per ajudar els nostres fills a entendre el valor de la comunicació cara a cara tant com el temps davant les pantalles. Aprendre-ho no és fàcil, però ensenyar-ho és una responsabilitat compartida que tenen pares i educadors.

Per acabar, pot donar-nos alguns exercicis per practicar aquesta "dieta digital"?
Us dono tres consells. Primer, intenteu no carregar el mòbil al dormitori. Així li donareu al vostre cervell un descans a la nit i al matí. Segon, si heu de fer servir l'smartphone en una trobada o a taula durant un sopar; expliqueu a la gent perquè heu d'atendre les trucades. Així no semblareu grollers. I tercer, doneu-vos permís a vosaltres mateixos per desconnectar algunes vegades. Però recordeu una cosa: el que heu de fer és una diet (dieta); no una detox (desintoxicació).
Avui et destaquem
El més llegit