De la tecnologia a l'economia verda

Els creadors de Microsoft i Facebook, Bill Gates i Mark Zuckerberg, inverteixen en la creació d'energia neta

Bill Gates va passar de ser, en molt poc temps, un visionari que va revolucionar la tecnologia amb la creació de Microsoft, a una de les persones més odiades de la indústria tecnològica. En el moment de retirar-se, la seva premsa va canviar per complet: va anunciar que ell i la seva dona, mitjançant la seva fundació Bill and Melinda Gates, donarien el 90% de la seva riquesa a projectes benèfics, convertint-se així amb un dels principals filantrops del món.

Ara, Bill Gates i Mark Zuckerberg –fundador de Facebook– han anunciat que uniran esforços –i diners– amb altres pesos pesants del món de la tecnologia, com ara Jeff Bezos, fundador d'Amazon, amb l'objectiu de crear un fons que investigui de manera activa possibles fonts d'energia neta.

Batejat amb el nom de Breakthrough Energy Coalition, que podria traduir-se com a "Coalició per a l'avenç de l'energia", pretén invertir en iniciatives que tinguin opcions reals de transformar la manera de produir i consumir energia. Segons expliquen al seu lloc web, la coalició se centrarà en empreses de recent creació, els projectes de les quals estiguin en estats inicials de desenvolupament, i que treballin en solucions per produir energia amb unes emissions de CO2 pràcticament nul·les.

Normalment, aquest tipus d'iniciatives acaben caient en l'oblit sense aconseguir resultats. Tot i això, en el cas de la Breakthrough Energy Coalition, n'hi ha prou amb donar un cop d'ull als seus principals membres per adonar-se que la cosa és seriosa: Marc Bernioff, fundador de Salesfoce; El príncep Al Waleed bin Talal bin Abdul Aziz Al Saud, de la familia reial saudita; Richard Branson, de Virgin Group; Reid Hoffman, fundador de LinkedIn; Jack Ma, d'Alibaba; Hasso Plattner, fundador de SAP o Meg Whitman, CEO d'HP, entre d'altres.

La Coalició explica que un dels principals problemes als quals s'enfronten les idees, encara que siguin bones i amb futur, és el que s'anomena Vall de la Mort: el temps que passa entre la conceptualització de la idea i un producte viable capaç de generar ingressos. Per afrontar aquesta dificultat, el model d'inversió que proposen serà de molt més llarg termini que els capitals-risc tradicionals.

De moment encara no s'ha parlat de xifres ni de la metodologia de selecció de projectes que seguiran. Tot i això, veient els noms que hi ha al darrere, és de suposar que en sentirem a parlar ben aviat.
Avui et destaquem
El més llegit