Donar una nova vida als aliments que van a la brossa

Ametller Origen i la startup Feltwood mostren com els residus alimentaris poden ser un substitut al plàstic en molts productes

Amb la tecnologia es poden transformar els residus alimentaris en nous recursos Amb la tecnologia es poden transformar els residus alimentaris en nous recursos

Fabricar mobles, joguines o envasos amb residus agrícoles és un gran repte, i una gran passa endavant cap a la sostenibilitat. Encara més: substituir el plàstic d’aquestes joguines o envasos per un material provinent dels residus dels agricultors. Aquesta és la proposta de valor de Feltwood, una startup que desenvolupa tecnologia per produir materials industrials ecològics a partir de residus agrícoles i que alhora siguin biodegradables per tancar el cercle de l’economia circular.

I és que encara que no ho sembli, el 50% dels vegetals del sector agrícola van a la brossa: el 30% ocorre en l’origen i la resta en les diferents fases de manipulació dels aliments. Amb aquesta situació, per què no aprofitar tot el que es llança per donar-li un nou ús? “La nostra tecnologia ens permet utilitzar el que no mengem de l’enciam o vegetals per crear altres materials”, explica el responsable de desenvolupament de negoci de la startup aragonesa, Óscar Longares, durant el Tech4Good Congress, organitzat per l’Eurecat.

Més info: Economia circular: una vida útil fins a l’infinit

Des de mobles a packaging, safates, joguines com el Lego –que tot és plàstic- o  materials per a l’automoció i l’aïllament. Les oportunitats són diverses però tot se centra en un únic objectiu: reduir la gran quantitat de plàstic que generem. “Un dels problemes del plàstic és que s’empra precisament perquè és barat”, afirma Longares. És per això que des de Feltwood estan treballant perquè la seva alternativa tingui almenys el mateix preu que el plàstic tradicional.

El responsable de desenvolupament de negoci de Feltwood, Óscar Longares

El responsable de desenvolupament de negoci de Feltwood, Óscar Longares | Cedida

De residu a recurs

“Cada cop som més persones que habitem en el planeta i anem disparats en termes de consum i de creixement, un factor que es tradueix en forma d’un impacte ambiental que augmenta exponencialment”, adverteix el president d’Eurecat, Xavier Torra. En aquest sentit, Torra apel·la a les empreses a portar a terme mesures de sostenibilitat com a clau per a la competitivitat empresarial. “En un futur no molt llunyà els recursos començaran a escassejar i apujaran de preu, una qüestió que ens obliga a actuar amb agilitat”, assenyala.

Torra: "En un futur no molt llunyà els recursos començaran a escassejar i apujaran de preu"

En aquest sentit, Ametller Origen ha impulsat un projecte d’economia circular, Agronit, per tal de revalorar tots els seus residus al llarg de la cadena de producció. “Tenim moltes possibilitats d’èxit que els nostres residus es converteixin en recursos”, ha destacat la responsable d’innovació, certificació i sostenibilitat d’Ametller Origen, Amaya Prat.

D’altra banda, l’empresa també ha canviat tota la flota de vehicles per fer-los menys contaminants i els sistemes de refrigeració dels seus supermercats per reduir energia. “Estem canviant els gasos d’efecte hivernacle dels sistemes de refrigeració per gasos menys impactants, com l’amoníac o el CO2”, detalla Prat.

I és que, de fet, el sector agroalimentari és el que té més potencial, tenint en compte el seu pes en l’economia i les seves possibilitats, d’aplicar el concepte d’economia circular.

Més informació
Economia circular: el residu com a recurs
L’app per viure a l’estil residu zero
Plàstics: al menjar, al transport i a la roba
Avui et destaquem
El més llegit