'Deep tech' catalana per conviure amb la covid-19

Secpho és un clúster format per 150 empreses, centres tecnològics i grups de recerca, que lluiten contra els efectes del coronavirus

'Deep Tech' contra la covid-19 | iStock 'Deep Tech' contra la covid-19 | iStock

Un clúster per sumar forces i aplicar tecnologies profundes -Deep Tech- contra els efectes de la covid-19. Això és Secpho, un pont entre talent investigador i empreses innovadores, d'una banda, i les oportunitats que apareixen al mercat, per l'altra. Format per 150 empreses, centres tecnològics i grups de recerca experts en innovació tecnològica mitjançant l'aplicació d'aquestes tecnologies, sobretot les fotòniques.

En aquests moments, en què encara no existeix una vacuna, la prevenció i la higiene són els millors aliats davant el virus. Aquestes són algunes de les solucions que les Deep Tech, i especialment les tecnologies fotòniques, poden oferir per una reactivació de l'activitat diària. Per exemple, els sistemes d'esterilització poden ajudar molt. De fet, la tecnologia LED de llum ultraviolada (UVC) per a finalitats de sanejament i purificació és habitual en l'àmbit hospitalari, ja que pot matar microorganismes, com bacteris, virus i altres, o impedir el seu desenvolupament.

En aquest àmbit, diferents empreses catalanes estan desenvolupant tecnologies capdavanteres a escala mundial per lluitar contra la covid-19. Entre elles, Ledmotive, una empresa que està desenvolupant un producte d'il·luminació desinfectant per a botigues i hospitals; el centre tecnològic Eurecat, que està desenvolupant un sistema per desinfectar mascaretes; Cntrl4 Enviro, que ha creat un sistema per ajudar a mantenir la distància social; o Nutech Research, que ofereix una tecnologia basada en la prevenció de la distància social.

Deep Tech es refereix a una nova categoría de tecnologies transversals que estan irrompent de forma disruptiva en àmbits com la salut, indústria 4.0, IoT, Smart Cities, smart mobility o vehicle autònom, telecomunicacions o nous materials. Les principals actualment són les tecnologies fotòniques, la intel·ligència artificial, la biotecnologia, el blockchain, els materials avançats, la computació quàntica, la robótica i l'electrònica.

Més informació
Rithmi, el primer premi emprenedor del confinament
La càmera tèrmica de Parlem, també contra la Covid-19
Avui et destaquem
El més llegit